رهبران بيست و هفت کشور عضو اتحاديه اروپا در اجلاس روز پنجشنبۀ خود بر ضرورت انجام يک بازرسی شفاف از وضعيت مالی وتوانمندی بانکها و مؤسسات مالی تأکيد کردند. قرار است نتايج اين بازرسی تا نيمۀ دوم ماه ميلادی آينده منتشر شود.
رهبران اروپا همچنين در مورد تدوين مقررات سخت تری برای تنظيم بودجه و همآهنگیِ نزديک ترِ سياست های اقتصادی دولتهای اروپايی به توافق رسيدند. رهبران بيست و هفت کشور عضو اتحاديه اروپا اميدوارند، که بتوانند با بدهی سرسام آورِ برخی از کشورهای عضو مقابله کنند.
در همين حال صرفه جويی و کاهش هزينه ها اين روز ها در برنامۀ دولت های اروپايی گنجانده شده است گرچه شورش های اخير يونان نشان داد چنين اقدامی از محبوبيت برخوردار نيست. با وجود اين پارلمان های اروپايی تلاش می کنند در يابند چگونه کسری بودجه را کنترل کنند و اينکه کاهش هزينه ها را از کجا آغاز کنند.
آلمان، قدرت بزرگ اقتصادی اروپا نيز از اين روند مستثنی نيست. آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان بر اين باور است که برای ساختن آينده بايد از خواسته ها و اميال امروزه کاست.
دولت خانم مرکل به منظور کم کردن کسری بودجه، با کاهش هزينه ها و اِعمال ماليات های جديد در آن کشور موافقت کرده است. هدف اندوختن حدود ۱۰۰ ميليارد دلار تا سال ۲۰۱۴ ميلادی است.
«کورنليوس ادبار» تحليلگر سياسی می گويد بحران مالی اخير، کشور های اروپايی را به سوی صرفه جويی سوق داده است. وی برای نمونه از يونان نام می برد و متذکر می شود دولت آن کشور که نتوانست هزينه ها را کاهش دهد قادر نشد وام های خود را بپردازد. عدم توانايی دولت يونان در پرداخت وام های خود نه تنها سبب يک بحران مالی شد بلکه واحد ارزی يورو و کشور هايی را که از آن استفاده می کنند به خطر انداخت.
آلمان نقش عمده ای در برنامۀ کمک رسانی مالی اتحاديه اروپا به يونان دارد و گرچه اقتصاد آلمان بهتر از يونان است ولی بسياری از شهروندان آلمان با برنامۀ صرفه جويی دولت و کاهش هزينه ها موافقند.
آلمان در امور مالی همواره محافظه کار بوده و مردم آن کشور بسيار صرفه جو هستند و با برنامۀ جديد دولت اين سؤال پيش می آيد که کاهش هزينه ها از کجا آغاز شود و آيا به برنامه های اجتماعی دولت لطمه خواهد زد يا نه.
آلمان مانند بسياری از کشور های اروپا از برنامه های تأمين امنيت اجتماعی گسترده ای برخوردار است از جمله کمک مالی به افراد فقير و بيکار، بيمه درمانی همگانی و حقوق بازنشستگی بسيار خوب . برنامه هايی که بسياری ممکن است مايل به از دست دادن آن نباشند.
ولی به گفتۀ «کورنليوس ادبار» بسياری از جوانان هم اکنون نيز فکر می کنند در آينده نخواهند توانست حقوق بازنشستگی خوبی را که امروزه پدران و مادرانشان می گيرند، کسب کنند.
در حالی که کمک های درمانی و بيمۀ بيکاری کاهش يافته و سن بازنشستگی نيز بالارفته است بسياری از آلمانی ها می گويند کاهش هزينه ها نبايد به برنامه های رفاه اجتماعی لطمه زند. آرتور فيشر رييس بازار مالی برلن از آن جمله است. او می خواهد در کشوری زندگی کند که مردم با تضمين يک حداقل رفاه، زندگی شادی داشته باشند و به اين منظور حاضر است با پرداخت ماليات و يا شيوه های مالی ديگر اين رفاه اجتماعی را ميسر سازد.
در کل آلمانی ها مايلند برنامه های رفاه اجتماعی برای آنها و نسل های بعدی برقرار بماند و برای رسيدن به اين هدف از فداکاری ابايی ندارند.
در رويدادی ديگر مرتبط با اقتصاد جهانی در پی درخواست اخير آمريکا مبنی بر شناور ساختن يوان، واحد پولی چين، و در آستانۀ اجلاس دوروزه سران ۲۰ کشورِ بزرگ صنعتی و در حال رشد جهان موسوم به «گروه ۲۰» در شهر تورنتوی کانادا وزارت امور خارجه چين روز پنجشنبه اعلام کرد که نحوه و زمانِ تغييرِ ارزش برابری «يوآن» به ارزيابی وضعيت اقتصادی چين و جهان بستگی دارد. به گفتۀ وزارت امور خارجه چين مقامات چينی در اجلاس سران گروه ۲۰ دربارۀ سياستهای ارزی، گفتگو نخواهند کرد.
تيموتی گايتنر وزير خزانه داری آمريکا هفته گذشته گفت که ارزش ساختگی يوآن عامل بازدارنده در بازسازی توازن جهانی است و افزود که کاسۀ صبر آمريکا دارد لبريز می شود.