لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۳۴

رهبران عرب خلیج فارس در سودای تشکیل «اتحادیه خلیج»


ملک عبدالله، پادشاه عربستان سعودی (راست) و صباح الاحمد الجابر الصباح، وزیر خارجه کویت در نشست «شورای همکاری خلیج» در ریاض
ملک عبدالله، پادشاه عربستان سعودی (راست) و صباح الاحمد الجابر الصباح، وزیر خارجه کویت در نشست «شورای همکاری خلیج» در ریاض

رهبران عرب حوزه خلیج فارس روز دوشنبه توافق کردند که زمان بیشتری را به بررسی طرح پیشنهادی عربستان سعودی برای تبدیل «شورای همکاری خلیج» به «اتحادیه» اختصاص دهند.


به گفته شاهزاده سعود الفیصل، وزیر خارجه عربستان سعودی، رهبران «شورای همکاری خلیج» که روز دوشنبه در ریاض ملاقات کردند، وزیران خارجه کشورهای خود را به «ادامه بررسی گزارش کمیسیون ویژه» ترغیب کردند. وزیر خارجه عربستان همچنین گفت وزیران قرار است نظرات خود را در «جلسه فوق العاده ای که در ریاض برگزارخواهد شد» ابراز کنند.

او دلیل اختصاص زمان بیشتر برای بررسی پیشنهاد را، «اهمیت بالای آن و لزوم بررسی جامع» آن اعلام کرد.


هنوز ماهیت پیشنهاد تبدیل شورای ۳۱ ساله همکاری خلیج به اتحادیه نامشخص است. همزمان مسئله اتحاد قریب الوقوع میان عربستان سعودی و بحرین توجه بسیاری را به خود جلب کرده و به شدت از سوی ایران و برخی گروه های عمدتا شیعی اپوزیسیون در بحرین محکوم شده است.


سعود الفیصل از ایران خواست تا در مناسبات سعودی-بحرین مداخله نکند. او کمی پس از آن که نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران طی بیانیه ای در روز دوشنبه طرح اتحاد عربستان و بحرن را محکوم کردند، به خبرنگاران گفت: «آنچه که میان دو کشور روی می دهد به ایران هیچ ارتباطی ندارد، حتی اگر آنچه که روی می دهد اتحاد میان دو کشور باشد.»


ملک حمد بن عیسی آل خلیفه، پادشاه بحرین در بدو ورود به ریاض گفت که طرح پیشنهادی تشکیل «اتحادیه خلیج، پاسخی است به تغییرات و چالش هایی که در عرصه بین الملل و منطقه ای با آن مواجهیم.»


طرح تشکیل اتحادیه را اولین بار ملک عبدالله پادشاه عربستان سعودی در ماه دسامبر ارائه کرد و وزیر کشور بحرین گفت می توان در این راه، الگوی اتحادیه اروپا را دنبال کرد.


الحیات، روزنامه دست راستی عربستان سعودی روز دوشنبه به نقل از مقامات شورای همکاری خلیج فارس از احتمال صدور بیانیه ای در نشست ریاض خبر داده بود. از جمله پیش بینی شده بود که «اعلامیه اهداف اتحاد میان عربستان سعودی، بحرین و قطر» و الحاق بعدی کویت به آن، صادر شود.


الحیات همچنین نوشت امارات متحده عربی و عمان، دیگر اعضای شورای همکاری خلیج فارس که نمایندگانشان در نشست ریاض شرکت نداشتند، بعدا به اتحادیه خواهند پیوست.

نخست وزیر بحرین روز یکشنبه گفت که «گزینه اتحادیه فوری به نظر می رسد» زیرا این کشورها باید برای تضمین امنیت منطقه همکاری کنند.


رهبر الوفاق، حزب عمده اپوزیسیون شیعه بحرین گفته است که طرح تشکیل اتحادیه باید به رفراندوم گذاشته شود. علی سلمان که روحانی است گفت: «مردم بحرین حق تصمیم گیری دارند و خاندان الخلیفه حق ندارد به تنهایی حق تصمیم گیری درباره تشکیل اتحادیه یا کنفدراسیون با کشور دیگر را ندارد.»

۱۹۰نماینده مجلس شورای اسلامی در ایران نیز این تصمیم را به شدت محکوم کردند و در بیانیه مشترک خود در روز دوشنبه خطاب به مقامات ریاض نوشتند «با زور و فشار سیاسی نمی توانید ملت ها را آرام کنید.»


در بيانيه اين نمايندگان از ادامه اعتراض های مردمی در بحرين تقدير شده و آمده است: عربستان پس از «شکست فضاحت بار» در سرکوب «مردم مظلوم بحرين» تصميم گرفته است که «در اجلاس سران شورای همکاری خليج فارس بحرين را به عنوان يک کشور مستقل اسلامی- عربی که عضو سازمان ملل است، با عربستان متحد نمايد.»


ایران شیعه بارها از اعتراض های مردمی بحرین حمایت کرد و اعزام نیروهای سعودی برای سرکوب شیعیان بحرین را محکوم کرد.


«شورای همکاری خلیج» در سال ۱۹۸۱ و هنگامی تاسیس شد که کشورهای سنی حاشیه خلیج فارس تصمیم گرفتند در مقابل ایران اسلامی شیعه، امنیت خود را افزایش دهند.


طرح اتحاد بحرین و عربستان، بخشی از استراتژی افزایش یکپارچگی در «شورای همکاری خلیج»، همزمان با مقاومت اعضای شش گانه آن شورا در برابر قدرتگیری ایران و همچنین افزایش فعالیت القاعده در منطقه پس از بهار عرب به شمار می رود.

XS
SM
MD
LG