چين روز دوشنبه در نشست وزيران دفاع دو کشور چين و ايالات متحده در پکن پاسخ به درخواست برای گفتگوی جديد استراتژيک دفاعی با ايالات متحده را به تعويق انداخت. اما مقامات در يک سری از گفتگوها و مبادلات ديگر پس از يک سال سخت برای روابط دفاعی ايالات متحده و چين با يکديگر به توافق رسيدند.
ال پِسين خبرنگار صدای آمريکا از پايتخت چين گزارش می دهد که وزير دفاع چين با گرمی به رابرت گيتس وزير دفاع آمريکا در مقابل وزارتخانه دفاع آن کشور، خوش آمد گفت و آنها به همراه گارد تشريفاتی به داخل رفتند. هر دو طرف در ابتدا با گفتگويی «صادقانه» موافقت کردند.
آقای گيتس و ژنرال ليانگ گانگلی همتای چينی او موافقت کردند تا يک رشته طرحهای دفاعی را عملی سازند. اين تبادلات نخستين بار بيش از يک سال پيش مورد توافق قرار گرفته بود اما توسط چين و در اعتراض به آمريکا به دليل فروش سلاح به تايوان، متوقف مانده بود. اين تبادلات شامل سفر رييس ارتش آزاديبخش خلق به ايالات متحده، مذاکرات با هدف اجتناب از حوادث دريايی و يک مجموعه جديد از مذاکرات طراحی شده برای ايجاد چارچوبی برای روابط دفاعی آينده ست که در پايان سال از آنها نتيجه گيری خواهد شد.
ژنرال ليانگ گفت که چين تنها با «مطالعه» پيشنهاد عمده آقای گيتس در جلسه موافقت کرده است که عبارت است از برقراری گفتگوهای جديد استراتژيک جهت يافتن درک درستی از سياست های يکديگر در مورد سلاح های هسته ای، جنگ های سايبری، دفاع موشکی و استفاده از فضا برای اهداف نظامی.
موضوع ديگری که برای آقای گيتس بسيار حائز اهميت بود برقراری يک رابطه دفاعی استوار با چين است. آقای گيتس گفت: «ما به توافقی قوی رسيده ايم که به منظور کاهش احتمال سوء تفاهم يا سوء تعبير ها در ارتباطاتمان نيازمند يک رابطه نظامی محکم و سازگاريم که با تغييرات سياسی تغيير نکند.»
رابطه دفاعی ايالات متحده و چين اکنون در حال بيرون آمدن از يک وقفه ۸ ماهه از جانب چين و در اعتراض آن کشور به آمريکا به دليل فروش اسلحه به تايوان در ماه ژانويه سال ۲۰۱۰ است.
به رغم آنکه ژنرال ليانگ از نياز به مناسبات دفاعی «با ثبات» سخن گفت اما آمريکا را به جهت فروش تسليحات به تايوان به شدت مورد انتقاد قرار داد و گفت اين اقدام بر منافع هسته ای چين آسيب وارد آوردند . او همچنين خواستار تغيير سياست های ايالات متحده شد و گفت: «چيزی که من ميخواهم تاکيد کنم اين است که ما همچنين اميدواريم که ايالات متحده به نگرانی های چين توجه کافی مبذول نمايد و اقدامات لازم را برای حذف تدريجی و يا کاهش موانعی که بر سر راه روابط نظامی ما قرار دارد انجام خواهد داد.»
بر اساس قوانين ايالات متحده، دولت موظف است به کشور تايوان در حفظ قدرت دفاعی آن کشور، کمک کند. آقای ليانگ گفت که او اميدوار است فروش اسلحه آمريکا به تايوان روابط آمريکا و چين را در آينده مختل نکند، اما در پاسخ به سوال يک خبرنگار تضمين نداد که اگر آمريکا دوباره به تايوان اسلحه بفروشد چين روابط خود را با ايالات متحده، متوقف نخواهد کرد.
سال گذشته، آقای گيتس گفت که به نظر او رهبران ارتش آزاديبخش خلق چين نظير ژنرال ليانگ ممکن است به اندازه شهروندان هر دو کشور به عنوان رهبران غيرنظامی به توسعه روابط با ايالات متحده متعهد نباشند، اما به رغم ادامه اختلاف نظرها در مورد فروش اسلحه، حقوق دريايی و تهديد بالقوه ناشی از تکنولوژی پيشرفته جديد سلاح های چينی، آقای گيتس روز دوشنبه گفت : «نگرش خود را در اين مورد تغيير داده است.»
آقای گيتس گفت: «من امروز برای شرکت در اين نشست آمده ام، خوشبين و مطمئن از اينکه رهبری ارتش آزاديبخش خلق هم به اندازه من به انجام اهداف رؤسای جمهوری آمريکا و چين متعهد است.»
آقای گيتس گفت که او اميدوار است از سرگيری مذاکرات و مبادلات به درک بهتری از اهداف چين در چگونگی استفاده از قدرت به سرعت فزاينده نظامی آن منجر شود.
ديدار وزير دفاع آمريکا از پکن يک هفته قبل از سفر هو جين تائو رئيس جمهور چين به واشنگتن صورت می گيرد. رابرت گيتس گفت رهبران چين از او خواسته اند که برای پايان دادن رسمی توقف روابط دفاعی و کمک به استحکام مناسبات نظامی دو کشور ابتدا او به آن کشور سفر کند.