لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۱۲

گامبیا، سومین کشور آفریقایی که قصد دارد دیوان بین المللی کیفری را ترک کند


چند هفته پس از آفریقای جنوبی و بوروندی، گامبیا سومین کشور آفریقایی است که می گوید قصد دارد از عضویت در دیوان بین المللی کیفری کناره گیری کند. گامبیا این تصمیم را شامگاه سه شنبه اعلام کرد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس ضمن اعلام این خبر نوشت، موضع گیری گامبیا نگرانی از خروج گسترده کشورها از این نهاد بین المللی را دامن زده است. دیوان بین المللی کیفری یکی از نهادهایی است که وظیفه رسیدگی به جرائم سنگین جهانی، از جمله نسل کشی و جنایت علیه بشریت، را بر عهده دارد.

گامبیا این دادگاه را به «حکم ناعادلانه علیه آفریقا» متهم و آن را «دیوان بین المللی سفیدپوستان برای تعقیب و تحقیر رنگین پوستان بویژه آفریقایی ها» توصیف کرده است.

پیشتر آفریقای جنوبی به دبیرکل سازمان ملل متحد خبر داد که دادگاه بین المللی رسیدگی به جنایات را ترک خواهد کرد. این کشور می گوید سپردن رهبر یک کشور به این دادگاه به معنای مداخله در مناسبات کشوری دیگر است.

مقصود آفریقای جنوبی عمر البشیر رئیس جمهوری سودان است که به اتهام نسل کشی و دیگر جنایات در دارفور تحت تعقیب این دادگاه است.

هفته گذشته نیز رئیس جمهوری بوروندی قانون خروج از آن را تایید کرد. این اقدام بوروندی پس از آن بود که دادگاه لاهه از قصد خود برای تحقیق درباره خشونت های سیاسی اخیر در آن کشور خبر داد.

به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، این نگرانی وجود دارد که کشورهای آفریقایی بیشتری دادگاه را ترک کنند.

گروه های حقوق بشری تصمیم گامبیا به خروج از دیوان بین المللی کیفری را محکوم کرده اند. سازمان عفو بین الملل درباره بیانیه گامبیا در متهم کردن دادگاه لاهه به بی عدالتی، آن را عاری از حقیقت خواند.

یک پژوهشگر عفو بین الملل به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت برای بسیاری از آفریقایی ها این دادگاه تنها مرجع دادخواهی برای جنایات است.

دادگاه بین المللی رسیدگی به جنایات جنگی بر اساس پیمانی در سال ۱۹۹۸ تاسیس شد. با احتساب سه کشور آفریقایی فوق، ۱۲۴ کشور جهان آن را امضا کردند. ایالات متحده آمریکا، چین، روسیه و هند عضو این دادگاه نیستند.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG