شرکت کنندگان در اجلاس گروه ۲۰ در مکزیک با لحنی بی پرده از اروپا خواستند تا پیش از آن که سایر کشورهای جهان برای رویارویی با بحران مالی منطقه به «صندوق بین المللی پول» کمک کنند، برای کمک به کشورهای حوزه واحد پول یورو که با معضلات مالی و پولی دست و پنجه نرم می کنند، بودجه بیشتری اختصاص دهد.
آلمان ضمن مقاومت برای اختصاص بودجه بیشتر ادعا کرد که مبالغ هنگفتی را به این امر اختصاص داده است و معتقد نیست که پرداخت پول نقد بیشتر ضرورتی داشته باشد. ملاحظات سیاسی داخلی نیز در اخذ چنین تصمیمی موثر بوده اند چون رای دهندگان آلمانی با پرداخت کمک مالی بیشتر برای نجات دولت یونان از ورشکستگی مخالف هستند. آلمان توافق کرده است تا در مورد افزایش احتمالی اختصاص بودجه در طی ماه مارس گفتگو کند، اما در مذاکرات کشورهای گروه ۲۰ کماکان منزوی به نظر می رسید.
برخی از کشورهای غیراروپایی به رهبری چین و ژاپن نسبت به پرداخت پول نقد بیشتر به «صندوق بین المللی پول» تمایل نشان دادند اما این کشورها نیز معتقد بودند فقط در صورتی کمک خواهند کرد که اروپا در این امر پیش قدم شود.
ایالات متحده برای اعمال فشار به هدف متقاعد کردن کشورهای عضو به پرداخت پول بیشتر به «صندوق بین المللی پول» نقش راهبردی ایفا کرده است، گرچه آمریکا قصد ندارد در طی سال جاری بودجه بیشتری را به این صندوق اختصاص دهد و حتی اگر اروپا سهم خود را بپردازد، این پرداخت در نهایت باید از سوی کنگره آمریکا مورد تصویب قرار گیرد که جناحهای مخالف آن اختلاف نظرهای عمیقی دارند.
چشم انداز اقتصاد جهانی
بین سیاست گذاران به نوعی آرامش خاطر و اطمینان ملموسی به چشم می خورد و به نظر می رسد که اقداماتی که برای کاهش پیامدهای بحران یورو اتخاذ شده اند، سرمایه گذاران را آرام کرده است و در ضمن اخبار خوشایندی در مورد احیای اقتصاد جهانی به گوش می رسد.
اما رشد اقتصادی کماکان با نوسانات بسیاری روبرو است و کشورهای گروه ۲۰ به ریسک های بالای موجود اذعان کردند. این کشورها همچنین خاطرنشان کردند که بازارهای نوظهور کلیدی هم نسبت به اقتصادهای پیشرفته، روند رشد سریع تری داشته اند.
رئیس جدید بانک جهانی
این سنت ایالات متحده که به طور معمول یک آمریکایی تبار به مقام رئیس «بانک جهانی» برگزیده می شود، با نوعی مقاومت روبرو شده است و بازارهای نوظهور به طور ضمنی در مورد احتمال معرفی نامزده هایی از کشورهای خود برای ریاست این بانک صحبت کرده اند. با کناره گیری رابرت زولیک، رئیس کنونی این بانک در ماه ژوئن، راه برای انتخاب یک رئیس جدید هموار خواهد شد. هنوز مشخص نیست که برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی در صورت پدید آمدن فرصتی برای کشورهایشان واقعاً قصد دارند این چالش را به جان بخرند که برای تکیه زدن یک غیرآمریکایی به مسند ریاست بانک مرکزی رایزنی کنند و یا این لفاظی ها فقط نوعی مانور بوده است.
نفت
گروه ۲۰ با انتشار بیانیه ای اعلام کرد از «ریسک افزایش قیمت نفت مطلع است» و از تعهد کشورهای تولیدکننده نفت «نسبت به حصول اطمینان از ارائه منابع کافی» استقبال کرد.
عربستان سعودی، بزرگترین تولید کننده نفت جهان یکی از اعضای گروه ۲۰ است. روسیه، کانادا و مکزیک دیگر صادرکنندگان نفت این گروه هستند. عربستان سعودی هفته گذشته میزان صادرات خود را به میزان قابل توجهی افزایش داد.
اصلاح نظام رای گیری
این گروه بار دیگر خود را متعهد کرد تا اصلاحات سال ۲۰۱۰ را اعمال کند. این اصلاحات برای اقتصادهای نوظهور فرصتی فراهم می کنند تا دیدگاههای خود را در «صندوق جهانی پول» مطرح کنند. وزیر دارایی برزیل گفت که این فرصت به عنوان شرطی برای کشورهای در حال توسعه فراهم خواهد شد که منابع مالی بیشتری را برای این صندوق فراهم کنند تا این نهاد جهانی بتواند به حل و فصل معضل بحران مالی کشورهای حوزه واحد پول یورو کمک کند.
قانون ولکر
طرحهای ایالات متحده برای ممانعت از معاملات سوداگرایانه بانکها به نفع خود از دو سو مورد حمله های انتقادی قرار گرفته است: از سویی نمایندگان بانکها در حاشیه این اجلاس دیدار کرده اند و از سویی دیگر رهبران عضو کشورهای گروه بیست منتقد این طرح بوده اند. مقامات دولت مکزیک و وزرای کشورهایی همچون بریتانیا و کانادا به طور علنی از این طرح انتقاد کرده اند. برخی دیگر نیز گفته اند این سیاست می تواند سیاست پولی را با موانعی روبرو کند، چرا که فقط تجارت در دولت ایالات متحده از این قانون مستثنی خواهد بود. رئیس «صندوق بین المللی پول» توجه ویژه ای نسبت به این شکایتها نشان داد. تیموتی گایتنر، وزیر خزانه داری ایالات متحده گفت واشنگتن «به پیامدهای مرزی این طرح توجه می کند و با دقت به مدیریت آنها متعهد خواهد ماند».