لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۰۲

فرانسه به جمهوری آذربایجان در مورد تهدید تمامیت ارضی ارمنستان هشدار داد


کاترین کولونا، وزیر خارجه فرانسه, آرشیو
کاترین کولونا، وزیر خارجه فرانسه, آرشیو

وزیر خارجه فرانسه روز چهارشنبه ۱۲ مهر، در نشست پارلمان این کشور گفت: پاریس به دنبال تشدید بحران نیست، اما ادامه فروش تسلیحات دفاعی به ایروان در حالی که «جمهوری آذربایجان هرگز از تسلیح خود برای انجام اقدامات تهاجمی دست برنداشته است»، طبیعی است.

کاترین کولونا گفت: اتحادیه اروپا باید نشانه روشنی ارسال کند که هرگونه تلاش برای تهدید تمامیت ارضی ارمنستان قابل پذیرش نیست.

او گفت: «تکرار می‌کنم هر اقدامی در این راستا، واکنش‌های شدیدی را در پی خواهد داشت.»

در همین حال، ارمنستان روز چهارشنبه گفت که نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر این کشور، با وجود گزارش‌های مربوط به شرکت نکردن الهام علی‌اف، رئیس جمهوری آذربایجان، در مذاکرات برنامه‌ریزی شده با حضور رهبران اتحادیه اروپا، به محل برگزاری نشست، در گرانادا در اسپانیا، می‌رود.

خبرگزاری «اینترفکس» روسیه به نقل از نیکول پاشینیان نوشت که او بابت از دست دادن فرصت برای گفتگو با علی اف ابراز تأسف کرده و گفته که آماده امضای سندی برای «گشایش» در مذاکرات صلح دو کشور بوده است.

به گزارش خبرگزاری رویترز به نقل از خبرگزاری دولتی جمهوری آذربایجان، الهام علی‌اف تصمیم گرفته است در مراسمی که با میانجیگری اتحادیه اروپا در اسپانیا برگزار می شود، شرکت نکند. او می‌توانست در این نشست با آقای پاشینیان گفتگو کند. با این حال، باکو به طور رسمی، تاکنون تصمیم آقای علی‌اف را تایید یا تکذیب نکرده است.

نشست پنج جانبه رهبران فرانسه، آلمان، ارمنستان، جمهوری آذربایجان و شارل میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا، روز پنجشنبه ۱۳ مهر، در اسپانیا برگزار می‌شود.

پیش از گزارش خبرگزاری دولتی جمهوری آذربایجان، گفته شده بود که قرار است در این نشست در مورد آینده منطقه ارمنی‌نشین قره‌باغ کوهستانی پس از عملیات نظامی جمهوری آذربایجان برای باز پس‌گیری آن، گفتگو کنند.

منطقه قره‌باغ کوهستانی از لحاظ بین‌المللی به عنوان بخشی از خاک جمهوری آذربایجان شناخته می‌شود اما ارمنی‌ها اکثریت ساکنان آن را تشکیل می‌دهند.

در همین حال، گزارش‌ها حاکی از آن هستد که بیش از یکصد هزار تن از ارمنیان قره‌باغ کوهستانی از ترس جان خود منطقه را ترک کرده و به ارمنستان رفته‌اند.

مقامات ارمنستان آنچه در قره‌باغ کوهستانی رخ داده است را «پاک‌سازی قومی» از سوی جمهوری آذربایجان خوانده‌اند، اتهامی که باکو رد می‌کند. مقامات جمهوری آذربایجان همچنین گفته‌اند که امنیت ارمنیان این منطقه را تضمین می‌کنند.

بر اساس گزارش‌ها، همچنین قرار بود در مذاکرات پنج جانبه در اسپانیا، موضوع مذاکره برای صلح بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان بررسی شود.

مقامات ارمنستان گفته‌اند که جمهوری آذربایجان پس از تصرف قره‌باغ کوهستانی، می‌خواهد به ارمنستان حمله کند و از اروپا خواسته‌اند برای جلوگیری از این اقدام، وارد عمل شود.

الهام علی‌اف، در اوایل مهر ماه در نخجوان و در کنار رجب طیب اردوغان، همتای ترکیه‌ای خود، به چشم‌انداز ایجاد یک مسیر زمینی میان دو کشور از طریق ارمنستان اشاره کرد.

او در بخشی از سخنانش گفت که مقامات دوران اتحاد شوروی سابق، بخشی از آنچه که به گفته او، باید قلمروی متعلق به جمهوری آذربایجان می‌بود را به ارمنستان دادند.

در این حال، خبرگزاری دولتی جمهوری آذربایجان گفت که الهام علی‌اف خواستار حضور ترکیه در نشست اسپانیا بوده است، اما فرانسه و آلمان با آن مخالفت کرده‌اند. ترکیه عضو اتحادیه اروپا نیست و حامی اصلی باکو در مناقشات با ارمنستان بوده است.

به نوشته رویترز، خبرگزاری دولتی جمهوری آذربایجان همچنین به نقل از منابعی ناشناس نوشته است که باکو احساس می کند «فضایی» علیه جمهوری آذربایجان در میان شرکت‌کنندگان احتمالی در نشست ایجاد شده است.

این خبرگزاری دولتی به طور خاص، به نارضایتی باکو از بیانیه شارل میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا، و آنچه که «بیانیه های طرفدار ارمنستان» از سوی مقامات فرانسوی و همچنین تصمیم فرانسه برای ارسال تجهیزات نظامی به ایروان، اشاره کرد.

کاترین کولونا، وزیر خارجه فرانسه، روز سه‌شنبه یازدهم مهر، با نیکول پاشینیان در ایروان دیدار و گفتگو کرد. این نخستین سفر وزیر یک دولت غربی به آن کشور پس از کنترل قره‌باغ کوهستانی از سوی جمهوری آذربایجان است.

وزارت خارجه جمهوری آذربایجان روز چهارشنبه آنچه سخنان «بی‌اساس» خانم کولونا خواند را محکوم کرد.

وزیر خارجه فرانسه در ایروان از ارمنستان و تمامیت ارضی آن کشور حمایت کرده بود.

XS
SM
MD
LG