لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۴۰

چهارمین روز مذاکرات اتمی با ایران در ژنو



در ژنو، مذاکرات میان دیپلمات های ارشد شش قدرت برتر جهان و تهران بر سر برنامه اتمی ایران ادامه دارد.

جان کری وزیر امورخارجه آمریکا، بامداد شنبه برای پیوستن به بحث هایی که ممکن است برای پایان دادن به یک دهه اختلاف و رویارویی موفقیت آمیز باشد، وارد ژنو شد و بی درنگ به محل مذاکرات رفت.

مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز شنبه گفت محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران با خانم اشتون دیدار و گفت وگو کرده است.

او همچنین گفت خانم اشتون با جان کری، وزیر امورخارجه آمریکا و لوران فابیوس، وزیر امورخارجه فرانسه که به ژنو رفته اند، در این روز دیدار و گفتگو کرده است.

لوران فابیوس، روز شنبه پس از ورود به ژنو در مورد موفقیت گفت وگوهای اتمی با ایران با ابراز نوعی خوش بینی احتیاط آمیز گفت «امیدوار» است با ایران توافق شود، اما یک «توافق محکم.»

ویلیام هیگ وزیر امور خارجه بریتانیا به خبرنگاران گفت مذاکرات هسته ای با ایران هنوز «خیلی دشوار» است.

به گزارش خبرگزاری رویترز آقای هیگ گفت حضور ما در ژنو «الزاماً به این معنا نیست که همه چیز پایان یافته است». او گفت اختلاف های اندک اما مهمی با ایران هنوز باقی مانده است.

ونگ یی، وزیر امورخارجه چین، صبح روز شنبه پکن را به مقصد ژنو ترک کرد تا در گفت وگوهای اتمی شش قدرت جهان با ایران شرکت کند.

خبرگزاری جمهوری اسلامی روز شنبه گزارش داد محمد جواد ظریف، با سرگیی لاوروف، وزیر امورخارجه روسیه دیدار و گفت وگو کرد.

شبکه روسی راشیا تودی به نقل از یک معاون وزیر امورخارجه روسیه نوشت: «مذاکرات روز شنبه در ژنو نشان می دهد که آيا گروه ۱+۵ حاضر به مصالحه با ایران است یا خیر؟»

عباس عراقچی معاون وزیر امورخارجه ایران در ژنو به خبرگزاری مهر گفت هنوز موارد اختلافی وجود دارد. او گفت: «دستیابی به توافق نزدیک است اما موارد اختلافی در دو، سه مورد وجود دارد.»

او گفت: «باید ببینیم می توان موارد اختلاف را حل کرد یا نه.»

علاوه بر وزیران امورخارجه آمریکا، فرانسه، روسیه و چین، وزیران امور خارجه بریتانیا و آلمان نیز در گفت وگوهای روز شنبه در ژنو حضور دارند.

سخنگوی کاترین اشتون همچنین گفته است پیش از ورود تمامی وزیران امورخارجه گروه ۱+۵ به ژنو، کارشناسان پرونده اتمی ایران روز شنبه ملاقات کردند.

ناظران می گویند حضور وزیران امورخارجه در مذاکرات اتمی با ایران نشان می دهد که احتمال یک توافق اتمی زیاد شده است. اما در دور پیشین گفت وگوهای ژنو که بدون نتیجه پایان یافت نیز، وزیران امورخارجه قدرت های جهانی شرکت داشتند.

تحلیلگران می گویند مخالفت های فرانسه به طور عمده باعث شد آن مذاکرات به نتیجه نرسد.

جن ساکی، سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا می گوید با پیشرفت هایی که در مذاکرات صورت گرفته، جان کری، وزیر امورخارجه آمریکا تصمیم گرفت با امید به دستیابی به یک توافق به ژنو برود.

کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا رهبری مذاکرات با نمایندگان ایران را بر عهده داشته است.

مشکل اصلی در گفت وگو های مربوط به توافق ابتدایی بحث درباره میزان غنی سازی اورانیوم و میزان کاهش تحریم های اقتصادی بوده است.

ایران می گوید غنی سازی اورانیوم را حق خود می داند و خواهان گنجاندن این حق در متن توافق احتمالی است. اما آمریکا می گوید این حق برای هیچ کشوری وجود ندارد.

ایران گفته است متن توافقی را که در آن حق غنی سازی اورانیوم در ایران ذکر نشده باشد قبول نمی کند.

خبرگزاری جمهوری اسلامی روز شنبه به نقل از «منابع آگاه» گزارش داد علاوه بر غنی سازی اورانیوم چند مورد اختلاف دیگر از جمله موضوع راکتور آب سنگین اراک نیز وجود دارد. این خبرگزاری مذاکرات روز جمعه را «پیچیده و دشوار» توصیف کرد.

اسرائیل خواهان فعال نشدن راکتور آب سنگین در اراک است. طرف های مذاکره از ذکر جزئیات گفت وگوها خودداری کرده اند.

ایران پیشنهاد کرده است در مقابل کاهش تحریم هایی که به اقتصاد این کشور آسیب فراوان زده است، بخشی از فعالیت های اتمی خود را متوقف کند، و تحت بازرسی سخت تر بازرسان اتمی قرار بگیرد.

آمریکا اعلام کرده است در صورت توقف بخش هایی از برنامه اتمی ایران، بخشی از تحریم های برگشت پذیر علیه ایران را لغو می کند و بخشی از منابع ارزی ایران را که در بانک ها مانده، آزاد می کند.

گری اسمور، یک مقام سابق کاخ سفید و متخصص کنترل تسلیحات روز جمعه به بخش فارسی صدای آمریکا گفت حل مسئله اتمی تنها یک بخش از بهبود روابط میان آمریکا و ایران است. او گفت دو کشور در زمینه های دیگر نظیر سوریه، و روابط اسرائیل و فلسطینی ها اختلاف دارند.

او گفت: «باید بدانیم حل مسئله اتمی همه مسائلی را که بین آمریکا و ایران فاصله انداخته، حل نمی کند، اما این موضوع باعث می شود توافق بر سر موضوع های دیگر راحت تر شود.»

در همین حال کارل بیلت، وزیر امورخارجه سوئد می گوید هرگونه توافق اتمی با ایران انجام شود، مثبت است.

وزیر امورخارجه سوئد روز جمعه در صفحه توییتر خود نوشت توافق با ایران موقت است، اما «دور باطلی را که به سمت جنگ می رود می شکند، و یک فرایند جدید سیاسی را آغاز می کند.»

در صورت توافق اولیه با ایران، که با هدف اعتمادسازی بین دو طرف صورت می گیرد، مذاکره کنندگان درباره توافقی دراز مدت کار خواهند کرد. پیش بینی می شود مدت آن مذاکرات ۶ ماه به طول انجامد.
XS
SM
MD
LG