تداوم سرکوب اینترنت و محدودیتهای ایجاد شده در شبکههای اجتماعی و کاهش پهنای باند در ایران تاثیر خود را بر اقتصاد ایران گذاشته است و بر اساس نظرسنجی صورت گرفته ۲۳ درصد از مشارکت کنندگان در این نظرسنجی شغل خود را از دست دادهاند.
نتایج نظرسنجی «جابویژن» از ۸ هزار نفر که در دیجیاتو منتشر شده نشان میدهد که گروه شغلی دیجیتال مارکتینگ و سئو، بیشترین آسیب را از فیلترینگ و محدودیتهای اخیر اینترنت دیدهاند. همچنین ۲۳ درصد مشارکتکنندگان در این نظرسنجی، کار خود را از دست دادهاند.
جابویژن که در زمینه کاریابی و استخدام فعالیت میکند، ماه گذشته نظرسنجی را برای شفافتر کردن اثرات قطعی اینترنت و فیلترینگ برگزار کرد. بر اساس این نظرسنجی در حالی که نیمی از افراد گفتهاند در شرایط کاریشان هیچ تغییری رخ نداده، ۱۵ درصد از شرکتکنندگان با کاهش یا تعویق حقوق مواجه شدهاند. ۱۲ درصد نیز از به خطر افتادن امنیت شغلی خود خبر دادهاند که احتمالاً بهزودی تعدیل میشوند. بیشترین آسیب را شاغلان در اینستاگرام و تلگرام متحمل شدهاند.
برای درک بهتر از زیان وارد شده به کسب و کارها باید به این نکته توجه کنیم که جامعه آماری این نظر سنجی ۸ هزار نفر بوده است و اگر تعداد شرکتکنندگان بیشتر بود آمار تعطیلی مشاغل افزایش چشمگیری پیدا میکرد چرا که رئیس مرکز ملی فضای مجازی مرداد ماه امسال از فعالیت ۲.۴ میلیون واحد صنفی در این پلتفرم خبر داده بود.
بر اساس گزارشهای منتشر شده توسط رسانههای ایران عمده این کسبوکارها، خانگی، بومی و غیررسمی هستند و تنها ۱۹ درصد آنها فروش حضوری (مغازه و فروشگاه) دارند. این آمار نشان میدهد بیش از ۱.۶ میلیون کسب و کار اینستاگرامی، اکنون با ضربه بزرگی از سوی دولتی متوجه شدهاند که نه تنها از آنها حمایتی نکرده بلکه بابت راهاندازی کسبوکار در اینستاگرام آنها را مواخذه میکند.
روزنامه شرق نیز پیشتر گزارش داده بود که آمار بهدستآمده از یک سیستم هوشمند کسبوکار آنلاین، یک میلیون شغل مستقیم و معاش ۹ میلیون نفر از کسب و کارهای موجود در اینستاگرام متأثر میشود که همزمان با فیلترینگ در شهریور، ۸۵ تا صددرصد از فروش فروشگاهها افت کرده است.
به نوشته این روزنامه تیر ۱۴۰۱ نیز کاهش پهنای باند اینستاگرام باعث شد تا بازدید از فروشگاهها تا ۳۵ درصد کاهش پیدا کند و فروش کسب و کارها تا ۵۰ درصد افت کند و فیلترینگ در شهریورماه نیز باعث کاهش مجدد فروش تا ۸۵ درصد شده است.
زیان فیلترینگ تنها برای مشاغل خرد اینترنتی نبوده و شرکتهای بزرگ خدمات اینترنتی و اپراتورهای تلفن همراه نیز متحمل زیانهای هنگفت شدهاند، به طوری که بر اساس گزارش منتشر شده درآمد مهرماه همراه اول۷۴۳ میلیارد تومان کاهش نسبت به شهریور ماه را نشان میدهد.
دامنه زیان فیلترینگ در اقتصاد ایران بسیار گسترده بوده و به گفته نایب رییس اتاق بازرگانی ایران، به دلیل سهم حوزه آی تی در تولید ناخالص ملی، هر ساعت قطعی اینترنت حدود ۱.۵ میلیون دلار ضرر اقتصادی برای کشور به همراه میآورد که این رقم برای ۲۴ ساعت معادل ۳۶ میلیون دلار است.