مقامات قضایی جمهوری اسلامی دستکم شش زندانی را در زندانهای مختلف استانهای فارس، اصفهان، خراسان جنوبی، و کرمانشاه اعدام کردند.
بنا بر گزارش منابع حقوق بشری در روز سهشنبه چهارم دی، این اعدامها در ارتباط با اتهامات نسبت داده شده به زندانیان مربوط به «مواد مخدر و قتل» بوده است.
نهادهای حقوق بشری بارها آیین دادرسی در دادگاههای جمهوری اسلامی را زیر سوال برده و تأکید کردهاند که افراد بازداشتشده از حق دفاع و دادرسی عادلانه محروم هستند.
بر اساس اعلام سازمان حقوق بشر ایران، قوه قضاییه جمهوری اسلامی بامداد سهشنبه چهارم دی دو برادر به نامهای علی مانیان ۲۷ ساله و جاسم مانیان ۳۱ ساله را در زندان مرکزی (دستگرد) اصفهان اعدام کردند.
منبع مطلع به این نهاد حقوق بشری گفته که حکم اعدام صادره برای این دو برادر در ارتباط با «قتل یکی از دوستانشان» در دو سال پیش بوده است.
این نهاد حقوق بشری همچنین اعلام کرد که یک زندانی که هویت او هنوز احراز نشده، در ارتباط با پرونده مربوط به «قتل دو محیطبان» در خرداد ۱۴۰۱، در یکی از زندانهای استان فارس اعدام شده است.
همچنین، هرانا، ارگان رسانهای مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران گزارش داد که مقامات قضایی جمهوری اسلامی یک زندانی به نام حمید مرادیان اهل فیروزآباد استان لرستان را در ارتباط با اتهام «قتل عمد» در زندان مرکزی (دیزلآباد) کرمانشاه اعدام کردند.
صدور و اجرای حکم اعدام با عنوان «قصاص نفس» در جمهوری اسلامی ایران در شرایطی انجام میشود که مطابق قوانین حکومتی، قتل عمد، درجهبندی نشده است و «هر نوع قتلی فارغ از شدت و ضعف و انگیزه متهم، منجر به صدور حکم اعدام میشود.»
همچنین، مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران اعلام کرد که یک زندانی به نام امین فرهمند در ارتباط با جرایم مربوط به مواد مخدر توسط مقامات قضایی در زندان عادلآباد شیراز اعدام شد.
علاوه بر این، وبسایت حالوش گزارش داد که بامداد سهشنبه چهارم دی، یک زندانی به نام داوود قلجایی ۲۸ ساله که در سال ۱۳۹۸ در ارتباط با جرایم مربوط به مواد مخدر بازداشت شده بود، «بدون انجام ملاقات آخر با خانواده» در زندان بیرجند به دست مقامات قضایی جمهوری اسلامی اعدام شد.
اعدام زندانیان در ارتباط با مواد مخدر در چهار سال گذشته به دست مقامات قضایی جمهوری اسلامی به طور مداوم افزایش یافته است، چنانکه به گزارش سازمان حقوق بشر ایران، شمار اعدامها در سال گذشته میلادی نسبت به سال پیش از آن، با رشد ۸۴ درصدی به «۴۷۱ اعدام» رسیده است.
با وجود این که قوه قضاییه جمهوری اسلامی در بسیاری از موارد به طور رسمی اعدامها را اعلام نمیکند، اما بنا بر مستندات گردآوری شده توسط نهادهای مستقل حقوق بشری، شمار اعدامها در ایران مقام نخست جهانی نقض حق حیات توسط حکومت را نشان میدهد.
پیش از این، مای ساتو، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران، با انتقاد از وضعیت حقوق بشر و افزایش شمار اعدامها در زندانهای جمهوری اسلامی خواستار کاهش صدور احکام اعدام در ایران شده است.