وزارت خزانهداری و وزارت خارجه ایالات متحده پنجشنبه ۲۹ آذر اعلام کردند که زندان قزلحصار کرج را تحت تحریم قرار دادهاند. همزمان تحریمهایی از سوی این دو وزارت خانه علیه چندین نهاد و کشتی به دلیل دستداشتن در فروش نفت و مواد پتروشیمی جمهوری اسلامی ایران اعمال شد.
در بیانیه وزارت امور خارجه ایالات متحده به نقل از آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، آمده است: زندان قزلحصار محل نقض فاحش حقوق بشر، یعنی رفتار و مجازات ظالمانه، غیرانسانی و تحقیرآمیز با افرادی در ایران بوده است که به دنبال استفاده از حق آزادی بیان خود بودند.
او افزود: این اعمال فجیع شامل ضرب و شتم شدید زندانیان سیاسی بوده که در اعتراض به افزایش شمار اعدام ها در این زندان دست به اعتصاب غذای مسالمت آمیز زده بودند.
پیش از این نیز برخی از زندانهای جمهوری اسلامی ایران مشمول تحریمهای ایالات متحده قرار گرفته بودند.
همزمان وزارت خزانهداری ایالات متحده روز پنجشنبه در بیانیهای ۴ نهاد و ۳ فروند کشتی را که با مشارکت در فروش نفت و مواد پتروشیمی جمهوری اسلامی موجب تولید میلیاردها دلار برای این حکومت شدند، تحریم کرد.
بر اساس این بیانیه، درآمد مزبور صرف برنامه هستهای حکومت ایران، توسعه و تکثیر موشکهای بالستیک، و تامین مالی گروههای نیابتی تروریستی همچون حزبالله، حماس، و حوثیها شده است.
این بیانیه میافزاید که کشتیهای تحریمشده نیز از روشهای مبهم و فریبکارانه برای پنهانکردن این تجارت «به طور چشمگیر خطرناک برای صنعت دریانوردی» بهره گرفتهاند.
وزارت امور خارجه ایالات متحده نیز چندین نهاد را به دلیل انتقال نفت خام جمهوری اسلامی ایران تحریم کرد.
بردلی اسمیت، معاون سرپرست وزارت خزانهداری در امور مالی و تروریسم، گفت که حکومت ایران همچنان با تکیه بر «شبکه در سایه» متشکل از کشتیها، شرکتها، و تسهیلکنندگان به تامین توسعه برنامه هستهای خطرناک، تکثیر سیستمهای تسلیحاتی، و حمایت از گروههای نیابتی خود ادامه میدهد.
آقای اسمیت افزود که آمریکا متعهد به مقابله با «جریانهای کلیدی درآمد» برای حکومت جمهوری اسلامی ایران است که به گفته او، برای تامین فعالیتهای بیثباتکننده این حکومت مورد استفاده قرار میگیرند.
نهادهای تحریمشده از سوی ایالات متحده در کشورهای لیبریا، یونان، پاناما، جزایر مارشال، هنگکنگ، جزایر سیشیل، هند، و سورینام و کشتیهای تحریمشده نیز حامل پرچم کشورهای جیبوتی، سانمارینو، پاناما، کامرون، کامرون، و باربادوس هستند.
آمریکا روز چهارشنبه ۲۸ آذر نیز مجموعهای از افراد و نهادهای مرتبط با برنامههای موشکی و پهپادی حکومت ایران را تحریم کرده بود.
ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا طی سالهای گذشته تحریمهای گستردهای علیه افراد و نهادهای دستاندرکار در برنامههای پهپادی و موشکی حکومت ایران و همچنین ناقضان حقوق بشر و عاملان سرکوب معترضان وضع کردهاند.
در مقابل، جمهوری اسلامی بهرغم هشدارهای مکرر کشورهای غربی نسبت به تداوم تحریمها، همچنان اصرار دارد به اقدامات بیثباتکننده خود در زمینههای مختلف از جمله نظامی و حقوق بشری ادامه دهد.