اجرای حکم اعدام پنج زندانی در اراک و دو زندانی در زاهدان خبری است که خبرگزاری هرانا منتشر کرده است. این خبر در حالی منتشر شده است که سوم آبان نیز سازمان حقوق بشر ایران خبر داد حکم سه زندانی بلوچ که با اتهامات مربوط به «مواد مخدر» به اعدام محکوم شده بودند، در زندانهای زاهدان و زابل به اجرا درآمد.
روز گذشته دو زندانی بلوچ در زندان مرکزی زاهدان به اتهام آنچه که همکاری با گروه «جیش العدل» و «قتل چهار تن از نیروهای حکومتی جمهوری اسلامی» نامیده شده، اعدام شدند.
شدت گرفتن و تسریع اعدام در سیستان و بلوچستان طی چند روز گذشته در راستای ایجاد رعب و وحشت در استان بود تا مانع از اعتراضات گسترده در مراسم چهلم جمعه خونین زاهدان شوند،راهکاری که حاکمیت در دوماه گذشته در پیش گرفته است و سازمان غیردولتی «حقوق بشر ایران» در گزارشی اعلام کرد که تعداد اعدامشدگان در ایران در نیمه اول سال ۲۰۲۲ در مقایسه با مدت مشابه در سال ۲۰۲۱ بیش از دو برابر شده است.
از طرفی عفو بینالملل در گزارش سالانه خود درباره اعدامها در جهان که روز سهشنبه سوم خردادماه سال جاری منتشر شد، اعلام کرد که در سال ۲۰۲۱ میلادی دستکم ۵۷۹ مورد اعدام در جهان به ثبت رسید که سهم ایران از اعدام های خاورمیانه ۶۰ درصد بوده است.
جمهوری اسلامی در سال گذشته میلادی با اجرای دستکم ۳۱۴ حکم اعدام بار دیگر پس از چین در جایگاه دوم جهان قرار گرفت و به این ترتیب مسئول ۵۴ درصد از کل اعدامهای ثبتشده در جهان شناخته شد.
عفو بینالملل میگوید: «تعداد واقعی اعدامها در ایران احتمالا بیشتر از ۳۱۴ مورد است، زیرا مقامهای جمهوری اسلامی، آمار واقعی اعدامها را اعلام نمیکنند و دسترسی به این آمارها به ویژه در مناطق اقلیتنشین دشوارتر است.»
گزارش عفو بینالملل نشان میدهد که در سال ۲۰۲۱ چهار «کودک-مجرم» در جهان اعدام شدند که یک نفر از آنها در یمن بود و سه تن دیگر در ایران به دار آویخته شدند.
اعدام در ایران با یکدست شدن قوای سه گانه روند فزایندهای به خود گرفته است و بر اساس آمارهای منتشر شده تا ۲۰ شهریور ۳۰۶ نفر اعدام شدهاند که استانهای سیستان و بلوچستان با ۵۶ مورد، البرز با ۵۵ مورد و فارس با ۲۸ مورد اجرای حکم اعدام، صدرنشین اجرای احکام اعدام در سال ۱۴۰۱ بودند.
در همین مدت، ۴۲ نفر دیگر نیز به اعدام محکوم شدهاند و در انتظار اجرای حکم به سر میبرند.