لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۱۱

اعدام ۱۱ زندانی در قزل‌حصار در آستانه روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام


آمار اعدام در جمهوری اسلامی همواره یکی از بالاترین آمارها در سطح جهان است.
آمار اعدام در جمهوری اسلامی همواره یکی از بالاترین آمارها در سطح جهان است.

در آستانه روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام، مقامات قضایی جمهوری اسلامی بامداد چهارشنبه ۱۱ زندانی از جمله یک زن و یک بازنشسته آموزش و پرورش را در زندان قزل‌حصار استان البرز اعدام کردند.

بنا بر گزارش وب‌سایت «حال‌وش» در روز چهارشنبه ۱۸ مهر، دست‌کم ۱۱ زندانی از جمله شش زندانی «امنیتی» و یک زن و یک فرهنگی بازنشسته، صبح پنج‌شنبه ۱۸ مهر در زندان قزل‌حصار استان البرز به دست مقامات قضایی جمهوری اسلامی اعدام شدند.

در این گزارش به جزئیات اتهامات نسبت داده شده به شش زندانی که با عنوان «امنیتی» اعدام شده‌اند، اشاره‌ای نشده، اما پیش از این جمهوری اسلامی بارها شهروندان مخالف خود را با این عنوان و با اتهاماتی از قبیل «جاسوسی، افساد فی‌الأرض، محاربه، و بغی» به اعدام محکوم کرده و برخی از آنها را اعدام کرده است.

بنا بر این گزارش، در میان اعدام‌شدگان دو شهروند اهل سیستان و بلوچستان با هویت «احمد نارویی ۳۳ ساله و محمد اسحاق‌زهی ۳۱ سال هر دو اهل و ساکن زاهدان» بودند. همچنین هویت یکی دیگر از اعدام‌شدگان سعید صفایی، حدودا ۵۵ ساله و اهل هرسین در استان کرمانشاه و بازنشسته آموزش و پرورش عنوان شده است. پرونده‌های این سه نفر در ارتباط با مواد مخدر بوده است.

مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران نیز، هویت یکی از اعدام‌شدگان را مهدی براهویی معرفی کرده و گزارش داده است که او هنگام بازداشت زیر سن قانونی بوده و کمتر از ۱۸ سال داشته است.

حال‌وش همچنین گزارش داده که شش تن از زندانیان اعدام‌شده «مرتبط با جرایم امنیتی از زندان رجایی‌شهر» برای اجرای اعدام منتقل شده بودند و دو زندانی دیگر شامل یک زن از بند زندانیان عادی قزل‌حصار بودند.

هم‌زمان با این اعدام‌ها و در آستانه روز جهانی مبارزه علیه اعدام، مای ساتو گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، در پیامی ویدئویی به برنامه ۲۴ ساعت حمایت از کارزار سه‌شنبه‌های نه به اعدام، اعلام کرد که از آغاز سال میلادی جاری تاکنون، «دست‌کم ۵۰۰ اعدام در ایران گزارش شده است» که به گفته او «شامل به‌کارگیری مجازات اعدام علیه فعالان زن و حامیان جنبش زن، زندگی، آزادی نیز می‌شود.»

همچنین، بنا بر اعلام مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در بازه زمانی ۱۰ اکتبر ۲۰۲۳ تا ۸ اکتبر ۲۰۲۴ (نیمه مهر ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۳) دست‌کم ۸۱۱ نفر در مناطق مختلف ایران با طناب دار اعدام شدند که چهار تن از این موارد در ملأعام بوده است.

در این مدت برای ۱۸۶ زندانی نیز حکم اعدام صادر شده که رأی صادره برای سه تن از آنان اجرای اعدام در ملأعام است.

در بیانیه مشترک مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران و بنیاد عبدالرحمن برومند که سه‌شنبه ۱۷ مهر منتشر شد، با اشاره به ثبت دست‌کم ۸۱۱ مورد اجرای حکم اعدام توسط این سازمان‌ها در یک سال گذشته آمده است: «جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۲۳، بیش از ۷۵ درصد از کل اعدام‌های ثبت‌شده جهانی را به خود اختصاص داده است، از اکتبر ۲۰۲۳ تا اکتبر ۲۰۲۴، دست‌کم ۸۱۱ ایرانی را اعدام کرده و با اعدام ۲۳ زن در این مدت، بالاترین تعداد اعدام زنان در دهه گذشته را نیز به نام خود ثبت کرده است.»

معین خزائلی، حقوقدان و فعال حقوق بشر، در این زمینه به صدای آمریکا گفته است که جمهوری اسلامی هرگاه خود را در خطر می‌بیند، شمار اعدام‌ها را افزایش می‌دهد.

روز دهم اکتبر روز جهانی مبارزه با مجازات مرگ نام گرفته است. این روز نخستین بار در سال ۲۰۰۳ از سوی «ائتلاف جهانی علیه مجازات مرگ» برای حمایت از لغو مجازات اعدام و افزایش آگاهی از شرایط زندانیان محکوم به اعدام، معرفی و نام‌گذاری شد.

XS
SM
MD
LG