سازمان حقوق بشر ایران اعلام کرد که با اجرای حکم اعدام ۵ مرد ازجمله دو تبعه کشور افغانستان در زندان مرکزی شیراز، در روز ۲۶ شهریور، شمار اعدام شدگان زندان عادل آباد شیراز در دو هفته گذشته به ۱۹ تن رسید.
به گزارش این سازمان، هویت سه تن از اعدام شدگان که با اتهام «قتل عمد» به «قصاص نفس» محکوم شده بودند، امیر نادرزاده، سجاد فدایی و عبدالله عبدالصمد (تبعه افغانستان) بوده است.
هویت دو زندانی دیگر، بهزاد باقری و فردی با نام کوچک مبشر (تبعه افغانستان) است که با اتهامهای مربوط به «مواد مخدر» به اعدام محکوم شده بودند.
بر اساس این گزارش، حکم اعدام ۱۴ زندانی طی روزهای دوشنبه ۲۶ شهریور، چهارشنبه ۲۸ شهریور، دوشنبه ۲ مهر، چهارشنبه ۴ مهر و ۵ زندانی دیگر در هفته پیش از آن در زندان عادل آباد شیراز اجرا شده است.
هر چند برخی گزارشها حکایت از اعدام ۳۶ زندانی در طول روزهای گذشته در زندان عادلآباد دارند، اما سازمان حقوق بشر ایران تاکنون موفق به تایید ۱۷ اعدام دیگر نشده است.
سازمان حقوق بشر ایران اشاره کرد که اجرای احکام اعدام گروهی در زندان مرکزی شیراز را با نگرانی دنبال میکند و از جامعه جهانی میخواهد که در قبال چنین استفاده گستردهای از مجازات مرگ، سکوت نکنند.
محمود امیریمقدم، مدیر این سازمان، با هشدار درباره دیدارهای مقامات کشورهای جهان با جمهوریاسلامی در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل گفت: «استفاده از مجازات مرگ توسط جمهوریاسلامی باید در راس هرگونه گفتگو بین مقامات جمهوریاسلامی و رهبران کشورهای پایبند به حقوقبشر قرار گیرد.»
این سازمان، اسامی دیگر اعدام شدگان دو هفته گذشته زندان عادل آباد را که نام هیچکدام در رسانه های حکومتی ذکر نشده است، اعلام کرده است.
اعدام چهار زندانی در تاریخ چهارشنبه ۲۸ شهریور رخ داده است. شاهین سلامی که با اتهام «قتل عمد» به «قصاص نفس» محکوم شده بود، همراه با سه زندانی دیگر نیز که با اتهامات مربوط به «مواد مخدر» به اعدام محکوم شده بودند با نامهای سپهر نورانی، طاهر آرزومند و کامران حیدری.
سه زندانی دیگر ، روز دوم مهر در این زندان اعدام شدند. هویت این سه زندانی حسن نجاتی، محمدرضا نجاتی و فردین احمدی شناسایی شده که با اتهام «قتل عمد» به «قصاص نفس» محکوم شده بودند.
دو اعدام دیگر، روز چهارم مهر ماه رخ داد؛ رسول شنبدی با اتهامهای مربوط به «مواد مخدر» بازداشت شده بود و ایوب (اکبر) سعدیخانی که به اتهام «قتل عمد» محکوم به «قصاص نفس» بود.
مای ساتو، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور ایران، به تازگی با اشاره به اعدام دستکم ۹۳ تن در ایران تنها در ماه میلادی گذشته، گفته بود که تنها بخشی از این اعدامها به طور رسمی توسط جمهوری اسلامی گزارش شده است.
بنا بر گزارش مای ساتو و شماری دیگر از کارشناسان سازمان ملل متحد، شمار اعدامها توسط جمهوری اسلامی در ماه اوت بیش از دو برابر ۴۵ مورد اعدام اجرا شده در ماه ژوئیه بوده و در سال جاری میلادی تاکنون، دستکم ۴۰۰ شهروند ایرانی، از جمله ۱۵ زن، توسط حکومت ایران اعدام شدهاند.
علاوه بر این، متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، آمار اعدام در ایران و همچنین روند قضایی منجر به صدور چنین احکامی را «مایه نگرانی» خوانده است. او با انتقاد از قوه قضاییه جمهوری اسلامی گفته است که این نهاد «به هیچ عنوان مستقل یا در برگیرنده محاکمه عادلانه نیست.»
سازمان عفو بینالملل گزارش داده که جمهوری اسلامی مسئول ۷۴ درصد از اعدامهای ثبتشده در سراسر جهان در سال گذشته میلادی بوده است.