لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۲۸

سی آی ای: در حال بررسی اطلاعات درز کرده هستیم


ادوارد اسنودن
ادوارد اسنودن
یک کارمند سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا ـ سی. آی. ای ـ خود را به عنوان منبع افشای جزئیاتی پیرامون پروتکل شنود و تحت نظر قرار دادن شهروندان توسط سی آی ای معرفی کرده است.

وی که ادوارد اسنودن نام دارد و ۲۹ ساله است، تا ظهر روز دوشنبه در هتل لوکسی در هنگ کنگ اقامت داشته، اما اکنون روشن نیست کجاست.

اسنودن که به عنوان دستیار فنی در سازمان امنیت ملی آمریکا کار می کرده، گفته است در پی ناامید شدن از شیوه ریاست جمهوری باراک اوباما تصمیم گرفته این خبر را فاش کند که سی آی ای همه شهروندان آمریکایی را مدام تحت نظر دارد و گفته این تصمیم را به دلیل آن گرفته که می خواسته مبانی آزادی بیان هموطنانش اعمال شود.

اسنودن گفته که آقای اوباما همان سیاست های جورج بوش را دنبال می کند و به خبرنگار روزنامه گاردین گفت:«نمی خواهم در دنیایی زندگی کنم که هر چه می کنم و می گویم، ضبط شود.» اسنودن طی گفت و گویی ویدیویی با تارنمای روزنامه گاردین که روز ۶ ژوئن منتشر شد، این سخنان را مطرح کرد.

وی در گفت و گویش با گاردین گفت دولت آمریکا با بهره گرفتن از دستگاه های شنود، می تواند به تمام اطلاعات شخصی شهروندانش دست یابد، خواه اطلاعات کارت اعتباری یا محتوای مکالمات تلفنی باشد، گذرواژه های تارنماهای گوناگون، یا هر نوع اطلاعات دیگری.

آقای اسنودن که ۴ سال برای آژانس امنیت ملی آمریکا کار کرده، ۳ هفته پیش از شماری مدرک مخفی اطلاعاتی فتوکپی گرفته و به رییس خود گفته که برای درمان بیماری صرع که به آن مبتلاست، به دو هفته مرخصی نیاز دارد.

وی روز ۲۰ مه(ماه گذشته میلادی) به هنگ کنگ سفر کرده و این مدارک را هم همراه خود برده است.

سی. آی. ای و کاخ سفید در این خصوص اظهار نظری نکرده اند، اما سخنگوی مدیر سازمان امنیت ملی آمریکا گفته است که سازمان متبوعش در حال برآورد میزان لطمه ای است که درز کردن این اطلاعات به خارج از ساختار امنیتی آمریکا ممکن است به امنیت ملی این کشور وارد آورده باشد. وی از اظهار نظر در مورد شخص اسنودن خودداری ورزید.

شنود مکالمات و ثبت اطلاعات شخصی شهروندان از سوی برخی نمایندگان کنگره آمریکا مورد استقبال قرار گرفته و از سوی برخی مورد انتقاد واقع شده است.

در ویدیوی مصاحبه با روزنامه گاردین، ادوارد اسنودن می گوید برای خروج از آمریکا در میان کشورهای گوناگون، هنگ کنگ را به سبب آن برگزیده است که به تعبیر وی احترام بسیاری برای آزادی بیان قائل است.

سفر اسنودن به هنگ کنگ برای برخی کارشناسان حقوقی معماست، چون هنگ کنگ با آمریکا توافق نامه ای مبنی بر استرداد متهمان تحت پیگرد را به آمریکا دارد، حال آن که چین چنین توافقی با ایالات متحده ندارد.

از این روی، اگر آمریکا خواهان تحویل اسنودن باشد، دولت هنگ کنگ قاعدتا وی را به دولت آمریکا تحویل خواهد داد.
دولت هنگ کنگ هنوز در این خصوص واکنشی نشان نداده است.

کنسولگری آمریکا در هنگ کنگ نیز در این مورد ابراز عقیده نکرده است.

این کارمند پیشین سی. آی. ای در گفت و گویش با گاردین ابراز امیدواری کرده که ایسلند که به گفته وی برای آزادی اینترنت بهای بسیاری قائل است، به او پناهندگی سیاسی بدهد.
XS
SM
MD
LG