لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۴۸

برگزاری نشست مادرید برای بررسی راه‌های پایان دادن به جنگ در غزه؛ اسرائیل دعوت نشده بود


خوزه مانوئل آلبارس، وزیر خارجه اسپانیا در حال سخنرانی در نشست مادرید.
خوزه مانوئل آلبارس، وزیر خارجه اسپانیا در حال سخنرانی در نشست مادرید.

شهر مادرید، پایتخت اسپانیا، روز جمعه ۲۳ شهریور میزبان نشست مقام‌های عالیرتبه چند کشور مسلمان و اروپایی با موضوع راه‌های پایان دادن به جنگ غزه بود. اسرائیل به این نشست دعوت نشده بود.

وزیر خارجه اسپانیا در جمع خبرنگاران خواستار برنامه‌ریزی مشخص جامعه بین‌المللی برای اجرای راه‌حل «دو کشوری» در حل مناقشه میان اسرائیل و فلسطینی‌ها شد.

خوزه مانوئل آلبارس هدف از برگزاری نشست مادرید را تلاشی دیگر برای پایان جنگ در غزه و خروج از چرخه پایان‌ناپذیر خشونت میان فلسطینی‌ها و اسرائیل خواند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، در این نشست، وزیران خارجه نروژ و اسلوونی و همچنین جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نخست‌وزیر تشکیلات خودگردان فلسطینی و نمایندگان گروه تماس عربی و اسلامی غزه شامل مصر، عربستان‌سعودی، قطر، اردن، اندونزی، نیجریه و ترکیه حضور داشتند.

آقای آلبارس گفت میان حاضران، که شامل اسرائیل نبود، «تمایلی آشکار» وجود دارد که از «حرف به سوی عمل» حرکت کنند و در راستای برنامه‌ای مشخص برای اجرای مؤثر راه‌حل دو کشوری و‌ پیوستن فلسطین به سازمان ملل متحد گام بردارند.

او افزود اسرائیل به دلیل این‌که بخشی از گروه تماس نبود، به این نشست دعوت نشد، و تأکید کرد که شرکت‌کنندگان در نشست از حضور این کشور بر سر هر میز که در آن صلح و «راه حل دو‌کشوری» به بحث گذاشته شود، استقبال می‌کنند.

اسپانیا، نروژ و ایرلند در روز هشتم خرداد سال جاری به طور رسمی تشکیل یک «کشور فلسطینی» تحت حاکمیت تشکیلات خودگردان فلسطینی را به رسمیت شناختند. این موضوع خشم اسرائیل را برانگیخت و‌ این کشور سفرای خود را از ایرلند و نروژ فرا خواند.

کاخ سفید پس از تصمیم ایرلند، اسپانیا و نروژ اعلام کرد که جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، معتقد است که «کشور فلسطینی» باید از طریق مذاکره به دست آید، نه با به رسمیت شناختن یک‌جانبه در سازمان ملل.

در حال حاضر، ۱۴۶ کشور از ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل متحد، یک «کشور فلسطینی» را به رسمیت می‌شناسند. سوئد در سال ۲۰۱۴ اولین عضو اتحادیه اروپا بود که این اقدام را انجام داد.

با این حال، جنگ ۱۱ ماهه اسرائیل و گروه‌ شبه‌نظامی حماس در غزه و همچنین تشدید خشونت‌ها در کرانع باختری اشغالی، فوریت جدیدی به تلاش‌ها برای دستیابی به راه‌حلی‌ صلح‌آمیز برای پایان دادن به این مناقشات داده است.

جنگ در غزه پس از حمله شبه‌نظامیان حماس به اسرائیل در مهر ماه سال گذشته آغاز شد. در این حمله، دست‌کم ۱۲۰۰ تن که اکثرا غیرنظامی بودند، کشته شدند.

کرانه باختری، از جمله اورشلیم شرقی، در جنگ سال ۱۹۶۷ میلادی به تصرف اسرائیل درآمد و از آن زمان تاکنون در دست این کشور باقی مانده است. به نوشته رویترز، گسترش شهرک‌های یهودی موضوع را پیچیده کرده است.

این خبرگزاری اشاره کرد که اسرائیل در سال ۱۹۸۰ میلادی اورشلیم شرقی را در اقدامی که عموماً در سطح بین‌المللی به رسمیت شناخته نشده است، ضمیمه کرد زیرا می‌گوید تضمین امنیت آن از اهمیت بالایی برخوردار است.

اسپن بارت اید، وزیر خارجه نروژ به خبرگزاری رویترز گفت که نشست مادرید باید خلع سلاح حماس و عادی‌سازی روابط بین اسرائیل و برخی دیگر از کشورها، به ویژه عربستان‌سعودی را نیز به بحث بگذارد.

XS
SM
MD
LG