وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا روز پنج شنبه ۱۰ آذر ماه، در نشست خود در بروکسل با افزودن ده ها نام دیگر به فهرست شرکت ها و اشخاص مرتبط با برنامه هسته ای ایران، تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران را تشدید کردند. پیش از این برخی از کشورها خواستار تحریم نفت ایران نیز شده بودند، اما وزاری خارجه این اتحادیه در این مورد به توافق نرسیدند.
آلمان، فرانسه، بریتانیا و سوئد از حامیان تحریم نفتی ایران، و اسپانیا و ایتالیا و یونان از مخالفان بودند.
در حال حاضر آلمان، فرانسه، ایتالیا اسپانیا، یونان از مشتریان نفتی ایران هستند. و بریتانیا از ایران نفتی وارد نمی کند.
برخی از کشورهای این اتحادیه تحریم نفت ایران را اقدامی مناسب برای مقابله با برنامه هسته ای ایران عنوان کردند.
ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا، قبل ازورود به نشست اتحادیه اروپا، نسبت به دستیابی کشورهای عضو این اتحادیه به توافق، به منظور تشدید تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران ابزار امیدواری کرده بود.
سیروس بینا، کارشناس حوزه نفت و انرژی در آمریکا، و نویسنده کتاب OIL : a time machine ( نفت: ماشین زمان ) با تاکید بر این که «هر گونه اعمال تحریم جدید می تواند به کاهش بیش تر میزان تولید نفت بی انجامد» به صدای آمریکا گفت، «بحث افزایش تحریم ها نشان از تنگ تر شدن حلقه محاصره بر اقتصاد ایران دارد. تحریم ها در حقیقت اقتصاد ایران را حلق آویز کرده است.»
میزان صادرات نفت ایران کمی بیش از ۲ میلیون بشکه در روز است که بر اساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی، در حال حاضر روزانه حدود ۴۵۰ هزار بشکه از آن به کشورهای اتحادیه اروپا صادر می شود.
جمهوری اسلامی ایران یکی از سه صادرکنندهی اصلی نفت خام به اروپا است.
به گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا، در سال ۲۰۱۰ میلادی، حدود ۱۸ درصد از کل فروش نفتی جمهوری اسلامی، به کشورهای عضو اتحادیه اروپا صادر شده است.
در آن روی سکه تهران هم چنان بر طبل بی اثر بودن تحریم ها می کوبد و تحریم نفت ایران را موجب افزایش چشم گیر قیمت نفت می داند.
سیروس بینا، در زمینه این موضوع که تحریم نفت ایران، سبب افزایش قیمت جهانی نفت خواهد شد به صدای آمریکا گفت، «هم اکنون قیمت جهانی نفت در محدوده ۱۰۰ دلار به ازای هر بشکه است، ممکن است قیمت نفت با تحریم نفتی ایران بالا برود و به ۱۴۰ دلار هم برسد ولی تقرییا ۳ سال پیش نفت به بشکه ای ۱۴۷ دلار هم رسید، از این رو چنین امکانی وجود دارد که نفت با تحریم نفتی ایران لحظه ای بالا رود، اما در شرایطی که رکود اقتصادی ادامه دار خواهد بود و اقتصاد جهان با بحران عظیمی که شباهت زیادی با بحران دهه ۱۹۳۰ میلادی دارد مواجه است، بنابر این میزان تقاضای نفت زیاد نخواهد بود و اثر تحریم احتمالی نفت ایران هم می تواند در کوتاه مدت در بازار جهانی نفت مشاهده شود.»
تحریم احتمالی نفت ایران همچنین سبب عرضه نفت ایران با قیمت پایین تر به کشورهایی می شود که احتمالا به تحریم این کالای عمده ایران نمی پیوندند.