لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۴ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۲۶

تبعات تحريم واردات نفت خام ايران توسط اروپا


تبعات تحريم واردات نفت خام ايران توسط اروپا
تبعات تحريم واردات نفت خام ايران توسط اروپا

خبرگزاری رويترز روز پنجشنبه به نقل از ديپلماتهای اروپايی اعلام کرد، رهبران کشورهای عضو اتحاديه اروپا در اواخر ماه دسامبر گذشته در زمينه تحريم واردات نفت خام ايران به يک موافقت اصولی دست يافتند. اما تاريخ اجرای اين تحريم و جزئيات مربوط به آن هنوز مشخص نشده است.

تحريم آتی واردات نفت خام ايران توسط اتحاديه اروپا و محدوديتهای شديد مالی عليه ايران که در شب سال نو ميلادی به امضای پرزيدنت باراک اوباما، رييس جمهوری آمريکا، رسيد همه جزو مجموعه اقدامات سازمان يافته ای است که غرب برای جلوگيری از ادامه فعاليتهای اتمی جمهوری اسلامی، به عمل می آورد.

کشورهای غربی در پاسخ به دلايلی که تهران برای بی خطر بودن برنامه های اتمی اش مطرح می کند، با استناد به گزارش ماه نوامبر آژانس بين المللی انرژی اتمی می گويند ايران در مسير ساختن بمب هسته ای، قرار دارد. ديپلماتهای اروپايی می گويند، اتحاديه اروپا، و حتی خريداران عمده نفت ايران، از جمله يونان، ايتاليا و اسپانيا در آخرين روزهای ماه دسامبر گذشته به اين نتيجه رسيدند.

يونان به رغم آنکه از نظر واردات نفت خام عمدتاً متکی به ايران است، در واکنش به تصميم اتحاديه اروپا می گويد در اين راه بايد از هم پيمانان خود، حمايت کند.

يکی از ديپلماتهای اتحاديه اروپا بدون ذکر نام خود گفته است، اتحاديه اروپا با کليات طرح تحريم نفت خام ايران موافقت کرده و اين حرف آخر است.

ايالات متحده روز چهارشنبه از تصميم اتحاديه اروپا استقبال کرد و آنرا يک خبر بسيار مسرت آميز خواند. ويکتوريا نولند، سخنگوی وزارت امور خارجه آمريکا، روز چهارشنبه در اين زمينه گفت، آمريکا مايل به ديدن چنين اقداماتی نه فقط از طرف متحدان خود که از طرف همه کشورهای جهان است. ويکتوريا نولند گفت: ما معتقديم اين تحريم، اعمال فشار اقتصادی بر ايران را ممکن خواهد کرد. ما در ضمن فکر می کنيم تنها راه متوجه کردن جمهوری اسلامی، انگشت گذاشتن بر روی بخش صنعت نفت ايران است.

يکی از مقامهای وزارت خزانه داری آمريکا اعلام کرده که واشنگتن از پيشنهاد اتحاديه اروپا در زمينه تحريم خريد نفت خام ايران حمايت می کند و معتقد است می توان تأثير زيادی بر درآمد نفت ايران گذاشت، بدون آنکه خللی متوجه بازار نفت جهان شود.

تيموتی گايتنر، وزير خزانه داری آمريکا، قرار است برای بحث پيرامون تحريمهای آمريکا عليه ايران و وضعيت اقتصاد جهانی، هفته آينده به چين سفر کند.

چين روز چهارشنبه در مخالفت با تحريمها و فشارهای يکجانبه که از سوی آمريکا عليه ايران هدايت می شود، بار ديگر بر موضع خود تأکيد کرد که اينگونه مسائل بايد از طريق ديپلماسی حل و فصل شود.

تحريم نفتی اتحاديه اروپا عليه ايران در صورت عملی شدن، تهران را بر آن خواهد داشت تا برای فروش نفت خود به دنبال خريداران جديدی بگردد.

در حال حاضر از مجموع دو ميليون و ششصد هزار بشکه نفت توليدی روزانه ايران، ۴۵۰ هزار بشکه نفت در روز، فقط به اروپا صادر می شود. يعنی اتحاديه اروپا بعد از چين دومين خريدار عمده نفت خام ايران است.

به مجرد انتشار خبر مربوط به موافقت اصولی اتحاديه اروپا با تحريم نفت ايران، بهای نفت به يکباره افزايش يافت.

با وجوديکه دولت ايران مدعی است به آسانی مشتريان ديگری خواهد يافت اما تحريمهای اخير آمريکا هم اکنون تهران را در شرايطی قرار داده که با پايين آوردن شديد قيمتها برای کشورهايی که با معامله با ايران سرمايه هايشان را به خطر می اندازند، بخش زيادی از درآمد خود را از دست می دهد.

چين بزرگترين شريک تجاری تهران و سرسخت ترين مخالف اعمال تحريمها عليه ايران، در ماه جاری بيش از نيمی از سفارشهای خريد نفت خام خود را از ايران، لغو کرده است.

بسياری از سرمايه داران پيش بينی می کنند، ايران با پيشنهاد تخفيفهای اساسی، خريداران جديدی، عمدتاً در سطح آسيا پيدا کند، اما اين کار به بهای قطع يارانه های مواد غذايی و کالاهای اساسی مردم ايران، تمام خواهد شد.

XS
SM
MD
LG