کمیسیون اروپا روز جمعه، اول ماه مارس، اعلام کرد بخشی از پرداخت ۸۲ میلیون یورویی به آژانس امداد و کار سازمان ملل متحد برای پناهندگان فلسطینی در خاورمیانه (آنروا) را متوقف میکند، اما کمکهای کلی به فلسطینیها را در سال میلادی جاری ۶۸ میلیون یورو افزایش میدهد.
آنروا پس از آنکه اسرائیل در اوائل بهمن ماه آن را متهم کرد که ۱۲ نفر از ۱۳ هزار کارمندش در حمله ۱۵ مهر حماس دست داشتند، دچار بحران شد.
نهاد اجرایی اتحادیه اروپا مانند بسیاری از کمککنندگان بزرگ دیگر، کمک مالی خود به این آژانس را تعلیق کردند.
کمیسیون اروپا روز جمعه در بیانیهای اعلام کرد که اولین قسط ۵۰ میلیون یورویی را که در اواخر ماه گذشته مسدود شده بود، پرداخت خواهد کرد.
این کمیسیون همچنین گفت دو قسط دیگر ۱۶ میلیون یورویی را تنها «در راستای» توافق با آنروا برای رسیدگی به اتهامات مطرح شده از سوی اسرائیل پرداخت خواهد کرد.
آنروا تمام کارکنان متهم را در پی این اتهامات اخراج کرد. اما بسیاری از اهداکنندگان اصلی، از جمله ایالات متحده، بریتانیا و چند کشور اتحادیه اروپا، پرداختها به آن را به حالت تعلیق درآوردند یا گفتند تا زمانی که این موضوع روشن نشود، بودجه جدیدی را تایید نخواهند کرد.
این آژانس گفت که در مجموع ۴۵۰ میلیون دلار بودجه در معرض خطر است و هشدار داد که عملیات آن در سراسر خاورمیانه از ماه مارس «به شدت به خطر خواهد افتاد.»
مقامات اروپایی گفتند که پرداخت فعلی یک «کمک مالی عملیاتی» است که برای پوشش عملیات آنروا از جمله حقوق کارکنان در سال جاری حیاتی است.
- کمک به فلسطینیها
اورسلا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا، ضمن اعلام همبستگی با فلسطینیهای غزه گفت: آنها نباید بهای «جنایتهای گروه تروریستی حماس» را بپردازند، از این رو ما ۶۸ میلیون یوروی دیگر برای کمک به آنها در سال جاری پرداخت میکنیم.
کمیسیون اروپا علاوه بر کمک مالی عملیاتی امسال، تا ۱۲۵ میلیون یورو برای پروژههای بشردوستانه خاص برای فلسطینیها اختصاص داده است که روز جمعه، ۱۶ میلیون یوروی اولیه آن را تایید کرد.
- اقتصاد اسرائیل و فلسطینیها آسیب دیده است
جنت یلن، وزیر خزانه داری ایالات متحده، از اسرائیل به دلیل عدم صدور مجوز کار و جلوگیری از سفر فلسطینیها از کرانه باختری انتقاد کرد و گفت که این اقدامات به هر دو طرف آسیب میرساند و خطر بروز یک درگیری منطقهای گستردهتر را به همراه دارد.
او روز پنجشنبه در مصاحبهای با رویترز گفت: «اسرائیل یک دوست است و ما مرتب با آنها صحبت می کنیم. اگر چیزی میبینیم که نگران کننده است، به آنها میگوییم.»
اقتصاد اسرائیل پس از حملات ۱۵ مهر شبهنظامیان حماس مورد حمایت حکومت ایران با رکود مواجه شد. حماس در این حملات دستکم ۱۲۰۰ را کشت و حدود ۲۵۰ نفر را به اسارت گرفت. اسرائیل در واکنش با هدف ریشهکن کردن حماس حملات همه جانبه در نوارغزه را آغاز کرد.
صدها هزار نفر از نیروهای ذخیره در یکی از بزرگترین بسیجهای نظامی اسرائیل فراخوانده شدند. هزاران کارگر فلسطینی از کار بیکار شدند و اجازه بازگشت به کار را ندارند.
یلن گفت که محدودیتهای سفر و تجارت اسرائیل به شدت به اقتصاد فلسطینیها ضربه میزند و با ایجاد کمبود کارگر، تعدادی از پروژه های ساختمانی در اسرائیل متوقف شده است.
یلن گفت که ایالات متحده همچنین نگران اقتصاد مصر در همسایگی اسرائیل است که به دلیل کاهش ۵۵ درصدی ترافیک دریایی از طریق کانال سوئز و کاهش شدید گردشگری، درآمدهایش کاهش چشمگیری داشته است.
در خبر دیگری در باره کشته شدن شماری از فلسطینیها در غزه که در انتظار دریافت کمکهای غذایی بودند، آمده است امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، روز جمعه، گفت از خبر تیراندازی به بیش از صد فلسطینی خشمگین شده است و خواستار روشن شدن حقیقت، اجرای عدالت و احترام به قوانین بینالمللی است.
به گفته کاخ سفید، جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده نیز روز پنجشنبه، دهم اسفند، با رهبران مصر و قطر درباره «حادثه غمانگیز و نگران کننده» در شمال غزه، راههای تضمین آزادی گروگانهایی که هنوز در اسارت حماس هستند، و همچنین آتشبس شش هفتهای گفتگو کرد.