بر اساس توافق جامع هستهای چهاردهم ژوئیه ۲۰۱۵ بین ایران و گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، که با صدور قطعنامه ۲۲۳۱ به تایید شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز رسید، بخشی از تحریمهای اعمال شده علیه ایران لغو خواهند شد.
از جمله تحریمهایی که پس از اجرای رسمی این توافق باید برچیده شوند، تحریمهایی مالی است که اتحادیه اروپا به منظور محدود کردن نقل و انتقالات مالی تهران، طبق مصوبه مارس ۲۰۱۲ میلادی علیه بانکهای ایرانی وضع کرده است.
شورای اروپایی روز هجدهم اکتبر قانونی را تصویب کرد که بر مبنای آن، پس از تایید انجام تعهدات مقدماتی ایران توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی به منظور اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران – از جمله تحریمهای مالی و بانکی – لغو خواهند شد.
روز گذشته و در پی انتشار گزارش آژانس در تایید انجام تعهدات مقدماتی ایران در برجام، اتحادیه اروپا اعلام کرد که این قانون را به مرحله اجرا در آمده است.
یکی از مهمترین محدودیتهای اعمال شده علیه ایران، تحریم سوئیفت است، که در سال های اخیر مشکلات فراوانی را هم برای دولت و هم برای بخش خصوصی ایران به ارمغان آورده بود.
سوئيفت (SWIFT) که مخفف "جامعه جهانی ارتباطات مالی بين بانکی" به زبان انگلیسی است، سامانهای است که مرکز آن در بلژیک قرار دارد و مؤسسات مالی سراسر جهان از آن جهت تبادل اطلاعات مالی خود استفاده میکنند.
حال با اجرای رسمی برجام و لغو تحریمهای بینالمللی علیه تهران، سوئیفت نیز مشترکان خود را از اقدامات مورد نیازی که باید برای اتصال مجدد بانکها و مؤسسات مالی ایرانی به این سامانه باید انجام شود، آگاه کرده است.
البته این تنها شامل آن دسته از بانکها و مؤسساتی ایرانی است که با اجرای توافق جامع اتمی وین از فهرست تحریمهای هستهای خارج شدهاند؛ چرا که دیگر تحریمهای اعمال شده به دلیل حمایت ایران از تروریسم و همچنین برنامه موشکی ایران، همچنان به قوت خود باقی هستند.