لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۳۷

۵ روز تا انتخابات؛ ۵ میلیون تنافض واجدین شرایط


روزنامه «بهار» چاپ تهران از تناقض در آمار واجدین شرایط شرکت در انتخابات ریاست جمهوری ایران خبر داده است.

پیش از این وزارت کشور جمهوری اسلامی اعلام کرده بود که پنجاه میلیون نفر واجد شرایط شرکت در انتخابات هستند. روزنامه بهار در گزارشی که روز یکشنبه ۱۹ خرداد در صفحه یازده خود منتشر کرد، مدعی شده با مقایسه آمار سرشماری نفوس و مسکن ایران که سال ۱۳۹۰ برگزار شد، مشخص می شود آمار واجدین شرایط پنج میلیون کمتر اعلام شده است.

به نوشته این روزنامه براساس آمار سرشماری سال ۹۰، ۵۵ میلیون نفر بالای شانزده سال بودند که اینک واجد شرایط شرکت در انتخابات هستند.

تردید دیگری که این روزنامه مطرح کرده، آمار واجدین شرایط خارج از کشور است. در سرشماری سال ۹۰ آماری از جمعیت ایرانیان مقیم خارج از کشور گزارش نشده اما برخی گزارش ها، از حدود سه تا پنج میلیون ایرانی مقیم خارج از کشور خبر می دهد.

از انتخابات ۸۴، نسبت به صحت برگزاری انتخابات تردید های جدی وجود دارد و حتی در انتخابات سال ۸۸، نامزدهای رقیب احمدی نژاد او را به تقلب و دستکاری نتایج انتخابات متهم کردند.


بازداشت های انتخاباتی
سایت خبری سحام نیوز از بازداشت تعدادی از شرکت کنندگان برنامه تبلیغاتی حسن روحانی در ورزشگاه شیرودی در روز شنبه خبر داد.

براساس این گزارش، چند تن از فعالان ستاد روحانی پس از پایان مراسم و در حالیکه از محل همایش در میدان هفت تیر به سمت ستاد انتخاباتی حسن روحانی در خیابان کریمخان می رفتند، از سوی نیروهای لباس شخصی بازداشت شدند.

با اینکه جزییات بازداشت این افراد از سوی ستاد انتخاباتی روحانی تایید نشده اما سایت خبری ندای سبز آزادی، نزدیک به مخالفان دولت، اعلام کرد که امین وطانی، فعال دانشجویی از جمله بازداشت شدگان روز گذشته است.

این بازداشت ها در حالی است که پیش از این اعضای ستاد انتخاباتی محمدرضا عارف هم اعلام کرده بود میزبان عارف در ارومیه از سوی نهادهای امنیتی بازداشت شده است.

همچنین روز یکشنبه، سایت خبری جرس اعلام کرد نیروهای امنیتی، اکبر امینی، ناراضی سیاسی را در تهران بازداشت کرده اند. معلوم نیست این بازداشت به انتخابات ربط دارد یا خیر. امینی، اولین بار، روز ۲۵ بهمن ۸۹، برای اعتراض بر روی جرثقیلی در تهران رفته بود که همین مساله به بازداشت او منجر شد.


مناظره منتفی
با اینکه نامزدهای انتخابات ابراز تمایل کرده بودند که در یک دور دیگر مناظره تلویزیونی شرکت کنند، اما دبیر ستاد انتخابات تلویزیون دولتی ایران اعلام کرد برگزاری این مناظره منتفی است.

مجید دانشور به خبرگزاری فارس گفت: «در مورد اینکه چندتن از نامزدهای ریاست جمهوری درخواست مناظره بعدی کردند، چون قبلا سه مناظره تصویب شده بود، درخواست کردند که چهارمی هم باشد، اما با توجه به اینکه روزهای پایانی تبلیغات نامزدهاست، آنها حتی نمی رسند که برنامه های رادیویی و تلویزیونی خود را پر کنند، به همین دلیل برگزاری مناظره چهارم منتفی شد.»

تلویزیون دولتی ایران سه دور مناظره با محورهای اقتصادی، فرهنگی و سیاسی برگزار کرد که در دور اول این مناظره ها، با انتقاداتی روبرو شد.

تلویزیون دولتی ایران انحصارا زیر نظر آیت الله خامنه ای اداره می شود و نامزد ها تنها مجاز به استفاده از این رسانه براساس برنامه تلویزیون هستند.

سانسور مراسم شیرودی
ستاد انتخاباتی حسن روحانی به آنچه پوشش ناعادلانه صدا و سیما از مراسم تبلیغاتی اش نامید، اعتراض کرد.

روز شنبه تجمع حامیان حسن روحانی در ورزشگاه شیرودی تهران برگزار شد اما تلویزیون دولتی ایران در بخش های خبری به آن اشاره ای جزیی داشت.

به گزارش سایت خبری آفتاب، ستاد روحانی در بیانیه ای خطاب به مردم اعلام کرد: «صدا و سیما در بخش خبر شبانگاهی ساعت ۲۱ روز شنبه ۱۸ خردادماه، به تفصیل فعالیت های انتخاباتی آقایان رضایی، عارف، ولایتی، و جلیلی را پوشش داد. متن سخنرانی های ایشان پخش و با تصویربرداری خاص سعی شد فراوانی جمعیت استقبال کننده از این کاندیداها به نمایش گذارده شود. اما در اقدامی غیرعادلانه و به دور از اخلاق رسانه ای، و بر خلاف فرمایشات مقام معظم رهبری، به پخش ۵۲ ثانیه ای تصاویر همایش انتخاباتی جناب آقای دکتر حسن روحانی قناعت کرد و حداکثر توان فنی و تصویری خود را برای نشان ندادن استقبال بی نظیر چند ده هزار نفری از ایشان و کوچک نمایی کردن این مراسم به خرج داد. صدا و سیما با پخش گزینشی و تخریف گونه این مراسم، هیچ یک از سخنان مهم جناب آقای روحانی در این همایش را پخش نکرد و هیچ تصویری از انبوه جمعیت به نمایش نگذاشت... این رفتار نشان می دهد صدا و سیما از کردار ناشایست خود در انتخابات سال ۱۳۸۸ درس نیاموخته و قصدی برای بازسازی اعتماد عمومی ندارد. برای تصمیم گیران این سازمان نه منافع ملی اهمیت دارد، و نه حرمتی برای افکار عمومی قائل هستند.»

نامزدها:
محمدباقر قالیباف، در بجنورد گفت: «نیازمند خون تازه در رگ های مدیریت اجرایی کشور هستیم.» وی افزود: «به گونه ای در این عرصه عمل خواهم کرد که هر شهروند و روستائی در حوزه اقتصادی و فرهنگی دغدغه ای نداشته باشد.»

حسن روحانی در رشت گفت: «هیچ کس جز مردم نمی تواند رییس جمهور تعیین کند.» این نامزد انتخابات افزود: «کسی شما را ناامید نکند و نگوید که پای صندوق رفتن تاثیر ندارد و هرکه را می خواهند از قبل تعیین شده است، چون اینها سخنان شیطانی است که می خواهند ما پای صندوق رای نشتابیم و بدانید و مطمئن باشید با هوشیاری ملت هیچ کسی جز ملت نمی تواند رییس جمهور تعیین کند.»

محمدرضا عارف نیز در بیرجند اعلام کرد: «از تجربه موفق دولت اول اصلاحات برای رفع مشکلات کشور کمک می گیرم.» وی افزود: «اصلاحات یعنی برخورد غیر سیاسی با امور اجتماعی و علمی کشور، یعنی حضور و حماسه آفرینی و مشارکت، یعنی شایسته سالاری و مردم سالاری و خردورزی در امور اجتماعی کشور... من آمده ام تا از تجربه موفق دولت اول اصلاحات برای رفع مشکلات موجود در کشور کمک بگیرم و مشکلات معیشتی و بیکاری را با استفاده از تجربه موفق دولت اصلاحات به سامان برسانم.»

سعید جلیلی هم در تبریز گفت: «بعد از فتنه و انحراف، امروز خطر جریان دیگری ما را تهدید می کند، خطر جریان تردید است.... این جریان می خواهد ما را از مقاومت در برابر دشمنان باز دارد.»

وی در اظهارنظر دیگری اعلام کرد: «احساس تکلیف کردم و تا آخر می مانم ... هر کس آمده می خواهد بماند و احساس تکلیف می کند و من هم احساس تکلیف کردم و تا آخر می مانم.»

محسن رضایی هم در اهواز اعلام کرد: «امروز مساله مردم هستند، نه اشخاص، جناح های سیاسی و دعواهای احزاب.» رضایی افزود: «عده ای در تهران نشسته اند و خیالشان هم راحت است؛ هزینه این مشکلات را که آنها نمی پردازند، هزینه را ملت ایران و مردم می پردازند ... منازعات باید خاتمه یابد و ملت ایران نمی تواند بار دیگر هزینه سنگینی را بابت شکل گیری یک دولت ضعیف بپردازد.»

محمد غرضی هم در تهران و در سخنانی اعلام کرد: «وعده دادن به زنان، کلاه گذاشتن سر آنهاست.» غرضی در تشریح این دیدگاه خود افزود: «با آوردن چند زن به کابینه و مجلس برای زنان اعتبار اجتماعی درست نمی شود. زنان در زندگی باید تقویت مهارتی پیدا کنند. وعده دادن به زنان کلاه گذاشتن سر آنهاست. باید اعتبار مهارتی و اجتماعی به زنان داد تا آنها جایگاه و شخصیت خود را پیدا کنند.»

غلامعلی حداد عادل در شهرک شهید محلاتی تهران گفت: «رییس جمهور آینده نباید با رهبری زاویه داشته باشد... مقام معظم رهبری در پیام نوروزی خود، سال 92 را سال حماسه سیاسی و اقتصادی نامیدند و ما باید توجه داشته باشیم دلیل این نامگذاری چیست. حماسه یک خیزش قهرمانانه، شجاعانه و فداکارانه از جانب جامعه است. رهبری ملت ایران را به یک حرکت مجاهدانه در عرصه سیاست و اقتصادی همراه با بصیرت دعوت می کنند.»
XS
SM
MD
LG