لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۳۲

۳ روز تا انتخابات؛ انصراف عارف، توافق اصلاح طلبان


Aref MR-001
Aref MR-001
با انصراف محمدرضا عارف، اصلاح طلبان و نیروهای میانه رو از نامزدی حسن روحانی حمایت کردند.

دوشنبه شب، محمدرضا عارف در بیانیه ای اعلام کرد به خواست محمد خاتمی رییس جمهوری سابق، از نامزدی در انتخابات انصراف می دهد.

هر چند او در نامه انصراف، به حمایت از حسن روحانی اشاره نکرد اما پیش از این شورای مشورتی اصلاح طلبان نزدیک به محمد خاتمی توافق کرده بودند که بین عارف و روحانی، یک نفر تا آخر در انتخابات بماند.

انصراف عارف با واکنش محمد خاتمی و حسن روحانی مواجه شد. آقای خاتمی در بیانیه ای که در سایت شخصی اش منتشر کرد، انصراف عارف را «پیرو عرصه اخلاق و ادب و خیرخواهی و اصلاح طلبی» دانست.

حسن روحانی نامزد انتخابات هم در بیانیه ای از عارف برای انصراف تقدیر کرد. آقای روحانی در بیانیه خود سوگند خورد که «پاسدار قانون اساسی و انديشه های همه ملت» باشد.

حمایت ها از روحانی
توافق نهایی بر روی حسن روحانی با استقبال برخی چهره ها و احزاب میانه رو و اصلاح طلب مواجه شد.

محمد خاتمی در بیانیه تشکر خود از عارف، رسما اعلام کرد که به حسن روحانی رای می دهد.

هرچند اکبر هاشمی رفسنجانی هنوز رسما از روحانی حمایت نکرده اما دوشنبه شب از بخش هایی از سخنان هاشمی در حمایت از روحانی از تلویزیون دولتی ایران پخش شد.

در همین حال، حزب اصلاح طلب مشارکت که پیشتر از تردید درباره شرکت در انتخابات خبر داده بود، با صدور بیانیه ای از تصمیم شورای مشاوران خاتمی در اعلام حمایت از نامزدی حسن روحانی پشتیبانی کرد.

این حزب در بیانیه خود تصریح کرده در شرایط حساس کنونی با حفظ اعتراض و انتقاد به روند و ساز و کارهای انتخابات، به خصوص انتخابات مهندسی شده و پر از ابهام سال ۱۳۸۸، به تبعیت از مصلحت اندیشی و تدبیر آقایان خاتمی و هاشمی و همراهی با شورای مشاوران آقای خاتمی، با امید به تلاش ثمربخش در جهت نجات کشور، حمایت خود را از تصمیم اتخاذ شده اعلام می دارد.

عبدالواحد موسوی لاری وزیر کشور دولت خاتمی نیز در نامه ای به عارف گفت: «مردم به آقای روحانی همانند شما اعتماد می کنند.»

پیش از این شاخه خارج از کشور سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی و محمد موسوی خوئینی ها از عدم شرکت در انتخابات ریاست جمهوری گفته بود.

گردش جدید اصولگرایان
توافق میانه روها و اصلاح طلبان بر روی حسن روحانی، واکنش اصولگرایان را در پی داشته است. محمدعلی اسفنانی، سخنگوی کمیسیون حقوقی مجلس فرد مهمی در میان اصولگرایان نیست با این حال به مساله ای اشاره کرده که مهم است. او گفته است «اتفاقات جدیدی در بین کاندیداهای اصولگرا در شرف وقوع است.»

برخی نظرسنجی ها حکایت از آرای مشابه قالیباف، رضایی، جلیلی و ولایتی دارد. با اجماع حامیان عارف و روحانی، اصولگرایان حامی رهبر نگران هستند که نتوانند حائز اکثریت آرا شوند.

محمد غرضی و محسن رضایی هیچ تمایلی برای کناره گیری نشان نداده اند اما بین قالیباف، ولایتی و جلیلی احتمال دارد یکی از نامزدها کنار برود.

از این سه نفر، محمدباقر قالیباف، شرایط بهتری در نظرسنجی ها دارد. سعید جلیلی هم تنها نامزدی است که از حمایت نزدیکان خامنه ای برخوردار است و به نوعی نامزد مورد نظر رهبر تلقی می شود. علی اکبر ولایتی هرچند مانند قالیباف رای در نظرسنجی ها ندارد اما از او به عنوان گزینه میانه بین این سه نفر یاد می شود.

در همین رابطه، مجتبی ذوالنور، مشاور ولی فقیه در سپاه از نامزدهای اصولگرا خواست برای جلوگیری از پیروزی اصلاح طلبان با هم ائتلاف کنند و به یک نفر واحد برسند.

انتقاد غرضی از انصراف ها
محمد غرضی از انصراف غلامعلی حدادعادل و محمدرضا عارف، خشنود نیست.

او به خبرگزاری ایسنا گفت: «در ایران این حرکت ها خریداری ندارد.» غرضی افزود:«دیگر در جمهوری اسلامی ایران این گونه حرکت ها خریداری ندارد؛ چراکه سبد رای کشور مانند یک کیک نیست که بتوان آن را تقسیم کرد این دو گروه چپ و راستی که در کشور فعالیت می کنند به دلیل سوابقی که دارند دیگر نمی توانند به ادامه فعالیت های خود بپردازند.»

نوه خمینی و رضایی
یکی از نوه های آیت الله خمینی، از کاندیداتوری محسن رضایی در انتخابات پیش رو حمایت کرد.

لیلی بروجردی دختر زهرا مصطفوی، که دختر آیت الله روح الله خمینی است، در گفت وگو با ایسنا، با تاکید بر اینکه باید به کاندیدا یی با برنامه و اقتصاددان رای دهیم، گفت: «بر این اساس بنده به همراه خانواده ام یعنی همسرم دکتر طباطبایی خواهر زاده امام موسی صدر، دخترها و داماد هایم با توجه به شناخت از دکتر محسن رضایی ایشان را از هر جهت اصلح می دانیم.»

پیش از این مادر او، زهرا مصطفوی بعد از رد صلاحیت اکبر هاشمی رفسنجانی، در نامه ای به آیت الله خامنه ای اعتراض کرده بود.

برخی دیگر از بستگان آیت الله خمینی از جمله فرزندان شهاب الدین اشراقی، پیش از این از نامزدی محمدرضا عارف حمایت کرده بودند.

رای احمدی نژاد
محمود احمدی نژاد که از رد صلاحیت اسفندیار رحیم مشایی دلخور است، اعلام کرد از نامزد به خصوصی در انتخابات ریاست جمهوری حمایت نمی کند.

به گزارش تلویزیون دولتی ایران، احمدی نژاد که صبح سه شنبه در مورد انتشار برخی خبرها درباره حمایت او از یک کاندیدای خاص، گفت چنین خبری صحت ندارد و در دولت چنین بحثی مطرح نشده است.

با اینحال، بهمن شریف زاده از نزدیکان رحیم مشایی اعلام کرد: « از آنجا که تمامی کاندیداها بی برنامه هستند و به جای برنامه دادن پیوسته از دولت انتقاد می کنند ضرورتی برای حمایت از کسی نمی بینیم. حامیان مشایی از هیچ کاندیدایی حمایت نمی کنند.»

تنها سه روز مانده به انتخابات، این عضو نزدیک به مشایی گفت: «تا آخرین لحظه به آمدن مشایی امیدواریم.»

نظرسنجی خاص فارس
سه روز مانده به انتخابات بازار نظرسنجی ها داغ است. هرچند اکثر سایت های خبری سعی دارند با نظرسنجی آنلاین سایت شان نظر مردم رد پیش بینی کنند، خبرگزاری فارس در یک نظرسنجی بدون منبع، اعلام کرد بر اساس نتایج نظرسنجی یک مرکز معتبر افکارسنجی کشور قالیباف و جلیلی به مرحله دوم انتخابات می روند.

خبرگزاری فارس اعلام نکرده این نظرسنجی توسط چه نهادی برگزار شده اما همین خبر برخی را نسبت به انتخابات ۲۴ خرداد نگران کرده است. چهارسال پیش در آستانه انتخابات ریاست جمهوری، خبرگزاری فارس از رای ۶۵ درصدی احمدی نژاد نوشته بود.

سه نامزد آن انتخابات، به تخلف و تقلب در انتخابات اعتراض داشته اند.

نامزدها
محمدباقر قالیباف در اصفهان گفت: «در ۲۴ خرداد مهمترین نکته ای که باید مد نظر بگیریم این است که دیگر باید به چنین مدیریت های بی منطقی پایان دهیم.»

حسن روحانی که در کرمان سخنرانی داشت، اعلام کرد: «رئیس جمهور با رای مردم انتخاب خواهد شد».
وی افزود: «برای این که ما در برابر افراط و خودشیفتگی بایستیم و اعتدال و عقل و میانه روی در کشور حاکم شود نیاز به وحدت داشتیم. من به تمام استان های کشور که سفر می کردم همین طور برادر عزیزم دکتر عارف ملت شعار و اجماع را به ما گوشزد می کردند. این ندای شما را بزرگان اصلاحات و اعتدال هم به خوبی شنیدند. هم من و هم آقای دکتر عارف مساله را به تصمیم جمع اصلاحات و اعتدال و به بزرگ کشور آیت الله هاشمی رفسنجانی و همچنین سید محمد خاتمی واگذار کردیم.»

سعید جلیلی در خراسان و شهر مشهد گفت: «باید با افتخار سرخود را بالا بگیریم و از مواضع خود دفاع کنیم.»

وی افزود: «دوستان به شوخی می گویند این ظرفیت چیست که مدام تکرار می کنید، اما عده ای هستند که در ظرفیت های کارامدی اسلام ناب و توانایی های یک ملت و موفقیت هایی به وجود آمده ایجاد تردید و یاس می کنند.»

علی اکبر ولایتی هم در خراسان جنوبی، شهر بیرجند گفت: «مشی دولت ما اعتدال خواهد بود و در این راستا از افراط و تفریط پرهیز می کنیم.»

محمد غرضی در برنامه تلویزیونی «به انتخاب شما» گفت: «من نه اصول گرا و نه اصلاح طلبم. من از متن انقلاب هستم و این یعنی تمام استعداد کشور. آنهایی که دنبال این عناوین هستند به دنبال مسلط شدن بر متن انقلاب هستند.»
XS
SM
MD
LG