سه روز پس از آن که تابلوی نقاشی «جیغ» اثر ادوارد مونک به مبلغ ۱۲۰ میلیون دلار فروخته شد و رکورد فروش يکی از گران ترین آثار هنری را به نام خود ثبت کرد، نام خریدار آن همچنان در هاله ای از ابهام است، اما آنطور که گزارش خبرگزاری رویترز می گوید این پنهانکاری شاید زیاد طول نکشد.
گمانه زنی درباره خریدار احتمالی جیغ طیفی گسترده را در بر میگیرد: از تجار متمول روس، مجموعه دارهای آسیایی و میلیاردرهای آمریکایی گرفته تا موزه ها و دلالان اینترنتی. اما موسسه ساتبیز، حراجی معروف آثار هنری که روز چهارشنبه تابلو را به مزایده گذاشت مهر سکوت بر لب زده و نام خریدار آن را اعلام نمی کند. هرچند برخی دلالان گفته اند که خریدار دیر یا زود از پشت پرده بیرون خواهد آمد.
مارک پورتر، رئیس ساتبیز آمریکا به رویترز گفته است تا شش ماه دیگر بالاخره نام او به بیرون درز خواهد کرد.
در حراج تابلوی معروف جیغ در روز چهارشنبه، دوم ماه مه، هفت یا هشت نفر در حراج خانه نیویورک ساتبیز با یکدیگر بر سر قیمت رقابت کردند. قیمت پایه جیغ ۴۰ میلیون دلار بود. در نهایت دو رقیب باقی مانده بودند که از طریق تلفن قیمت تعیین می کردند و دست آخر هم یکی از همان ها مزایده را برد و جیغ را با قیمت ۱۱۹.۹ میلیون دلار خرید.
رویترز می گوید مسلما خریدار تابلوی معروف ادوارد مونک، نقاش نروژی سبک امپرسیونیستی جیب های گودی دارد. دیوید نورمن، معاون ساتبیز در بخش آثار هنری امپرسیونیستی و مدرن هفته گذشته گفته بود که ده تا پانزده کاندیدا موقعیت خرید جیغ را دارند.
گمانه زنی ها درباره هویت خریدار جیغ، حول کلکسیونرهای ممتاز همیشگی، از جمله لئونارد بلاواتنیک ثروتمند روس تبار، رومن آبراموویچ میلیاردر روسی و یا پال آلن، از موسسان مایکروسافت می گردد.
رونالد لودر میلیونر یهودی آمریکایی چند سال پیش تابلوی «پرتره ادل بلاخ بوئر» اثر نقاش اتریشی گوستاو کلیمت را به قیمت ۱۳۵ میلیون دلار خریداری کرد و خانواده سلطنتی قطر که ۲۵۰ میلیون دلار برای تابلوی «ورق بازان» پال سزان پرداخت کرده اند در فهرست خریداران احتمالی جیغ نیز بودند. موزه هنر مدرن نیویورک نیز یکی دیگر از خریداران احتمالی است.
هرچند آخر سر شاید «جیغ» سر از موزه درآورد و به نمایش گذاشته شود اما آن هم چیزی از اسرارآمیزی موضوع کم نمی کند.
تابلوی «برهنه، برگ های سبز و نیم تنه» اثر پابلو پیکاسو که دو سال پیش به قیمت ۱۰۶.۵ میلیون دلار در حراجی کریستیز فروخته شده بود، اکنون در موزه «تیت مدرن» لندن به معرض نمایش گذاشته شده، در حالی که هویت صاحب آن همچنان پنهان مانده است.