ایران، در گفت و گو با برزیل و ترکیه، پیشنهادی را قبول کرده است که بر اساس آن اورانیوم کمتر غنی شده را درمقابل میله های سوخت برای یک رآکتور پژوهشی در تهران، به خارج حمل خواهد کرد.
این طرح شبیه پیشنهادی است که آژانس بین المللی انرژی اتمی در اکتبر گذشته به ایران ارائه داد. آن پیشنهاد از حمایت فرانسه، روسیه و آمریکا، و نیز دیگر اعضای دائمی شورای امنیت و آلمان - گروه ۵ بعلاوه یک - برخوردار بود.
اما محتوا تغییر کرده است. امروز، اکتبر ۲۰۰۹ نیست. در اکتبر، ایران بطور اصولی با آن پیشنهاد موافقت کرد، اما بعدا از توافق دور شد، سعی کرد درباره شرایط آن دوباره مذاکره کند، هرگز رسما پیشنهاد را نپذیرفت، میزان غنای اورانیوم را به ۲۰ درصد بالا برد، به تهیه اورانیوم قابل استفاده در تولید اسلحه نزدیکتر شد، و حاضر نشده است برای بحث در باره برنامه اتمی خود با گروه پنج بعلاوه یک ملاقات کند.
رابرت گیبس سخنگوی کاخ سفید کوشش های ترکیه و برزیل را ستود.
اما همچنین روشن ساخت که خودداری ایران از توجه به نگرانی های اساسی درباره برنامه اتمی اش همچنان تمرکز اصلی جامعه بین المللی و اساسی برای ادامه دنبال کردن تحریم های سازمان ملل متحد است.
فیلیپ کراولی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت اگر ایران بخشی از اورانیوم غنی شده خود را به خارج از کشور حمل کند، تحولی مفید خواهد بود. اما تکرار کرد که محتوای فعلی بدلیل اقدامات خود ایران از اکتبر ۲۰۰۹ تغییر کرده است. ایران، در سرپیچی از چندین قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد، قصد خود را به ادامه غنی سازی اورانیوم با غنای ۲۰ درصد تکرار کرده است، و شالوده اعتماد ساز پیشنهاد آژانس در مورد رآکتور پژوهشی تهران را سست می کند.
ایران ادعا می کند آماده است با اعضای گروه پنج بعلاوه یک ملاقات کند، اما نتوانسته است برای ترتیب دادن جلسه ای در مورد برنامه اتمی خود با اتحادیه اروپا از در تعامل در آید. کراولی گفت بار مسئولیت بر دوش ایران است:
«ایران باید گام پیش بگذارد و نشان دهد که آماده است بگونه ای سازنده با آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری کند. باید سرانجام جلو بیاید و نشان دهد که حاضر است بر اساس قطعنامه های شورای امنیت، برنامه غنی سازی را متوقف سازد، در همین حال ما روی این موضوع که ایران چگونه می تواند حق اساسی خود را برای برخورداری از انرژی اتمی غیر نظامی دنبال کند، با آن کار می کنیم.»
رابرت گیبس سخنگوی کاخ سفید گفت ایالات متحده به کار با شریکان بین المللی خود، و از طریق شورای امنیت، ادامه خواهد داد تا برای دولت ایران روشن کند که باید آمادگی خود را به پای بندی به تعهدات بین المللی اش عملا، و نه فقط با حرف، نشان دهد، یا با پیامدهایی، از جمله تحریم ها، روبرو خواهد شد.