سه کارگر روز چهارشنبه ۲۴ مرداد در شهرهای تهران، مرزن آباد و شوقان دچار حادثه شدند. بر اساس گزارشها، یک نفر از آنان بر اثر شدت جراحات جان خود را از دست داد و دو تن دیگر مصدوم شدند.
نبود ایمنی در ابزار آلات کاری در کارگاهها، فقدان بازرسی دقیق دورهای و آموزش پایین کارگران به همراه در اختیار قرار نگرفتن لباس و لوازم شخصی ایمن برای نیروی کار، موجب افزایش حوادث حین کار در ایران شده است.
در تازهترین مورد، یک کارگر در حال کار در یکی از کارگاه های تولیدی ماسه بخش مرزن آباد چالوس، دچار سقوط از ارتفاع شد و «بر اثر شدت جراحات وارده از ناحیه سر، جان خود را از دست داد.»
گفته میشود پیکر این کارگر که ۴۰ ساله و اهل نوشهر بود، برای بررسی بیشتر به پزشکی قانونی نوشهر منتقل شد.
در گزارش دیگری از تهران، یک کارگر واحد تجاری، در حین کار با دستگاه چرخ گوشت، دچار مصدومیت شد و «دست چپش در میان چرخ دندههای چرخ گوشت گیر کرد.»
این کارگر به «بیمارستان امام خمینی» منتقل شد. گروه امداد و نجات آتش نشانی با حضور در اتاق عمل بیمارستان «با استفاده از ابزار و تجهیزات مخصوص، قسمت گلویی چرخ گوشت را از بدنه اصلی دستگاه جدا کرده و با برش بدنه فلزی، دست این کارگر ۲۱ ساله را از داخل چرخ گوشت خارج کردند.»
این کارگر بر اثر شدت جراحات وارده، بستری و تحت درمان است.
در حادثه دیگر، یک کارگر در شوقان، واقع در شهرستان جاجرم استان خراسان شمالی، مصدوم شد.
این کارگر ساختمانی، حین انجام کار بر روی یک منبع آب در حال ساخت، در پی سقوط از ارتفاع، دچار حادثه و «از ناحیه دست، پا و ستون فقرات صدمه دید.»
این کارگر نیز توسط نیروهای امدادی به بیمارستان منتقل شد.
سال گذشته دو هزار و ۱۱۵ نفر به دلیل حوادث در محیط کار جان باختند
بر اساس اعلام سازمان پزشکی قانونی در سال گذشته ۲ هزار و ۱۱۵ نفر به دلیل حوادث رخ داده در محیطهای کاری، جان خود را از دست دادند.
علی ضیایی، رییس گروه بررسی صحنه جرم سازمان پزشکی قانونی کشور به خبرگزاری ایلنا گفته است این آمار در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۱۱/۳ درصد افزایش داشته است.
بنابر اعلام ضیایی، از کل تلفات حوادث محیط کار در سال گذشته ۲۰۹۴ نفر مرد و ۲۱ نفر زن بودهاند.
برهمین اساس رتبه بندی استانها نیز اعلام شده که در این مدت استانهای تهران با ۴۱۴ نفر، اصفهان با ۱۷۲ نفر، خراسان رضوی با ۱۴۷ نفر و مازندران با ۱۳۸ فوتی بیشترین آمار و استانهای کهگیلویه و بویراحمد با سه نفر، ایلام با ۹ نفر و زنجان با ۱۰ فوتی کمترین آمار تلفات حوادث محیطهای کار را داشتهاند.
همچنین بیشترین مصدومان حوادث کار مربوط به استانهای تهران با ۳ هزار و ۳۸ نفر شامل ۲۳۹ زن و ۲۷۹۹ مرد، اصفهان با ۲ هزار و ۸۹۶ نفر شامل ۱۷۱ زن و ۲ هزار و ۷۲۵ مرد و خراسان رضوی با ۲ هزار و ۳۴۳ نفر شامل ۱۱۹ زن و ۲ هزار و ۲۲۴ مرد بوده است.
آمار مطرح شده از سوی پزشکی قانونی و وزارت کار در مورد جانباختگان ناشی از حوادث کار همواره مورد انتقاد جامعه کارگری بوده است.
به باور شماری از کارشناسان عدم ثبت قراردادهای کاری، فقدان بیمه برای بخش زیادی از کارگران، عدم اعلام حادثه از سوی کارفرما و مواردی از این قبیل موجب میشود تا آمار دقیقی از حوادث کار در کشور وجود نداشته باشد.
در همین رابطه فرشاد اسماعیلی، کارشناس مسائل کارگری در ایران پیشتر در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشته بود براساس آمار و ارقامی که استخراج کرده «روزانه بیش از ۷۷ حادثه جان کارگران را تهدید میکند.»
اسماعیلی تاکید کرد که میانگین ۲۸ هزار حادثه ثبت شده در سال، فاصله بسیار زیادی با واقعیت جامعه دارد و آمار واقعی بالاتر است.
همچنین جلوگیری از فعالیت سندیکاها و اتحادیههای کارگری مستقل در ایران را میتوان از دیگر عوامل نبود نظارت دقیق بر وضعیت قراردادهای کاری در کارگاهها، سطح ایمنی کار و ساختار حقوقی آنها دانست.