لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۱۵

نامه رد صلاحیت علی لاریجانی؛ حذف چند برادر از عرصه سیاست در ایران


علی لاریجانی.
علی لاریجانی.

روز شنبه ۲۷ آذر تصاویری از نامه شورای نگهبان به علی لاریجانی مبنی بر دلایل رد صلاحیت این داوطلب انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ در شبکه های اجتماعی منتشر شد.

روز سه شنبه اما، ذبیح الله خداییان، سخنگوی قوه قضائیه، در مورد انتشار این نامه محرمانه عنوان کرد: «افشای اسناد طبقه بندی شده جرم محسوب می شود.» وی ادامه داد: «اگر ثابت شود نامه از ناحیه ایشان منتشر شده، قابل تعقیب است و باید از سوی دستگاه‌های اطلاعاتی و ضابطان این موضوع بررسی شود.»

  • دلایل شورای نگهبان برای رد صلاحیت

خبرگزاری فارس که اصالت این نامه را تائید کرده، دلایل رد صلاحیت این نامزد انتخابات را براساس این نامه چنین بر شمرده است: «سهیم بودن رئیس سابق مجلس در بخش‌هایی از نابسامانی و وضع نامطلوب موجود در دولت دوازدهم، عدم رعایت اصل ساده زیستی، سفر های متعدد علی لاریجانی به خارج از کشور از جمله اروپا و آمریکا و اقامت فرزند دیگرش در آمریکا، و اقامت و ادامه تحصیل برخی از منسوبین درجه یک وی در انگلیس، مداخله یکی از فرزندان لاریجانی در قراردادهای خدماتی و ساختمانی مجلس شورای اسلامی در زمان ریاستش بر مجلس، حمایت از افراد رد صلاحیت شده و دفاع از عملکرد آنها و به کارگیری برخی از آنان در مناصب تحت امر خود و مواضع سیاسی و اظهارات در موضوعات و مقاطع مختلف از جمله فتنه سال ۱۳۸۸.»

  • پاسخ لاریجانی

به نقل از روزنامه شرق، علی لاریجانی نامه‌ای مبسوط به تاریخ ۲۷ مهرماه به تعدادی از سران نظام و مقامات عالی رتبه ارسال کرده است و در آن توضیحاتی در مورد دلایل رد صلاحیت خود داده است. در بخشی از این نامه آمده است: «آن شورای محترم در گذشته یک بار برای انتخابات ریاست جمهوری و چندین بار برای انتخابات مجلس این جانب را تایید کرده است که آخرین بار سال ۱۳۹۴ بود. این اطلاعات یک باره نازل شده! چطور در گذشته در اختیار شورای نگهبان قرار نمی‌گرفت؟ و یا شورا به آنها توجه می‌کرد؟!»

وی همچنین به این موضوعات می‌پردازد که در ملک پدری خود در قلهک از پیش از انقلاب زندگی می‌کرده و فرزندش برای تحصیل به آمریکا رفته و قصد اقامت ندارند؛ همچنین همسرش دو بار به انگلستان سفر کرده که یک بار برای مسایل پزشکی بود و یک بار برای سر زدن به بچه‌هایش. وی در ادامه در بخشی دیگر از نامه خود می‌نویسد: «مسئله اصلی این امور نیست، موضوع این است که عده‌ای می‌پندارند از انتخابات باید نتیجه‌ای که آنان صلاح می‌دانند بیرون بیایید.»

  • لاریجانی و اعتماد نظام

خبرگزاری ایسنا می نویسد، از زمان آغاز روند برگزاری انتخابات ۱۴۰۰ جمعی از تحلیلگران به این باور رسیده بودند که به علت نقش آفرینی لاریجانی در جریان امضای سند همکاری میان ایران و چین و نیز اعتماد مجموعه نظام به وی برای پیشبرد آن، در صورت حضور در انتخابات ۱۴۰۰ می‌توانست از گزینه‌های محتمل برای تصدی ریاست دولت باشد.

همین خبرگزاری اضافه کرده که حدود سه ماه پس از تشکیل دولت سیزدهم لاریجانی از سمت «مجری‌گری» قرارداد ۲۵ ساله با چنین استعفا کرد و گفته شده که لاریجانی خواسته است «دست دولت جدید برای کارش باز باشد و تصمیم گیری‌ها متمرکز و هماهنگ باشد.»

  • واکنش‌ها به نامه لاریجانی

عبدالله گنجی، روزنامه‌نگار اصولگرا در توئیتی نوشت: «حقوق‌دان نیستم، اما اگر نامه شورای نگهبان به لاریجانی اصالت داشته باشد، اکثر بندها شامل حال رئیس جمهور قبلی هم می شود.»

جواد امام، فعال سیاسی اصلاح طلب، نیز در توئیتی نوشت: «تحصیل و اقامت فرزندان در خارج از کشور و… موجب رد صلاحیت افراد شده و لیکن عضویت و حضور فرزندان سایرین در سازمان منافقین تکلیفش روشن نیست!؟»

غلام‌رضا نوری، نماینده مجلس، پیشتر گفته بود: «سناریوی خالص‌سازی در جمهوری اسلامی در نهایت یقه همه را خواهد گرفت و این یک چالش اساسی برای نظام است.»

اقتصاد نیوز
اقتصاد نیوز

  • حذف برادران لاریجانی

خبرگزاری ایسنا در تاریخ ۱۵ شهریور ۱۴۰۰ مطلبی را منتشر کرد با عنوان «حضور متفاوت دو برادر» و عنوان کرد، پس از رد صلاحیت و انتشار رشته توییت آملی لاریجانی که اختلاف او با سایر اعضای شورای نگهبان را نشان می‌داد، عده‌ای گمان کردند که حذف دو برادر باقی مانده از پنج برادر سیاسی لاریجانی در سیاست ایران آغاز شده است.

ایسنا در ادامه این مطلب می‌نویسد، پیش‌تر محمد جواد لاریجانی در سال ۹۸ به دستور ابراهیم رئیسی از ریاست ستاد حقوق بشر قوه قضائیه برکنار شد. باقر لاریجانی نیز که سال‌های معاون وزارت بهداشت بود در سمت خود ابقا نشد. فاضل لاریجانی نیز توسط احمدی نژاد با انتشار جزئیات دیدارش با سعید مرتضی از عرصه سیاست کنار رفت.

XS
SM
MD
LG