لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۲۶

موزه ای از بینی و گوش مصنوعی مجسمه های قدیمی


در موزه «نی کارلزبرگ گلیپتوتک» (Ny Carlsberg Glyptotek) در کپنهاگ پایتخت دانمارک، یک نمایشگاه عجیب جدید باز شده است که از بقیه آثار توجه ها را بیشتر به خود جمع می کند. در این نمایشگاه بینی و گوش مصنوعی مجسمه های قدیمی ارایه شده است.

عنوان این نمایشگاه «ناسوتِک» یا Nasothek، ترکیب دو کلمه لاتین و یونانی به معنای «جای دماغ» است که حدود ۱۵۶ قطعه - بیشتر بینی مصنوعی، و چند تایی هم گوش مصنوعی را در بر می گیرد. این قطعات زمانی به مجسمه های باستانی که به موزه آورده شدند، وصل بود.

یان کیندبرگ یاکوبسِن (Jan Kindberg Jacobsen) مسئول هنرهای باستانی نمایشگاه در مصاحبه ای با آسوشیتدپرس گفت: «وقتی دلال های هنر، مجسمه های باستانی را می فروختند، کلکسیونرها انتظار داشتند که مجسمه ها کمابیش در شرایط اولیه شان بوده و اعضای بدنشان را از دست نداده باشند. و اگر بینی و گوش و دست و یا پا نداشتند به قیمت خوب به فروش نمی رفتند. به خاطر همین در روم [باستان] کارگاره های خوب زیادی بود که این قطعه ها را می ساختند و به آثار باستانی اضافه می کردند. و گاهی حتی اینکار را نمی کردند. بلکه قطعات مجمسه های باستانی متفاوت را سر هم کرده و از آنها یک اثر کامل جدید خلق می کردند.»

ولی برعکس آن زمان که ظاهر مجسمه ها و در نتیجه ارزش آنها از همه چیز مهم تر بود، اکنون تمرکز بر اصالت و غیر جعلی بودن این آثار است. و در خیلی از موارد مسئولان حفظ آثار باستانی در موزه گلیپتوتِک، بینی های افزوده شده به مجسمه ها را بر می داشتند و مجسمه اصل را به آنچه اصلاً خلق شده بودند باز می گرداندند. اینکار موجب جمع شدن مجموعه ای از بینی های سفارشی شد که به این نمایشگاه منتهی شد.

یان کیندبرگ یاکوبسِن می گوید: «در بیشتر موارد هنگام بازسازی و ترمیم، بینی های مصنوعی برداشته شده اند. ولی در خیلی از موارد مجبور شدیم سر جایشان نگه داریم. برداشتن این اعضای مصنوعی گاهی به ظاهر یک اثر لطمه می زد و در برخی موارد هم برداشتن یه عضو مصنوعی مثل پا، باعث فروریختن مجسمه می شد.»

آقای کیندبرگ یاکوبسن می گوید یکی از دلایل این که بیشتر مجمسه های باستانی بینی یا گوششان را از دست داده اند این است که برجسته ترین بخش صورت هستند و بیشتر در معرض آسیب دیدن قرار می گیرند.

او می افزاید اغلب بینی هایی که بعد ها به مجسمه ها افزوده شدند کوچک تر از نمونه های اصلی باستانی و باب میل مردم عصر جدید یعنی دروان امپرانوری روم بودند.

موزه «نی کالرزبرگ گلیپتوتک» در سال ۱۸۸۲ توسط کارل یاکوبسن تأسیس شد.

این موزه شامل آثار باستانی از مصر، یونان قدیم، و امپراتوری روم است.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG