لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۳۲

پس از نشست کنگره درباره وقایع بنغازی دمکرات‌ها در حمایت از هیلاری کلینتون صف کشیده اند


هیلاری کلینتون وزیر خارجه پیشین آمریکا هنگام ادای توضیحات در برابر کمیته ویژه بن‌غازی در کنگره - پنجشنبه ۳۰ مهر ۱۳۹۴
هیلاری کلینتون وزیر خارجه پیشین آمریکا هنگام ادای توضیحات در برابر کمیته ویژه بن‌غازی در کنگره - پنجشنبه ۳۰ مهر ۱۳۹۴

در ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۱۲ (شهریور ۱۳۹۰) کنسولگری ایالات متحده در شهر بنغازی لیبی هدف حمله تروریست‌های اسلامگرا قرار گرفت – ساختمان به آتش کشیده شد و کریستوفر استیونس، سفیر، و سه دیپلمات آمریکا کشته شدند.

هیلاری کلینتون، وزیر خارجه وقت آمریکا، چندی بعد برای پاسخگویی درباره این رویداد به کنگره فراخوانده شد. وی در جلسه کنگره مسئولیت کوتاهی‌های امنیتی را که به آن رویداد مرگبار منتهی شد برعهده گرفت و شخصاً از آن بابت اظهار تأسف کرد.

اما برخی از اعضای کنگره آمریکا چندی پیش کمیته‌ای به نام "کمیته ویژه بنغازی" تشکیل دادند و بار دیگر خانم کلینتون را برای ادای توضیحات فراخواندند.

خبرنگار صدای آمریکا در مقاله پیش رو اشاره می‌کند که هدف کنگره، تضعیف خانم کلینتون در شرایطی بود که وی خود را برای رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری سال آینده آماده می‌کند.

برگزاری کمیته ویژه بنغازی بر خلاف تصور جمهوری‌خواهان، از طرفداران کاندیداتوری خانم کلینتون برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا کم نکرد که هیچ، شمار هواداران وی بیشتر هم شد.

اولین نشانه لبخندی بود که روز جمعه – هنگام دیدار با زنان عضو "میزگرد رهبری زنان در کمیته ملی حزب دمکراتیک" – بر صورت هیلاری کلینتون نقش بست؛ اما او تنها اشاره کوچکی کرد به "هفته پرکاری" که پشت سر گذاشته بود کرد.

نشانه دوم افزایش کمک‌های مالی به کارزار انتخاباتی خانم کلینتون بود. درست بعد از اتمام جلسه کمیته ویژه بنغازی در کنگره، کارزار انتخاباتی خانم کلینتون اعلام کرد که در یک‌ساعت گذشته، بیشترین مقدار کمک‌های مردمی را دریافت کرده است.

نشانه دیگر واکنش رسانه‌ها بود. خانم کلینتون به پرسش‌های نمایندگان در رابطه با عملکرد وی در مقام وزیر خارجه در سال ۲۰۱۲ و رویدادهای منجر به قتل سفیر و چند نفر از کارکنان سفارت آمریکا در کنسولگری این کشور در بنغازی لیبی، با چنان شکیبایی و تسلطی پاسخ‌ داد که تحسین رسانه‎‌ها را برانگیخت.

عناوینی همچون هیلاری کلینتون برای نامزدی از حزب دموکرات "شاهد پیروزی را در آغوش گرفت"، "پیروزی درخشانی داشت"، و "به موفقیت چنگ زد" تیتر اول رسانه‌ها در فردای جلسه کنگره بود و نشان می‌داد که او – دست‌کم به نظر ژورنالیست‌ها – موفق شده است.

و دست آخر، نتایج نظرسنجی روز جمعه دانشگاه کینیپاک نشان داد که خانم کلینتون در ایالت آیووا، که رقابت‌های انتخاباتی دمکرات‌ها برای ریاست جمهوری سال آینده، ماه فوریه از آنجا شروع می‌شود، از رقیب عمده‌اش برنی سندرز – سناتور ایالت ورمونت – ۱۱% جلوتر است.

خانم کلینتون پیش از حضور ستایش‌برانگیزش در برابر کمیته ویژه بنغازی موفقیت‌های دیگری هم کسب کرده بود. در مناظره انتخاباتی حزب دمکرات که چند هفته پیش برگزار شد، خیلی‌ها او را برنده قلمداد کردند؛ و در نظرسنجی‌ها جلوتر از رقیبانش افتاد.

شاید همین موجب شد که دو نفر از رقبای حزبی‌اش برای نامزدی ریاست جمهوری کنار کشیدند؛ و حال، از پنج رقیب دموکرات، تنها سه نفر باقی مانده است.

لینکلن چیفی، فرماندار پیشین ایالت رُدآیلند در "میزگرد رهبری زنان در کمیته ملی حزب دمکراتیک" گفت که از نامزدی حزب برای ریاست جمهوری صرف‌نظر کرده است.

دو روز پیش از او، جیم وب، سناتور پیشین ایالت ویرجینیا اعلام انصراف کرده بود.

در این میان، تصمیم جو بایدن، معاون ریاست جمهوری آمریکا به شرکت نکردن در رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری سال آینده هم به نفع خانم کلینتون تمام شد. تحلیل‌گران سیاسی اعتقاد داشتند اگر وارد معرکه انتخابات سال ۲۰۱۶ (۱۳۹۵) شود، رقیب اصلی خانم کلینتون خواهد بود.

البته خانم کلینتون در همان نشست بعد از تقدیر از تلاش‌های آقای بایدن برای پیشبرد امور زنان گفت: «اطمینان دارم آقای بایدن هنوز کارهای زیادی برای ثبت در تاریخ دارد.»

برگردیم به جلسه روز پنج‌شنبه کمیته ویژه بن‌غازی در کنگره: حتی پیش از تشکیل جلسه هم خیلی‌ها می‌گفتند از تحقیق درباره واقعه تروریستی بن‌غازی خسته شده‌اند. نظرسنجی شبکه خبری سی ان ان نشان داد که به باور ۷۲% آمریکایی‌ها، این کمیته مقاصد سیاسی غیر از تحقیق درباره واقعه بن‌غازی را دنبال می‌کند.

برخی از جمهوری‌خواهان کنگره هم به هدف کمیته تحقیق – که ۴ و نیم میلیون دلار هزینه برداشته بود، به دیده تردید نگاه می‌کردند. اما عده‌ای از نمایندگان – از جمله مارکو روبیو، داوطلب نامزدی ریاست جمهوری از حزب جمهوری‌خواه – هم‌چنان بر ادامه کار کمیته پافشاری می‌کنند.

با این حال، بعید نیست که مخالفان خانم کلینتون از بابت جلسه روز پنج‌شنبه – که ۱۱ ساعت او را در نشستی که مستقیماً از تلویزیون پخش می‌شد نشان داد – پشیمان شده باشند. پخش هر دقیقه تبلیغات انتخاباتی در تلویزیون صدها هزار دلار خرج برمی‌دارد؛ ولی خانم کلینتون بدون پرداخت حتی یک پنی، ۱۱ ساعت در تلویزیون نمایش داده شد.

XS
SM
MD
LG