گزارشی تحليلی در مورد زندان اوين
اطلاعيه دادگستری استان تهران می گويد که تاکنون برای ٨٩ تن از بازداشت شدگان حوادث پس از انتخابات حکم صادر شده است. اين اطلاعيه موارد اتهامی را تبانی بر عليه امنيت کشور، تخريب اموال عمومی و محاربه و مفسد فی الارض ذکر کرده است. دادگستری استان تهران می گويد برای ٨١ تن حبس از شش ماه تا ١٥ سال، برای ٥ نفر حکم اعدام صادر شده و ٣ نفر نيز تبرئه شده اند. در اين اطلاعيه به نام اين متهمان اشاره ای نشده است. در همين حال مهديه محمدی همسر احمد زيد آبادی روزنامه نگار و فعال دانشجويی می گويد قاضی پرونده تاکنون ٣ حکم آزادی همسرش را به زندان ابلاغ کرده اما مسئولان زندان اوين از اجرای آن جلوگيری کرده اند. اين در حالی است که برخی منابع از اعتراض زندانيان بند ٣٥٠ اوين به شرايط زندان خبر داده اند. مسئولان اوين در پاسخ به اين اعتراض تعدادی را به سلول انفرادی فرستاده اند که بهمن احمدی امويی روزنامه نگار از جمله اين زندانيان است. زندان اوين در دهه ٤٠ شمسی در نزديکی روستای درکه و در تپه های اوين ساخته شد، در زمين های متعلق به سيد ضيا طباطبايی که زمانی نخست وزير بود. اوين زمانی مورد بهره برداری قرار گرفت که جنبش های مسلحانه در ايران شکل گرفته بود و نياز به بازداشتگاهی جديد در تهران احساس می شد. اوين برای نسل انقلابی نماد استبداد بود. و شايد اين تصور وجود داشت که اين بازداشتگاه پس از اين محل بازداشت زندانيان سياسی نخواهد بود. اما حوادث دهه ٦٠ نه تنها اين باور را کنار زد بلکه در اوين ساختمان های جديدی ساخته شدند تا پاسخگويی نياز جمهوری اسلامی برای بازداشت های گسترده مخالفان باشند. محمد کچويی اولين رييس اوين (پس از انقلاب) نيز در سال ٦٠ به دست يک پاسدار به قتل رسيد. اما آنچه از اوين يک بازداشتگاه مخوف آفريد نه تنها اعدام و شکنجه بلکه وجود دادستانی به نام اسداله لاجوردی بود. نام او بی هيچ ترديدی با شکنجه و اعدام زندانيان سياسی عجين شده است. اين زندان بر خلاف همه زندان های مشابه در جهان مديريت متمرکز ندارد و هر نهاد امنيتی جمهوری اسلامی می تواند در آن بخشی را به خود اختصاص دهد تا در اوين زندان ويژه و بازجوی ويژه خود را داشته باشد. بند ٢٠٩ زندان ويژه وزارت اطلاعات است. اوين در دهه ٦٠ برای کسانی که بازداشت می شدند و چشم بند داشتند با يک سراشيبی که بازجويان آن را پبچ توبه می ناميدند، شناخته می شد. اين زندان زندانيان بسياری را ديده از خسرو گلسرخی، بيژن جزنی در سالهای پيش از انقلاب تا عباس امير انتظام سخنگوی دولت موقت که ٢٠ سال زندانی بود و بسياری از حوادث آن سالها را از نزديک ديده تا دکتر شجاع الدين شيخ الاسلام زاده که وزير بهداری کابنيه هويدا بود ولی پس از انقلاب در اين زندان به طبابت پرداخت، تا نورالين کيانوری آخرين دبير کل حزب توده و نوه شيخ فضل اله نوری، و همسرش مريم فيروز. اما زندان اوين پس از انتخابات رياست جمهوری ميزبان جمعی از فعالان سياسی است که زمانی از مديران ارشد جمهوری اسلامی بودند. حدود ٣٢ روزنامه نگار و وبلاگ نويس نيز در اين جمع حضور دارند.
مسعود پزشکيان: مرگ پزشک کهريزک مشکوک است
يک نماينده مجلس شورای اسلامی با مشکوک خواندن مرگ پزشک کهريزک از پيگيری قضايی اين موضوع از طريق کميسيون بهداشت و درمان مجلس خبر داد. رامين پوراندرجانی ٢٦ ساله پزشک بازداشتگاه کهريزک بود که بر اساس گزارش نيروی انتظامی بر اثر سکته قلبی درگذشته است. اما مسعود پزشکيان نماينده مجلس شورای اسلامی گفت با توجه به سن پايين و نداشتن سابقه بيماری مرگ رامين پوراندرجانی مشکوک است. بر اساس گزارش ها، دو نماينده ديگر مجلس نيز با مشکوک خواندن مرگ پوراندرجانی خواهان رسيدگی قضايی به اين موضوع شدند.
نيکو خردمند درگذشت
نيکو خردمند بازيگر و دوبلور سينما و تلويزيون در سن ٧٧ سالگی در تهران درگذشت. علت مرگ نيکو خردمند بيماری قلبی عنوان شده است. بازی در فيلم پرده آخر و ايفای نقش در سريال دزدان مادر بزرگ از جمله فعاليت های هنری نيکو خردمند است که تحسين تماشاگران سينما و تلويزيون ايران را برانگيخت.
محمد خاتمی: کاش حاکميت از مهندس موسوی می خواست تا اين جنبش را مديريت کند
محمد خاتمی رييس پيشين جمهوری اسلامی ايران، نتيجه انتخابات اخير رياست جمهوری را مورد سؤال بسياری از افراد جامعه دانست و گفت اين سؤال با برچسب خائن يا برانداز و سرکوب افراد از بين نمی رود. خاتمی افزود جنبش ايرانی بسيار عميق و گسترده است و با ايجاد ترس از بين نمی رود. رييس پيشين جمهوری اسلامی اعلام کرد چنانچه ضوابط و نحوه اجرای انتخابات در ايران تغيير نکند، حضور در انتخابات و دعوت از مردم برای شرکت در آن بی معنی خواهد شد. سيد محمد خاتمی رييس جمهوری سابق ايران می گويد هنوز فرصت برای درمان بی اعتمادی ميان مردم و حاکميت وجود دارد. وی که در ديدار با جمعی از فعالان دانشجويی دانشگاههای تهران، صنعتی شريف، علامه طباطبايی و اميرکبير سخن می گفت، تاکيد کرده حوادثی که پس از انتخابات رخ داد منشاء ظهور حرکت هايی شده که سرانجامش معلوم نيست. به همين دليل کاش حاکميت اوضاع را درک می کرد و از مهندس موسوی می خواست تا اين جنبش را مديريت کند. به گفته رييس جمهوری سابق ايران تا زمانی که در ذهن جامعه پرسش وجود دارد و پاسخ نگرفته، قانع نخواهد شد و با برچسب هايی نظير برانداز و ضد انقلاب از ميدان به در نخواهد رفت. خاتمی تأکيد کرد که اين حق دانشجوست که حاکميت را نقد کند و با فرستادن نيرو به دانشگاه نمی توان دانشجويان را مهار کرد. خاتمی ابراز اميدواری کرد که فضای امنيتی کنونی پايان يابد و همه در اعلام عقايد خود آزاد باشند و حرف زدن هزينه نداشته باشد.
ايران: راه برای پيوستن هند به خط لوله صلح باز است
جمهوری اسلامی ايران می گويد راه برای هند جهت پيوستن به خط لوله ی موسوم به صلح که قرار است گاز ايران را به پاکستان منتقل کند، باز است. منوچهر متکی وزير امورخارجه جمهوری اسلامی در دهلی نو گفت پاکستان اکنون کار احداث خط لوله را آغاز کرده است. آقای متکی همچنين گفت او فکر می کند هند مشتاق است به اين پروژه به پيوندد. مذاکرات بين ايران، پاکستان و هند، جهت احداث خط لوله ی صلح سالها به طول انجاميد. اما هند از اواسط سال ٢٠٠٧ ديگر در اين مذاکرات شرکت نکرد. منتقدان در ايران نسبت به فرمول قيمت توافق شده، برای صادرات گاز ايران به پاکستان اعتراض کرده و آن را پايين می دانند. در خبری ديگر در ايران رييس مجلس شورای اسلامی روز دوشنبه با اشاره به برخی گزارش های اقتصادی گفت که دولت از حدود قانونی خارج و مرتکب تخلف شده است. همزمان و در تحولی ديگر سازمان بين المللی شفافيت اعلام کرد که فساد اقتصادی و سياسی در ايران به مراتب بيشتر از سال پيش شده است.