لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۷ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۱۱

کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران: در سال ۲۰۲۲ دست‌کم ۶۷ خبرنگار کشته شدند


کنشگران و روزنامه‌نگاران در اقدامی نمادین تصاویر شماری از روزنامه‌نگاران کشته شده را روی در ورودی دفتر دادستانی کل مکزیک به نمایش گذاشته‌اند (مرداد ۱۴۰۱)
کنشگران و روزنامه‌نگاران در اقدامی نمادین تصاویر شماری از روزنامه‌نگاران کشته شده را روی در ورودی دفتر دادستانی کل مکزیک به نمایش گذاشته‌اند (مرداد ۱۴۰۱)

کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران روز سه‌شنبه چهارم بهمن‌ماه با انتشار گزارشی اعلام کرد که قتل خبرنگاران در سال ۲۰۲۲ میلادی نسبت به سال قبل از آن ۵۰ درصد افزایش یافت.

بر اساس این گزارش، در سال گذشته میلادی دست‌کم ۶۷ خبرنگار کشته شدند که این رقم از سال ۲۰۱۸ بی‌سابقه بوده است.

بیش از نیمی از این افراد در سه کشور اوکراین، مکزیک و هائیتی کشته شده‌اند.
دست‌کم ۴۱ خبرنگار و کارمند رسانه‌ای در ارتباط مستقیم با فعالیت حرفه‌ای خود کشته شده‌اند و جزئیات قتل ۲۶ خبرنگار دیگر نیز در دست بررسی است.

کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران می‌گوید تعدادی از این خبرنگاران به دلیل گزارش‌های خود درباره فساد، جنایت و سیاست قربانی قتل‌هایی هدفمند شده‌اند و برخی دیگر نیز در حین پوشش جنگ‌ها و ناآرامی‌های سیاسی در کشورهای مختلف کشته شده‌اند.

براساس این گزارش دست‌کم ۱۵ خبرنگار و کارمند رسانه‌های خبری در اوکراین کشته شده‌اند.

کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران تاکید کرده است که به دلیل حمله نظامی روسیه به اوکراین خبرنگارانی که وقایع اوکراین را پوشش می‌دهند با خطرات زیادی مواجه‌اند و تعداد زیادی نیز در جریان گلوله‌باران‌های روسیه زخمی شده‌اند.

در این گزارش آمده است که آمریکای لاتین به دلیل فعالیت گروه‌های خشونت‌طلب و بالا بودن میزان فساد و جنایت مرگبارترین منطقه جهان برای خبرنگاران بوده است.

در سال گذشته میلادی ۳۰ خبرنگار در آمریکای لاتین به قتل رسیدند که ۱۳ نفر از آنان در مکزیک بودند. بر اساس این آمار، سال ۲۰۲۲ برای کارکنان رسانه‌ها در مکزیک مرگبارترین سال طی سه دهه اخیر بوده است.

کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران می‌گوید خشونت کارتل‌های مواد مخدر و فساد دولتی در مکزیک عامل مرگ بسیاری از این خبرنگاران و عدم پیگرد قضایی مقصران است و تاکنون هیچ‌یک از عوامل قتل خبرنگاران بازداشت نشده‌اند.

بر اساس این گزارش، در سال ۲۰۲۲ هفت خبرنگار نیز در هائیتی کشته شده‌اند که این نهاد می‌گوید عامل قتل برخی از این افراد ناآرامی‌های سیاسی و خشونت گروه‌های مسلحی است که پس از ترور رئیس جمهوری این کشور در تابستان سال ۲۰۲۱ کنترل پایتخت این کشور را در دست گرفته‌اند.

سایر خبرنگارانی که در سال ۲۰۲۲ کشته شده‌اند، در اسرائیل، قزاقستان، برزیل، شیلی، کلمبیا، اکوادور، گواتمالا، هندوراس، پاراگوئه، فیلیپین، پاکستان و آمریکا مشغول فعالیت بوده‌اند.

یکی از این افراد شیرین ابوعاقله خبرنگار سرشناس شبکه الجزیره بود که ۲۱ اردیبهشت امسال در جریان عملیات نظامی اسرائیل در بخش شمالی کرانه باختری کشته شد و مرگ او بازتاب خبری گسترده‌ای یافت.

عملیات نظامی اسرائیل پاسخی به یک‌سری حملات مسلحانه فلسطینیان علیه نظامیان و غیرنظامیان در چند شهر اسرائیل بود که ۲۰ اسرائیلی در آن حملات کشته شده بودند.

کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران نوشته است که اسرائیل تاکنون تحقیقات شفافی در این زمینه انجام نداده و عاملان مرگ شیرین ابوعاقله را معرفی و محاکمه نکرده است.

کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران می‌گوید قتل ۶۷ خبرنگار در سال ۲۰۲۲ نشان‌دهنده گستردگی تهدیدهایی است که اهالی رسانه در سراسر جهان با آنها مواجه هستند.

جمهوری اسلامی ایران طی سال‌های گذشته یکی از کشورهایی بوده که بیشترین شمار روزنامه‌نگاران زندانی را داشته است.

از آغاز اعتراضات اخیر در ایران طی چهار ماه گذشته بیش از ۷۰ روزنامه‌نگار بازداشت و ده‌ها نفر دیگر نیز توسط نهادهای امنیتی احضار شده‌اند.

طی این مدت نهادهای مدافع حقوق بشر و آزادی بیان بارها خواستار آزادی روزنامه‌نگاران زندانی شده‌اند و از مقام‌های جمهوری اسلامی خواسته‌اند که به تعهدات بین‌المللی خود در زمینه حق آزادی بیان عمل کند.

با این حال بنا به گزارش فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران، ۳۱ روزنامه‌نگار همچنان در زندان به سر می‌برند.

آنتونی بلانگر، دبیرکل فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران، روز یکشنبه دوم بهمن‌ماه بار دیگر از مقام‌های جمهوری اسلامی خواستار آزادی روزنامه‌نگاران زندانی شد و تاکید کرد که خبرنگاران باید بتوانند آزادانه از وقایع مختلف گزارش تهیه کنند.

جمهوری اسلامی ایران در کنار چین، میانمار، ترکیه و بلاروس در صدر فهرست جهانی بزرگترین زندان برای روزنامه‌نگاران قرار دارند.

بر اساس رده‌بندی سازمان گزارشگران بدون مرز درباره آزادی رسانه‌ها، ایران در میان ۱۸۰ کشور مورد بررسی در رده ۱۷۸ قرار دارد.

XS
SM
MD
LG