ایالات متحده، در همراهی با جامعه اقتصادی اتحادیه کشورهای غرب آفریقا و دیگر رهبران اروپایی، کودتا در نیجر را به شدت محکوم کرده و خواستار آزادی فوری محمد بازوم، رئیس جمهوری نیجر شده است.
به گزارش صدای آمریکا، این کودتا روز چهارشنبه توسط عناصر گارد ریاست جمهوری انجام شده و در حال حاضر رئیس جمهور در داخل کاخ ریاست جمهوری زندانی است.
همزمان آسوشیتدپرس نیز خبر داد که گارد ریاست جمهوری مدعی شده که رئیس جمهوری دموکراتیک نیجر را سرنگون کرده و در اواخر روز چهارشنبه در تلویزیون دولتی اعلام کردند که به دولت محمد بازوم به دلیل وخامت اوضاع امنیتی این کشور پایان دادهاند.
بر اساس این گزارش کودتاچیان گارد ریاست جمهوری گفتند که همه نهادهای دولتی تعلیق شدهاند و نیروهای امنیتی در حال مدیریت اوضاع هستند. آنها از کشورهای خارجی خواستند که دخالت نکنند.
همزمان جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، با ابراز نگرانی عمیق خود، خواستار آزادی رئیس جمهور منتخب و دموکراتیک نیجر و پایان دادن به خشونتها شد.
همچنین جامعه اقتصادی اتحادیه کشورهای غرب آفریقا ، به محکومیت این رویداد نیجر پیوست و خواستار آزادی بی قید و شرط محمد بازوم، رئیس جمهوری نیجر شد.
در واکنش به خبر کودتا، جامعه اقتصادی اتحادیه کشورهای غرب آفریقا بر مسئول دانستن کودتاچیان در قبال امنیت رئیس جمهور، خانواده او، دولت و مردم تاکید کردند. رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا، دبیر کل سازمان ملل و فرانسه نیز تلاش برای کودتا را محکوم کردند.
همچنین بر اساس بیانیه وزارت خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه روز چهارشنبه با محمد بازوم رئیس جمهور نیجریه گفتوگو کرده است. در این گفتوگو، وزیر امور خارجه آمریکا حمایت تزلزل ناپذیر ایالات متحده از محمد بازوم و دموکراسی نیجر را اعلام کرد.
آنتونی بلینکن تاکید کرد که ایالات متحده در کنار مردم نیجر و شرکای منطقهای و بینالمللی در محکومیت این تلاش برای به دست گرفتن قدرت با زور و براندازی قانون اساسی میایستد.
نیجر با چندین کودتا، کشوری کودتاخیز است که از زمان استقلال از فرانسه در سال ۱۹۶۰ سابقه بیثباتی سیاسی بسیاری دارد. آخرین تلاش برای کودتا کمی قبل از مراسم تحلیف رئیس جمهور محمد بازوم در آوریل ۲۰۲۱ رخ داد.
علاوه بر چالشهای سیاسی، نیجر با شورشهای مداوم «شبهنظامیان اسلامگرا» نیز مواجه است که بر پیچیدگی اوضاع افزوده است.
در حال حاضر، وضعیت سیاسی نیجر نامشخص است و جامعه بینالمللی همچنان تحولات نیجر را از نزدیک زیر نظر دارد.