لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۳۱

داروهایِ قلابی باعث بیماری و مرگ بیش از دو هزار نفر شده اند


سالِ گذشته هشتاد و چهار نوزاد در نیجریه به دلیلِ مصرف شربت آلوده درگذشتند. بنا به گفته انستیتو ایمنی دارویی که یک گروهِ نظارتی است، سالِ گذشته داروهایِ قلابی باعث بیش از دو هزار مورد بیماری و مرگ شده اند. و این یعنی بیش از نه درصد افزایش نسبت به سالِ پیش از آن.

اسکات لاگانگا، مدیر فارما، یک شرکتِ پژوهش و ساختِ دارویی، میگوید ساخت داروهایی با کیفیتِ پایین که شبیه داروهای اصلی باشند، آسان و سود آور است. وی می گويد «ما همه متخصص نیستیم، پس به زنجیره تامین مواد اطمینان میکنیم که مواد درست را به ما برساند. و در بسیاری از نقاطِ در حالِ توسعه جهان، این اعتماد از بین میرود زیرا ساخت، فروش و توزیع بسیاری از موادی که کیفیت پائین و غیر استاندارد دارند، بسیار سود آور است.»

تولید و توزیعِ داروهایِ قلابی، مشکلِ کشورهایِ ثروتمند و فقیر است. سازمانِ جهانی بهداشتِ میگوید، در کشورهایِ ثروتمند، داروهایِ قلابی عموماً شاملِ هورمونها، داروهایِ استروئیدی، و داروهایِ ضد سرطان میشود، امّا در کشورهایِ در حالِ توسعه، مخصوصاً در قاره آفریقا، داروهایِ قلابی برای درمانِ بیماریهایِ کشنده ای مانندِ مالاریا، سل، و اچ آی وی ایدز به فروش میرسند، و این بیماریها میتوانند با داروهایِ قلابی به سرعت بدتر شوند.

اچیفی گوگو، رئیسِ شرکتی است که از مصرف کنندگان در مقابلِ اجناسِ قلابی حمایت میکند. وی میگوید، دولت نیجريه با فناوریِ تلفنِ همراهیِ که این شرکت ساخته است، با این قضیه مبارزه میکند. او می گويد، «ما فناوری ای ساختیم که در زمانِ خرید، تشخیصِ اصل بودنِ دارو را برایِ مصرف کنندگان آسان میکند. هر دارویی شماره ای متفاوت دارد. وقتی دارویی میخرید، این شماره را از طریقِ تلفنِ همراه میفرستید و بلادرنگ، پاسخِ اصل یا قلابی بودنِ دارو برایتان ارسال میشود.»

سازمان جهانی بهداشت می گوید با آنکه داروهایِ قلابی در سراسرِ جهان به فروش میرسند، کشورهایِ ثروتمند در سیاست گذاری و جلوگیری از فروشِ آنها موفق تر بوده اند.

لاگانگا میگوید، مبارزه با داروهایِ قلابی مشکل است زیرا برخی کشورها قوانینِ محکمی ندارند. «حتی اگر کشوری قدمی بزرگ بردارد، حتی مانندِ کاری که آمریکا انجام داده است، با دفاتر قانون گذاریِ قوی، مانندِ اداره نظارت بر موادِ غذایی و دارو، اف دی ای، و قوه اجرایی بسیار خوب و هماهنگی خوب در سطحِ جهان، باز برای باقیِ جهان کافی نیست. همچنین برای کسانی که با شیوه هایِ جدید مانندِ داروخانه هایِ آنلاین کافی نیست.»

سازندگانِ اصلی داروهایِ ژنریک در هند و برزیل، صنعت دارویی را متهم میکنند که با استفاده از موضوعِ داروهایِ قلابی، در صدد حفاظت از حقِ انحصاریِ خود هستند. امّا سازمانِ جهانی بهداشتِ میگوید بحثِ مالکیتِ معنوی نیست، بلکه صحبت از سلامتِ جمعی است.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG