لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۴ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۳۸

نشست آب و هوايی سازمان ملل در کپنهاگ با توافقی که الزام آور نيست به پايان رسيد


پرزيدنت اوباما اعلام کرد که کشورهای ثروتمند و توسعه يافته جهان به آنچه وی توافقی با معنی در کنفرانس آب و هوايی سازمان ملل توصيف کرد، دست يافته اند.

پرزيدنت اوباما در کپنهاگ با نخست وزير چين ديدار و گفتگو کرد. اما هم پرزيدنت اوباما و هم وين جيابائو نخست وزير چين، از ارائه ديدگاه تازه ای پيرامون کاهش گازهای گلخانه ای خودداری کردند.

پرزيدنت اوباما گفته بود «ما آماده دستيابی به توافق در همين لحظه هستيم و همه بايد بپذيريم در اين دم، عمل کردن بهتر از حرف زدن است.» و نخست وزير چين نيز گفت اين کشور به صورت داوطلبانه آماده کاهش ٤٠ تا ٤٥ درصدی گازکربنيک صنايع خود است. نخست وزير چين تأکيد کرد ما صداقت خود را در عمل به اثبات خواهيم رساند.

رهبران بيش از ١٢٠ کشور جهان در آخرين روز نشست آب و هوايی کپنهاگ پشت درهای بسته همه تلاش خود را بکار گرفتند تا به توافق نهايی پيرامون پيمان کپنهاگ دست يابند؛ اما براساس سندی که خبرگزاری رويترز آن را منتشر کرده، پيش نويس تازه پيمان که خواسته های کشورهايی همچون آمريکا، چين، هندوستان و برزيل را تأمين کرده است تدوين شده تا طی سال آينده به امضای رهبران جهان برسد.

همزمان هواداران محيط زيست پيام فروزان خود را که به شکل مشعل بود به رهبران کنفرانس ارائه کردند.

در آخرين ساعات نشست و براساس گزارش خبرگزاريها، رهبران آمريکا، چين، هندوستان، آفريقای جنوبی، کشورهايی که با پيش نويس پيمان مشکل داشته اند، به توافق تازه ای پيرامون سند نهايی دست يافته اند.

رهبران چين تاکنون از پذيرش شفاف سازی برنامه کاهش گازهای گلخانه ای شان خودداری کرده بودند اما نخست وزير چين در آخرين دم نشست با اين خواسته جهانی موافقت کرد که گزارش کار خود را به سازمان ملل متحد ارائه دهد.

بان کی مون، دبيرکل سازمان ملل متحد گفت«امروزه باز زمانه حکم می کند حس مشترک و خرد سياسی بر رهبران کشورهای جهان غلبه کند تا به توافق مشترک دست يابند. توافقی که ميراثی بزرگ برای آيندگان خواهد بود ميراثی نه تنها برای مردم کشورتان بلکه سراسر جهان.»

وين جيابائو، نخست وزير چين با دفاع از عملکرد کشورش گفت «طی پانزده سال گذشته آلاينده های کارخانه ها و صنايع چين تا ٤٦ درصد کاهش يافت و هدف تازه ما، تا سال ٢٠٢٠ کاهش ٤٥ درصدی ميزان آلاينده های سال ٢٠٠٥ است.»

مذاکرات شبانه سران شرکت کننده در نشست کپنهاگ که تا صبح ادامه يافت و در آخرين ساعات کنفرانس توافق حاصل شد. توافق از همه کشورها می خواهد اقدامات خود برای کاهش گازهای آلاينده و مقدار آن را که قابل تبيين باشد، اعلام کنند.

گوردون براون و آنگلا مرکل توافق را گام اوليه خوب توصيف کردند. پرزيدنت اوباما نيز با اذعان به اينکه گام اوليه خوبی در کپنهاگ برداشته شده است نياز به کار جدی بين المللی برای تقليل جدی گازهای آلاينده را مورد تأکيد قرار داد.

توافق بدست آمده الزام آور نيست.

XS
SM
MD
LG