صدور قطعنامه نهایی بیست و هشتمین اجلاس تغییرات اقلیمی که در دبی برگزار میشود، روز سهشنبه به دلیل مخالفت شمار زیادی از اعضا با پیشنویس آن و اختلاف بر سر بحث سوختهای فسیلی، به روز چهارشنبه موکول شد.
دستکم ۱۰۰ کشور از جمله ایالات متحده و اتحادیه اروپا خواهان تاکید بر لزوم «حذف تدریجی سوختهای فسیلی» در قطعنامه اجلاس بیست و هشتم شدند اما این خواسته با مقاومت شدید اعضای گروه تولیدکننده نفت اوپک و متحدانش روبرو شد.
جان کری فرستاده ویژه ایالات متحده در امور آب و هوایی اواخر روز سهشنبه بعد از جلسه با نمایندگان چندین هیئت دیگر گفت که موضوع سوختهای فسیلی باید به طور جدیتر در متن توافقنامه آورده شود.
جنیفر مورگان، فرستاده آلمان در امور آب و هوا هم گفت که مذاکرات اکنون وارد یک مرحله حساس شده و گفتگوهایی جدی میان صاحبان دو دیدگاه در جریان است.
احتمال میرود که اجلاس بیست و هشتم، روز چهارشنبه به متن پیشنویس جدید دست یابد و در پایان روز نیز در یک جلسه عمومی، متن توافق نهایی ارائه شود.
پیشنویسی که روز دوشنبه منتشر شد، هشت گزینه را پیشنهاد کرده بود که کشورها «میتوانند» برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای اتخاذ کنند.یکی از این پیشنهادها «کاهش مصرف و تولید سوختهای فسیلی به شیوهای منصفانه، منظم و عادلانه و رسیدن به صفر مطلق تا قبل از سال ۲۰۵۰» بود.
اما دانشمندان میگویند که برای جلوگیری از تشدید تغییرات اقلیمی، حذف کامل سوختهای فسیلی باید زودتر اتفاق بیفتد.
دانشمندان میگویند حذف تدریجی سوختهای فسیلی، کمک بزرگی به منبع انتشار گازهای گلخانهای و در نتیجه از افزایش دمای کره زمین جلوگیری میکند.
مجید السویدی دبیرکل اجلاس سالیانه تغییرات آب و هوایی سازمان ملل در دبی گفت:«پیشنویسی که روز دوشنبه تهیه شد، به نمایندگان ۲۰۰ کشور ارائه شد تا نظرات خود را به ما منتقل کنند و اگر همه این کشورها بخواهند، حتما به موضوع سوختهای فسیلی هم در این قطعنامه پرداخته میشود.»
در مراسم روز سهشنبه اجلاس تغییرات اقلیم در دبی، جمهوری آذربایجان به عنوان میزبان بیست و نهمین اجلاس تغییرات آب و هوایی سازمان ملل برگزیده شد.
اتحادیه اروپا روز شنبه ۱۸ آذرماه، از کشورهای عضو اوپک برای مخالفت با توافق کاهش مصرف سوختهای فسیلی انتقاد کرده بود.
رویترز نیز همان روز اعلام کرد به نامهای دست یافته که در آن هیثم الغیس، دبیر کل اوپک، از کشورهای عضو اوپک پلاس خواسته تا هرگونه توافقی که سوختهای فسیلی را هدف قرار میدهد، رد کنند.