لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۳۶

در واشنگتن چه می گذرد؟ (۱۶ ژوئن)


رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا در افغانستان
رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا در افغانستان

در ساعات آخر روز ۴ شنبه ۲۵ خرداد کاخ سفید با ارسال ۲ ای میل اعضای کنگره آمریکا – مجلس سنا و مجلس نمایندگان – را در جریان جزئیات مربوط به دخالت نظامی آمریکا در لیبی قرار داد.

... و ساعتی پس از ارسال این اطلاعات بود که کاخ سفید متن نامه ارسالی پرزیدنت اوباما را به جان بِینر رئیس مجلس نمایندگان و همچنین رئیس موقت سنا* را در اختیار خبرنگاران کاخ سفید قرار داد.

پرزیدنت اوباما در نامه گزارش گونه خود می گوید از ۷ اکتبر سال ۲۰۰۱ایالات متحده آمریکا عملیات جنگی خود را در افغانستان علیه تروریست های القاعده و حامیان طالبان خود انجام داده است. در حمایت از این اقدام و سایر عملیاتی که در خارج انجام می گیرد، آمریکا نیروهای جنگی مجهز به وسائل لازم خود را به مراکز جنگی عملیاتی از جمله اقیانوس آرام، اروپا و همچنین آفریقا اعزام داشته است. این عملیاتی است که در گذشته انجام شده و با قانون شماره ۱۰۷-۴۰** و همچنین قانون اختیارات جنگی مطابقت داشته است.

این عملیات که با مشارکت تعدادی از متحدان ( آمریکا) در جامعه بین المللی صورت گرفته در کاهش توانائی های القاعده و پایان دادن به رهبری طالبان در افغانستان موفق بوده است. نیروهای نظامی آمریکا همچنین بطور فعالی بقایای جنگجویان القاعده و طالبان را در افغانستان تعقیب کرده اند.

پرزیدنت اوباما می گوید تعداد سربازان آمریکائی در افغانستان حدود ۹۹ هزار می باشد که از این تعداد، ۸۳ هزار نفر برای خدمت در ناتو که رهبری نیروهای امنیتی کمکی را در افغانستان (ایساف) بر عهده دارد اعزام شده اند.

پرزیدنت اوباما می گوید در حال حاضر امکان پذیر نیست که بتوان دقیقاً از مدت ماًموریت سربازان آمریکائی در مبارزه با تروریست ها که تهدیدی علیه آمریکا هستند؛ مطلع بود. با این همه رئیس جمهوری آمریکا می گوید که اطلاعات طبقه بندی شده در این مورد به ضمیمه ارسال می شود.

پرزیدنت اوباما سپس می گوید «با توجه به درخواست اتحادیه عرب و قطعنامه های شماره ۱۹۷۰ و ۱۹۷۳ شورای امنیت سازمان ملل متحد نیروهای نظامی آمریکا عملیات خود را برای پیش گیری از یک فاجعه انسانی در لیبی و در جهت حمایت از مردم غیر نظامی آن کشور در ۱۹ مارس ۲۰۱۱ شروع کرده اند. با این همه آمریکا در ۴ آوریل مسؤولیت خود را در چارچوب نظامی در لیبی به ناتو واگذار و به نقش حمایتی در تلاش های ائتلاف بسنده کرد».

با این همه پرزیدنت اوباما پاسخ مستقیمی به انتقادهائی که به ویژه در یکی ۲ روز اخیر از سوی برخی از قانون گزاران آمریکائی از وی شده بود؛ پاسخ مستقیمی نداد.

در واشنگتن «جان بینر» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا روز سه شنبه گذشته با ارسال نامه ای به پرزیدنت اوباما در مورد احتمال نقض «قانون اختیارات جنگی»* به وی هشدار داده بود.

آقای بِینر روز ۳ شنبه گفت اگر دولت اوباما تا روز یکشنبه برای ادامه شرکت آمریکا در ماًموریت نظامی در لیبی اجازه لازم را از کنگره اخذ نکند ممکن است قانون اختیارات جنگی را نقض کرده باشد. وی می گوید مهلت ۹۰ روزه اخذ چنین اجازه ای روز یکشنبه پایان خواهد گرفت.

جان بِینر به فرمانده کل قوا ( پرزیدنت اوباما) خاطر نشان کرد که اگر وی بیش از ۳ ماه نیروی آمریکا را بدون موافقت کنگره این کشور در لیبی نگاه دارد قانون اساسی آمریکا را نقض کرده است.

این در حالی است که هر چند ناتو رهبری حمله به نیروهای طرفدار قذافی را در لیبی بر عهده دارد اما مجموع سهم مالی و نظامی آمریکا در ناتو – پیمان آتلانتیک شمالی – که یک سازمان نظامی- سیاسی است بیش از مجموع مشارکت مالی و نظامی کشورهای عضو اتحادیه اروپاست.

... و در نامه جداگانه ای که از سوی مقامات ارشد وزارت امور خارجه و وزارت دفاع آمریکا جهت جان بِینر رئیس مجلس نمایندگان ارسال شده است - نامه ای که یک گزارش ۳۲ صفحه ای مفصل را نیز به همراه دارد - به جزئیات طبقه نشده اشاره می شود. جزئیاتی که خود بطور تفصیل از اهداف نظامی – سیاسی گرفته تا موضع آمریکا را در حال حاضر در بر گزفته است.

گزارشی از هزینه های انسانی – نظامی گرفته تا ارزیابی گروه های افراط گرا در لیبی و همچنین سلاح های شیمیائی و موشک های قاره پیمای آن کشور

*دومین مقام ارشد سنای آمریکاست که در غیاب رئیس مجلس سنا( معاون رئیس جمهوری آمریکا) ریاست آن مجلس را بر عهده دارد.

**قانون عمومی شماره ۱۰۷-۴۰ قانونی است که در ۱۸ سپتامبر سال ۲۰۰۱ میلادی – پس از حمله های تروریستی به خاک آمریکا – برای استفاده نیروهای نظامی آمریکا در جلوگیری از تروریسم بین المللی علیه ایالات متحده به تصویب رسید.

***War Powers Resolution

XS
SM
MD
LG