لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۰۰

انتقال زنان زندانی سیاسی به زندان‌های کوچک‌تر؛ همسر ستوده می‌گوید با «دروغ و نیرنگ» آنها را «تبعید» کرده‌اند


از راست:‌ نسرین ستوده، منیره عربشاهی، و یاسمن آریانی
از راست:‌ نسرین ستوده، منیره عربشاهی، و یاسمن آریانی

گزارش‌ها و اخبار منتشره در رسانه‌های اجتماعی حاکی از آن است که پس از انتقال نسرین ستوده، وکیل دادگستری و مدافع حقوق بشر زندانی در ایران از زندان اوین به زندان قرچک ورامین، منیره عربشاهی و یاسمن آریانی دو فعال مدنی و از معترضان به حجاب اجباری، نیز به زندان کچویی کرج و همچنین سمانه نوروز مرادی زندانی سیاسی، به زندان دیگری منتقل شده‌اند.

رضا خندان، همسر نسرین ستوده، روز چهارشنبه ۳۰ مهر با تایید این اخبار به صدای آمریکا گفت: «ماموران مستقر در زندان اوین روز سه‌شنبه ۲۹ مهر بدون مقدمه، با دروغ و نیرنگ نسرین ستوده را به قصد اعزام به بیمارستانی خارج از زندان، به زندان قرچک ورامین که به زندان زنان معروف است تحویل داده‌اند. به خانم ستوده هیچ توضیحی در رابطه با علت تبعید او به این زندان داده نشده است.»

آقای خندان افزود: «این انتقال در حالی با نیرنگ و به قصد انتقال به بیمارستان صورت گرفته است که خانم ستوده هیچ یک از وسایلش را، از جمله لباس‌ها و وسایل شخصی دیگری که در زندان اوین داشت، با خود به زندان قرچک منتقل نکرده است.»

همسر خانم ستوده همچنین در رابطه با انتقال منیره عربشاهی و یاسمن آریانی به صدای آمریکا گفت، که همسر خانم عربشاهی نیز انتقال این فعالان مدنی از زندان اوین به زندان دیگری را تایید کرده است؛ اما گفته شده که تا این لحظه هیچ یک از این زندانیان نتوانسته‌اند با خانواده‌های خود تماسی داشته باشند.

از سوی دیگر بابک پاک‌نیا، وکیل منیره عربشاهی، یاسمن آریانی، و سمانه نوروز مرادی نیز در توییتر خود از «فریب» و «دروغ» مسئولان زندان برای انتقال موکلانش خبر داده و نوشته است: «حال جسمانی سمانه نوروزمرادی اصلا مساعد نیست. درحال انجام امور پزشکی قانونی بودیم که عدم تحمل حبس را بگیریم. به موکلین من حتی فرصت ندادند تا داروها و لباس های گرمشان را با خود ببرند! این چه وضعیتی است؟»

پیش از این همسر نسرین ستوده، پس از اعتصاب غذای طولانی‌مدت این مدافع حقوق بشر زندانی، به صدای آمریکا گفته بود که پس از انتقال خانم ستوده به بیمارستانی خارج از زندان، پزشک حاضر در بیمارستان گفته بود آزمایش آنژیوگرافی او باید هر چه سریعتر انجام شود، اما «تاکنون اقدامی صورت نگرفته و وضعیت جسمی خانم ستوده مناسب نیست.»

آقای خندان با اشاره به گفته‌های روز گذشته مسئول روابط عمومی سازمان زندان‌ها در رابطه با انتقال خانم ستوده به زندان قرچک ورامین به صدای آمریکا گفت: «مسئول روابط عمومی سازمان زندان‌ها با سواد اندک و یا نداشته حقوقی خود سعی کرد توضیحاتی در این رابطه بدهد؛ اما واقعیت این است که این دلایل، اصلا دلایل اصلی این جابه‌جایی‌ها نیست. این اتفاقات تنها مخصوص بند زنان نیست، و این ها زندانیان سیاسی مرد را هم هر چند وقت یکبار مرتب جابه‌جا می‌کنند. این جابه جایی ضربه روحی و روانی خیلی سنگینی برای زندانی است؛ چون فرد زندانی ماه‌ها و در بعضی مواقع سال‌ها تلاش می‌کند روابط و امکانات محدودی را در بند برای خود تهیه کند.»

بر اساس اخبار موجود، روابط عمومی اداره کل زندان‌های استان تهران روز سه‌شنبه ۲۹ دلیل انتقال خانم ستوده به زندان قرچک ورامین را قطعی شدن حکم ۱۲ سال زندان این فعال حقوق بشر زندانی عنوان کرد و اعلام کرد «با استناد بند ب ماده هفت آیین نامه نحوه تفکیک و طبقه بندی زندانیان مصوب آذر ماه ۱۳۸۵، زندانیان با محکومیت در یکی از جرایم عمومی که متوجه نسرین ستوده نیز می‌شود، صلاحیت نگهداری در بند امنیتی را ندارند.»

آقای خندان در ادامه گفت‌و‌گوی خود با صدای آمریکا با رد ادعای اداره کل زندان‌های استان تهران مبنی بر تفکیک و طبقه بندی زندانیان گفت، بهانه تفکیک زندانی در ایران بهانه‌ بیهوده‌ای است؛ چرا که در ایران هیچ زندانی فقط مختص زندانیان سیاسی وجود ندارد و همه زندان‌های ایران، از جمله زندان‌های اوین، رجایی شهر، و تهران بزرگ هم زندانی سیاسی دارند و هم زندانیانی با جرایم عمومی.

پیشتر صدای آمریکا در گزارشی اعلام کرده بود که یاسمن آریانی و منیره عربشاهی، فعالان مدنی و از معترضان به حجاب اجباری در ایران، توسط شعبه ۵۴ دادگاه تجدیدنظر به تحمل ۵ سال و ۶ ماه زندان محکوم شدند.

مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا، تایید احکام این مخالفان با حجاب اجباری در ایران محکوم کرد و گفت: «هیچ‌کس نباید مجبور به پوشیدن یا نپوشیدن پوشش دینی باشد.»

آقای خندان در پایان به صدای آمریکا گفت: «سیستمی که ادعا می‌کند: ما تروریست را در آسمان می‌گیریم، از فرانسه فلان شخص را می‌آوریم، و هزاران ادعای دیگر، چگونه است که برای جابه‌جایی یک زندانی به نیرنگ و دروغ متوسل می‌شود؟ این از آموزه‌های دینی آنها است یا آموزهای فنی؟ چه دلیلی برای این حیله و نیرنگ وجود دارد؟ این درحالی است که انتقال یک زندانی برای دستگاه قضایی، سازمان زندان‌ها، و یا نیروهای امنیتی به راحتی آب خوردن است و می توانند با نشان دادن یک دستور قضایی زندانی را جابه جا کنند. حتی اگر زندانی مقاومت هم بکند به راحتی می‌توانند به زور متوسل شوند و زندانی را به هر مکانی که دوست داشته باشند، منتقل کنند.»

رابرت منندز، یک سناتور ارشد آمریکا، نیز روز ۲۰ شهریور در توئیتر خود اعلام کرده بود که نسرین ستوده، مدافع حقوق بشر ایرانی، هرگز نباید از ابتدا زندانی می‌شد. وی در ادامه پیام خود در توئیتر نوشته بود،‌ ایران باید فورا و بدون قید و شرط نسرین ستوده را آزاد کند و به اعتصاب غذای او پیش از آن که حال او وخیم‌تر شود پایان دهد.

پیشتر دفتر امور زنان وزارت خارجه آمریکا نیز با اعلام حمایت و ابراز نگرانی عمیق از سلامتی نسرین ستوده از رژیم ایران خواسته است تا این وکیل حقوق بشر زندانی و همه زندانیان سیاسی که به ناحق بازداشت شده‌اند را آزاد کند.

ایالات متحده آمریکا بارها و در موارد مختلف برخوردهای خشونت آمیز و سرکوب گسترده معترضان و فعالان مدنی، و نیز نقض مکرر و مداوم حقوق شهروندان ایران توسط رژیم حاکم بر آن کشور را محکوم کرده است.

XS
SM
MD
LG