لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۴۲

سفر مقامات ارشد آمریکایی به خاورمیانه با هدف کاهش تنش‌ها


ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا)
ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا)

شماری از مقامات ارشد آمریکا به منظور کاهش تنش‌ها در منطقه و رایزنی درباره امور مربوط به جمهوری اسلامی، لبنان و آزادی گروگان‌های اسیر در دست حماس روز پنجشنبه ۱۰ آبان به مصر و اسرائیل خواهند رفت.

رویترز به نقل از یک مقام آمریکایی گزارش داده است که ویلیام برنز رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا)، برِت مک‌گرک هماهنگ‌کننده کاخ سفید در امور خاورمیانه و آفریقا، و آموس هوشتاین فرستاده ویژه آمریکا، از جمله مقاماتی هستند که در این سفر حضور خواهند داشت.

به گفته این مقام آمریکایی، ژنرال مایکل اریک کوریلا، فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام)، نیز در منطقه حضور دارد و از اسرائیل بازدید خواهد کرد.

ویلیام برنز روز یکشنبه ۶ آبان نیز در دیدار با همتایان اسرائیلی و قطری خود در مورد طرحی جدید برای آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌ها مذاکره کرد.

نشریه آکسیوس به نقل از سه مقام اسرائیلی گزارش داد که این طرح شامل یک توقف ۲۸ روزه در درگیری‌ها می‌شود. طی این طرح حماس حدود ۸ گروگان را آزاد کرده و اسرائیل نیز ده‌ها زندانی فلسطینی را آزاد خواهد کرد.

برنز یکشنبه در دوحه با محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست وزیر قطر، و دیوید بارنیا، رئیس موساد، دیدار کرد.

چند ساعت قبل از آغاز گفت‌و‌گوها، عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر، به‌طور علنی تأیید کرد که مصر توافقی جزئی شامل آتش بس ۱۲ روزه و آزادی چهار گروگان را پیشنهاد کرده است.

مقامات اسرائیلی می‌گویند که برنز، آل ثانی و بارنیا قبلاً ایده یک توافق جزئی را توسعه داده بودند و در دیدار روز یکشنبه خود در مورد راه‌هایی برای ایجاد ایده مصر بحث کردند.

یک مقام ارشد اسرائیلی به آکسیوس گفت: «اسرائیل با آتش بس موقت موافقت می‌کند، اما حماس به توافقی نیاز دارد که بتواند منجر به گام‌های برگشت‌ناپذیر اسرائیل شود. اگر هیچ یک از طرفین موضع خود را نرم نکنند، توافقی حاصل نمی‌شود.»

این در حالی است که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل روز دوشنبه ۷ آبان گفت که تنها با یک توافق جزئی موافقت خواهد کرد، نه با پایان دادن به جنگ. این دو موضع آشتی ناپذیرند.

بر اساس تحلیل آکسیوس، یک توافق جزئی می‌تواند بن‌بست دوماهه مذاکرات آتش‌بس را بشکند، مذاکرات برای رسیدن به توافقی جامع‌تر را تسهیل کند، شرایط انسانی در غزه را بهبود بخشد و برخی از گروگان‌های نگه‌داشته‌شده در غزه را آزاد کند.

حسن دیگر توافق جزئی این است که احتمال دستیابی به توافق قبل از انتخابات ریاست‌جمهوری بعید است و احتمالاً هم اسرائیل و هم حماس مواضع خود را بر اساس نتایج انتخابات تنظیم خواهند کرد.

اسرائیل از زمان حمله تروریستی ۱۵ مهر ۱۴۰۲ شبه‌نظامیان فلسطینی به اسرائیل - که بر اثر آن دست‌کم ۱۲۰۰ نفر از جمله زنان، کودکان، و سالخوردگان کشته و بیش از ۲۵۰ تن دیگر که عمدتا غیرنظامی بودند، به گروگان گرفته شدند - تاکنون در چندین جبهه با حکومت جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتی آن در نبرد بوده است.

هنوز ۱۰۱ گروگان ربوده‌شده توسط حماس و دیگر ستیزه‌جویان فلسطینی در غزه هستند و تخمین زده شده که دست‌کم یک‌سوم آنها جان خود را از دست داده‌اند.

گروه حماس در فهرست سازمان‌های تروریستی ایالات متحده، اتحادیه اروپا، بریتانیا، اسرائیل، کانادا، ژاپن و شمار دیگری از کشورهای جهان قرار دارد.

اسرائیل در شمال نیز با اصلی‌ترین بازوی نیابتی جمهوری اسلامی، یعنی حزب الله لبنان، درگیر بوده است. حزب‌الله لبنان از فردای حمله تروریستی ۱۵ مهر ۱۴۰۲ به طور یک‌جانبه حملات راکتی و پهپادی خود به شمال اسرائیل را آغاز کرد.

اسرائیل هم در واکنش با انجام حملات شدید علیه مواضع این گروه در لبنان و سوریه، علاوه بر کشتن صدها تن از اعضای این گروه مورد حمایت حکومت ایران، رهبر و فرماندهان ارشد نظامی این گروه از جمله حسن نصرالله، فواد شکر، ابراهیم عقیل، و هاشم صفی‌الدین را از پا در آورده است.

اسرائیل همزمان با حملات هوایی سنگین به مواضع حزب‌الله در جنوب لبنان، حومه جنوبی بیروت، و دره بقاع، اقدام به اعزام نیروهای زمینی خود به بخش‌های از جنوب لبنان کرده است.

تاکنون چندین کشور، از جمله ایالات متحده، اسرائیل، آلمان، صربستان، لیتوانی، استونی، لتونی، و استرالیا کلیت حزب‌الله را به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شده است.

شناسایی کلیت حزب‌الله لبنان به عنوان یک سازمان تروریستی به مفهوم تفاوت قائل نشدن میان شاخه سیاسی با شاخه نظامی آن حزب و تروریست شناختن هر دو شاخه حزب‌الله است.

XS
SM
MD
LG