لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۲۰

لیوشیائوبو، رئیس انجمن قلم چین و تدوین کننده منشور حقوق شهروندی نامزد مطرح جایزه صلح نوبل امسال


لیوشیائوبو، رئیس انجمن قلم چین و تدوین کننده منشور حقوق شهروندی نامزد مطرح جایزه صلح نوبل امسال
لیوشیائوبو، رئیس انجمن قلم چین و تدوین کننده منشور حقوق شهروندی نامزد مطرح جایزه صلح نوبل امسال

انتشار منشور ۰۸ فراخوان دمکراسی و رعایت حقوق شهروندی در چین در یکی از شبهای آذرماه سال ۲۰۰۸ از سوی لیو شیائوبو، رئیس انجمن قلم چین و از مخالفان دیرپا و شناخته شده لرزه براندام دولتمردان چین انداخت.

او هم اینک به اتهام تحریک به خرابکاری علیه اقتدار دولت چین به یازده سال زندان محکوم شده است. سند این خرابکاری همان منشور ۷ صفحه ای معروف به ۰۸ هست که خواهان انتقال مسالمت آمیز قدرت از کمونیستهای حاکم بر چین به دولتی متعهد به ارزشهای فراگیر بشری شده بود.

انتظار می رود این پرفسور ادبیات، نویسنده و رئیس انجمن قلم چین به پاس پیگیری در دستیابی شهروندان به حقوق مدنی و ادامه تلاشهای آزادیخواهانه اش برنده صلح نوبل امسال شود. هرچند دولت کمونیست چین از این تصمیم ناخشنود خواهد شد. سال گذشته یکی از دیپلماتهای چین به «گیر لونداستاد» مدیر بنیاد صلح نوبل تاکید کرد دولت چین نمی خواهد شاهد آن باشد که لیو شیائوبو، یکی از افراد شایسته دریافت جایزه از سوی کمیته صلح نوبل است. اما یک گروه سیصدنفره از دانشگاهیان، وکیلان و کارکنان کارخانه و دیگر مقامات چینی در نامه ای خطاب به کمیته صلح نوبل خواهان اعطای جایزه صلح نوبل به لیو شدند

لیو شیائوبو نخست در سال ۱۹۸۹ و به دلیل شرکت در اعتصاب غذای دانشجویان در میدان صلح آسمانی پکن محکوم به دو سال زندان شد.

سخنگوی وزرات امورخارجه چین در گفتگو با رسانه ها هرگونه اعمال فشار علیه دولت نروژ و کمیته صلح نوبل را در رابطه با احتمال واگذاری این جایزه به یک زندانی چینی رد کرده است.

جیانگ یو، سخنگوی وزرات امورخارجه چین گفت: «مردی که شما روی آن انگشت گذاشته اید به دلیل زیرپاگذاشتن قانون چین محکوم به حبس شده و رفتارها و گفتارهایش مغایر اهداف دریافت کنندگان صلح نوبل است.»

سخنگوی وزرات امورخارجه چین افزود: «اگر نروژ و چین بر سر مسائل حقوق بشر دارای اختلاف نظر هستند، می توان از طریق گفتگو آن را حل کرد. چین و نروژ گفتگوهای سازنده ای پیرامون حقوق بشر و مسائل حقوقی بایکدیگر داشته اند.»

لیو شیائوبو خود میگوید: «دولت چین برآن است تا مردم رویداد تلخ چهارم ماه مه ۱۹۸۹ میدان تی آن من را فراموش کنند اما حزب کمونیست به خوبی همه آن رویداد را به یاد دارد. هر ساله در چنین روزهایی رهبران این حزب نگران تکرار آن رویداد شده هر واژه ای را که یادآور آن واقعه باشد در اینترنت سانسور کرده و سایتها را مسدود می کنند.»

همسر لیو شیائوبو نیز با یادآوری روابط بازرگانی میان چین و اتحادیه اروپا بویژه نروژ احتمال حذف نام لیو بعنوان دارنده صلح نوبل امسال را تایید کرد و گفت: «دولت چین پول و قدرت دارد. هیچ چیزی نیست که این دولت قادر به خرید آن نباشد.»

منشور ۰۸ که به تاسی از منشور ۷۷ واسلاول هاول و گروه مخالفان حزب کمونیست چک اسلواکی تدوین شده خواهان آزادیهای فردی و به رسمیت شناختن حقوق مدنی شهروندان چینی ست.

XS
SM
MD
LG