وزارت دفاع ایالات متحده روز شنبه اعلام کرد که پکن موافقت کرده است زیردریایی تحقیقاتی بدون سرنشین آمریکایی که روز پنجشنبه در آب های دریای جنوبی چین توسط گشتی های چینی توقیف شده بود را، به آمریکا باز گرداند.
رسانه های آمریکا به نقل پیتر کوک سخنگوی پنتاگون نوشتند «از طریق تماس مستقیم با مسئولان چینی، ما توانستیم به این درک برسیم که چینی ها این زیردریایی بدون سرنشین را به ایالات متحده پس خواهند داد ... و توافق حاصل شد.»
وزارت دفاع آمریکا روز گذشته اعلام کرد که یک ناو چینی زیردریایی غیرنظامی «یو اس ان اس بُودیچ» را، که در حال انجام تحقیقات علمی در آبهای دریای جنوبی چین بود از آب بیرون کشیده است و از پکن خواست آن را فورا بازگرداند.
پیشتر در روز شنبه، وزارت دفاع چین اعلام کرده بود در حال گفتوگو با طرف آمریکایی است، اما از واشنگتن بابت آنچه «بزرگنمایی نامناسب» این ماجرا خواند، انتقاد کرد و گفت با این واکنش آمریکاییها، مشکل به سادگی حل نمیشود.
وزارت خارجه چین هم پیش از آن اعلام کرد که مقامهای ارتش چین به منظور «مدیریت مناسب» موضوع توقیف یک زیردریایی بدون سرنشین تحقیقاتی متعلق به ارتش ایالات متحده در دریای جنوبی چین، با همتایان آمریکایی خود در تماس هستند.
به گزارش آسوشیتدپرس، وزارت خارجه چین روز شنبه به این خبرگزاری گفته است که «بر اساس دانسته های (ما)، طرفین چینی و آمریکایی در تلاش برای مدیریت مناسب موضوع از طریق کانالهای ارتباطاتی بین ارتش دو کشور هستند.»
با این حال، وزارت دفاع چین به درخواست آسوشیتدپرس برای اظهار نظر در این مورد پاسخی نداده است.
بر اساس اعلام پنتاگون، این زیردریایی که در اختیار یک پیمانکار غیرنظامی است، برای انجام مطالعات زیر آب مورد استفاده قرار دارد و در فاصله ۵۰ مایل دریایی شمال غرب خلیج سوبیک نزدیک فیلیپین، توسط شناور چینی از آب بیرون کشیده شد.
این وسیله، که از آن با عنوان «گلایدر دریایی» یاد میشود و حدود ۳ متر طول و حدود ۶۰ سانتیمتر پهنا دارد، قابل برنامه ریزی بوده و میتواند اطلاعاتی مانند دما، غلظت نمک یا میزان شوری، و دیگر مختصات علمی آب را گردآوری کند.