لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۲۱

رویترز: جمهوری اسلامی بازار تازه‌ای برای نفت خود در چین پیدا کرده است


تانکر نفت‌کش- آرشیو
تانکر نفت‌کش- آرشیو

شرکت‌های ردیابی نفت‌کش‌ها و منابع تجاری می‌گویند واردات نفت خام از ایران به بندر «دالیان» در شمال شرقی چین و پالایشگاه این شهر از اواخر سال گذشته میلادی به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.

خبرگزاری رویترز در گزارشی اختصاصی به نقل از این منابع می‌گوید، روند کنونی به دنبال کاهش تقاضا برای نفت خام ایران از سوی خریداران کوچک در مرکز مستقل پالایشگاهی در استان «شاندونگ» در چین، به دلایلی چون مشکلات پالایشی، افزایش بهای نفت، و کاهش تقاضا برای سوخت، صورت می‌گیرد. مرکز پالایشی استان شاندونگ از پنج سال پیش از خریداران اصلی نفت خام ایران بوده است.

تحریم‌های آمریکا به دلیل نگرانی از فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی از سال ۱۳۹۷ صادرات ایران از جمله نفت خام را هدف قرار داده است. اما به گزارش رویترز، خریداران چینی مستقل در غیاب شرکت‌های دولتی محتاط، به واردات نفت خام از ایران ادامه می‌دهند.

شرکت «ورتکسا» که جریان حرکت نفتکش‌ها را ردیابی می‌کند، می‌گوید ۲۳ محموله یا در مجموع ۴۵ میلیون بشکه نفت خام ایران بین مهر ۱۴۰۲ تا خرداد ۱۴۰۳ در دالیان تخلیه شده است.

به گفته این سازمان، این آمار شامل ۲۸ میلیون بشکه است که در جزیره «چانگ شینگ»، حدود ۸۵ کیلومتری شمال غربی مرکز دالیان، تخلیه شده است.

شرکت مشاوره دیگری به نام «کپلر» تخمین می‌زند که چین در همین مدت ۳۴ میلیون بشکه نفت به دالیان وارد کرده است.

این ارقام معادل ۱۲۴ تا ۱۶۴ هزار بشکه در روز است که تقریباً ۱۳ درصد کل واردات نفت چین از ایران در نیمه اول سال میلادی جاری است.

به گفته کارشناسان، چین در این دوره روزانه ۱.۲ تا ۱.۴ میلیون بشکه نفت خام از ایران وارد کرده است.

ورتکسا می‌گوید واردات نفت خام از ایران در ماه مهر گذشته به رکورد ۱.۵۲ میلیون بشکه در روز رسید.

وزارت امور خارجه چین درباره واردات نفت خام ایران به دالیان به خبرگزاری «رویترز» گفت که چین و جمهوری اسلامی «همواره تجارت عادی و قانونی خود را تحت چارچوب حقوقی بین‌المللی حفظ کرده‌اند.»

چین می‌گوید با تحریم‌های یکجانبه مخالف است. با این حال، ردیاب‌ها و منابع تجاری می‌گویند که خریداران، نفت ایران را که به مقصد چین می‌رود، به‌عنوان نفت وارداتی از مالزی، عمان، یا امارات متحده عربی، معرفی می‌کنند.

به گفته ورتکسا و کپلر، پیش از ماه مهر گذشته، دالیان که شش درصد از ظرفیت کل پردازش نفت خام چین را به خود اختصاص می‌دهد، محموله‌های اندکی از نفت ایران را دریافت می‌کرد.

نفت ایران به دلیل تخفیف‌های قابل توجه و بهای بسیار کمتر نسبت به سایر کشورهای صادرکننده، از جذابیت زیادی برای پالایشگاه‌های نفت برخوردار است.

این در حالی است که ایالات متحده همواره بر استفاده از همه ابزارهای لازم برای اطمینان یافتن از اجرای تحریم‌های وضع شده بر جمهوری اسلامی تاکید داشته است.

جیم ریش و مارکو روبیو، سناتورهای ارشد آمریکایی، در آبان گذشته پیش‌نویس طرحی را ارائه کرده بودند که بر مبنای آن دولت آمریکا ملزم می‌شد که با «فرار چین از تحریم‌های ایالات متحده بر ضد جمهوری اسلامی» مقابله کند.

جیم ریش در بیانیه خود، میزان فروش نفت ایران به چین در شش سال گذشته، از سال ۲۰۱۸ میلادی تاکنون، را در بالاترین سطح آن ارزیابی و تصریح کرده که درآمدهای نفتی حاصل از این معاملات علاوه بر بی‌اثر کردن تحریم‌های آمریکا علیه ایران، صرف حمایت‌های مالی از سازمان‌های «تروریستی» نیابتی همچون حماس و جنگ روسیه علیه اوکراین می‌شود.



منبع: رویترز

XS
SM
MD
LG