شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین و اولاف شولتس، صدر اعظم آلمان روز جمعه تهدید روسیه به استفاده از تسلیحات اتمی در اوکراین را محکوم کردند.
شولتس هشدار داد که اشاره روسیه به استفاده از نیروی هستهای به عنوان آخرین امکان موجود، این کشور را در خطر عبور از خط قرمز جامعه بینالمللی قرار میدهد.
متحدان غربی اوکراین، روسیه را به تهدید به استفاده از سلاحهای هستهای متهم کردهاند. روسیه این اتهام را رد کرده و بدون ارائه مدرک، کیف را مکررا به برنامهریزی برای استفاده از «بمب کثیف» رادیو اکتیو متهم کرده است.
این رهبر عضو گروه ۷، که برای اولین دیدار خود پس از شروع همهگیری به چین سفر کرده بود، از شی جین پینگ خواست که به عنوان یک قدرت بزرگ، روسیه را قانع کند که به تهاجم به اوکراین پایان دهد.
بر اساس گزارش خبرگزاری دولتی شینهوا، هر دو رهبر مشترکا مخالفت خود را نسبت به تهدید یا استفاده از تسلیحات هستهای بر علیه اوکراین اعلام کردند، اما پینگ از انتقاد از روسیه یا درخواست از مسکو برای خروج نیروهایش از اوکراین خودداری کرد.
شولتس در این سفر یکروزه به پکن، تلاش کرد که پس از سالها تنش میان چین و غرب ، گفتگوهائی را در زمینه دسترسی متقابل به بازار، تغییرات اقلیمی و واکسن کرونا انجام دهد.
شولتس پس از این ملاقات گفت: «ما هر دو در این که تهدیدهای هستهای، غیر مسئولانه و جنگ افروزانه هستند اتفاق نظر داریم.» او افزود: «روسیه در صورت استفاده از سلاح هسته ای در اوکراین حدود بینالمللی را نقض کرده است.»
شولتس سپس با لی کچیانگ، نخست وزیر چین ملاقات کرد. او با اشاره به ارتباط اقتصادی میان چین و آلمان گفت که واضح است که این دو کشور تمایلی به جدائی ندارند.
شولتس پس از گفتگو با لی، طی یک کنفرانس خبری گفت که موضوع تایوان را مطرح کرده است. چین این جزیره را قلمرو خود میداند و برای تحت کنترل درآوردن آن هرگز از اعمال زور دست برنداشته است.
شولتس گفت: «ما نیز مانند ایالات متحده و سایر کشورها، سیاست چین واحد را دنبال می کنیم.» او افزود: «اما روشن کردهام که هرگونه تغییر در وضعیت فعلی تایوان باید صلحآمیز یا با توافق دوجانبه صورت گیرد.»
شولتس ضمن اشاره به رعایت حقوق بشر در مورد اقلیتها در منطقه سین کیانگ، هرگونه دخالت آلمان در امور داخلی چین را رد کرد. او گفت که از رئیس جمهوری چین خواسته است که در ترویج صلح بکوشد.
شولتس در حالی که آلمان، بزرگترین اقتصاد اروپا، در حال مبارزه با تورم بالا و رکود اقتصادی است، برای دسترسی بیشتر به بازار تلاش می کند. در حالی که رهبری چین به دنبال تقویت روابط با جهان خارج است.