چین روز پنجشنبه و به دنبال سفر رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان، در رزمایشی بیسابقه چند موشک به سمت آبهای این جزیره شلیک کرد.
این رزمایش طبق برنامه از حوالی ظهر پنجشنبه در تنگه تایوان آغاز شده و تنشها را به بالاترین سطح در ربع قرن اخیر رسانده است.
رزمایشهای ارتش چین قرار است در شش منطقه اطراف تایوان تا ظهر یکشنبه ادامه پیدا کند.
وزارت دفاع تایوان اعلام کرد ١١ موشک بالستیک «دونگفنگ» در آبهای اطراف این جزیره شلیک شلیک شدهاند. سال ۱۹۹۶ آخرین بار بود که چین به آبهای اطراف تایوان موشک شلیک کرد.
مقامهای تایوانی رزمایشهای نظامی چین را ناقض قوانین سازمان ملل و حریم سرزمینی خود و چالشی مستقیم علیه آزادی کشتیرانی و هوانوردی دانسته و محکوم کردند.
نه به تغییر یکجانبه وضع موجود
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، روز پنجشنبه گفت واشنگتن با هرگونه تلاش برای تغییر وضع موجود بهویژه از طریق قوه قهریه مخالف اما همچنان به سیاست چین واحد پایبند است.
او که مهمان نشست وزیران خارجه اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا، آسهآن، در کامبوج است افزود: «ما و کشورهای دیگر در سراسر جهان همچنان معتقدیم که تشدید [تنشها] در خدمت منافع هیچ کسی نیست و میتواند پیامدهای ناخواستهای داشته باشد که در خدمت منافع هیچ کشوری از جمله اعضای آسهآن و از جمله چین نخواهد بود.»
وزیر خارجه ایالات متحده طی دیدار با همتایانش از اعضای آسهآن وعده داد روابط واشنگتن با آنها به سطح شراکت راهبردی ارتقا یابد.
«رفیق پلوسی»
وانگ یی، وزیر خارجه چین، سفر نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان را اقدامی «دیوانهوار، نامسئولانه، و بسیار غیرعقلایی» خواند.
به گفته او، چین حداکثر تلاش دیپلماتیک برای جلوگیری از بحران را انجام داده اما هرگز اجازه نمیدهد به منافع جوهریاش آسیبی وارد شود.
در پکن، منطقه اطراف سفارت ایالات متحده طی روزهای اخیر تحت تدابیر امنیتی شدید بوده اما خبری از اعتراضات عمده و یا فراخوان برای تحریم کالاهای آمریکایی نبوده است.
اما یک مرد چینی در گفتوگویی با خبرگزاری رویترز سفر رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان را به فال نیک گرفته و گفته است باید از «رفیق پلوسی» قدردانی کرد زیرا به گفته او فرصت محاصره و تهاجم نظامی چین به تایوان را ایجاد کرده است.
همبستگی ایالات متحده با تایوان
نانسی پلوسی بلندپایهترین مقام آمریکایی است که طی ۲۵ سال گذشته از تایوان بازدید میکند.
او روز چهارشنبه طی توقف کوتاهش در تایپه، ضمن قدردانی از دموکراسی تایوان و دادن وعده تداوم حمایت آمریکا از آن گفت خشم چین نمیتواند مانع از سفر رهبران جهان به این جزیره شود.
به گفته او، «اکنون بیش از همیشه همبستگی آمریکا با تایوان حیاتی است و این پیامی است که ما امروز با خودمان آوردهایم.»
چین در اعتراض به سفر پلوسی، سفیر آمریکا در پکن را احضار و واردات چندین محصول کشاورزی از تایوان را متوقف کرد.
هفت کشور صنعتی جهان نیز به چین هشدار دادهاند مبادا از سفر پلوسی به تایوان به عنوان بهانهای برای اقدام نظامی علیه این جزیره خودگردان استفاده کند.
واشنگتن روابط دیپلماتیک رسمی با تایوان ندارد اما طبق قوانین آمریکا موظف است این جزیره را به ابزارهای لازم برای دفاع از خود مجهز کند. پکن سفر مقامات آمریکایی به تایوان را به عنوان پیامی انگیزهبخش برای استقلالطلبان قلمداد میکند. تایوان ادعای حاکمیت چین را رد کرده و میگوید تنها مردم این جزیره حق دارند سرنوشت آن را تعیین کنند.