در آستانه پنجاهمین سالگرد کودتایی که منجر به ناپدید شدن و کشته شدن هزاران تن در شیلی شد، گابریل بوریک، رئیس جمهوری این کشور، طرح جدید جستجوی ملی را اعلام میکند.
طرح برنامه جستجوی ملی برای ردیابی و یافتن افراد ناپدید شده در دوران دیکتاتوری ژنرال آگوستو پینوشه، قرار است روز چهارشنبه اعلام شود.
به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، طرح دولت چپگرای شیلی چند روز پیش از پنجاهمین سالگرد «کودتایی که یکی از باثباتترین دموکراسیهای آمریکای لاتین را سرنگون کرد» و «دیکتاتوری ۱۷ سالهای را روی کار آورد که هزاران تن از مخالفان خود را زندانی، شکنجه و کشته کرد» اعلام میشود.
در دوره حکومت نظامیان در شیلی، از سپتامبر سال ۱۹۷۳ تا ۱۹۹۰ میلادی، ۱۴۶۹ تن ناپدید شدند.
به گزارش نیویورک تایمز، تنها ۳۰۷ تن از آنها پیدا و شناسایی شدهاند.
این نخستینبار پس از پایان حکومت ژنرال پینوشه است که دولت شیلی برای یافتن ناپدیدشدگان، در سطح ملی تلاش میکند.
پیشتر تلاشها برای شناسایی ناپدیدشدگان به طور عمده به دست بازماندگان خانوادههای آنها انجام شده بود. همچنین محل دفن کشتهشدگان تنها از طریق پروندههای قضایی شناسایی شده است.
طرح گابریل بوریک در شیلی، حجم عظیمی از پروندههای قضایی و سایر آرشیوهای پراکنده در سازمانهای دولتی و سازمانهای حقوق بشری را با استفاده از یک نرم افزار ویژه متمرکز و دیجیتالی میکند.
این طرح همچنین هزینه کاوش در مکانهایی که قربانیان ممکن است در آنها دفن شده باشند و یا مکانهایی سالهاست کار حفاری در آنها به دلیل کمبود بودجه متوقف شده است، تامین خواهد کرد.