رسانهها از کاهش اقبال به بافندگی فرش در استان فارس به عنوان «قطب تولید فرش در ایران» خبر داده و آن را ناشی از بحران در حوزه صادرات این کالا و نابسامانی در «برندینگ» بینالمللی آن دانستهاند.
به نوشته خبرگزاری «ایلنا»، فرش دستباف فارس، یکی از «نفیسترین» فرشهای دستباف ایرانی است و با وجود اینکه زمانی این استان «۳۵ درصد» فرش کشور را تامین میکرد و قطب تولید فرش در ایران بود اما موجب نشد تا سیل مشتاقان به فرشبافی، در نسل جدید فزونی یابد.
طبق آمارها ۱۷۰ هزار بافنده در استان فارس سالانه به طور میانگین۱۲۰ هزار مترمربع فرش دستبافت میبافند که از این تعداد بافنده ۳۱ هزار و ۱۵۴ نفر بیمه و ۲۹۳ نفر دارای پروانه تولید غیر متمرکز هستند.
در این ارتباط، غلامرضا مفرحی، رئیس اتحادیه فروشندگان فرش دستباف شیراز از هزینههای زیاد و خارج از عرف برای صادرات فرش دستباف خبر داده و گفته است: صادرکنندگان فرش دستباف فارس برای صادرات فرش به برخی کشورها، «باید مبلغی اضافهتر و حدود یک میلیارد خارج از عرف بازار برای ترانزیت و حمل و نقل هزینه کنند.»
فرش ایرانی، یکی از نمادهای اصلی فرهنگ و هنر ایران، در سالهای اخیر با افتی شدید در بازارهای جهانی روبرو شده است. این افت به حدی است که صادرات این محصول از ۲ میلیارد دلار در سال ۱۳۷۳ به ۵۰ میلیون دلار در سال ۱۴۰۱ کاهش یافته است.
مفرحی، رئیس اتحادیه فروشندگان فرش دستباف شیراز افزوده است: فرشهای ایران به کشورهایی مانند امارات (شهر دبی) و پاکستان ارسال میشوند و بعد از اینکه مشخصات و پکیج، کانتینر و ... تغییر کرد «فرش دستباف ایرانی به نام کشورهای پاکستان، هند و بنگلادش وارد کشور آمریکا میشود.»
حسین سلاح ورزی، رئیس پیشین اتاق بازرگانی ایران پانزدهم دی ماه گفته بود «تاثیر منفی سیاستهای نادرست ارزی کشور» بر صادرات انواع کالاهای غیرنفتی از جمله فرش دستباف ایرانی، باعث «کاهش ۹۸ درصدی» صادرات این محصول در سال ۱۴۰۱ در مقایسه با سال ۱۳۷۳ شده است.
گزارش بیست و چهارم دی ماه صدای آمریکا از نمایشگاه بینالمللی فرش در شهر هانوفر کشور آلمان، حاکی از «سهم ناچیز ایران» از صادرات جهانی این کالای ارزشمند و پر مخاطب است.