لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۵۷

گزارش: ايران پيشنهاد برزيل را برای قبول پناهندگی زن محکوم به سنگسار رد می کند


گزارش: ايران پيشنهاد برزيل را برای قبول پناهندگی زن محکوم به سنگسار رد می کند
گزارش: ايران پيشنهاد برزيل را برای قبول پناهندگی زن محکوم به سنگسار رد می کند

رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد برزیل را به مقامات ایران در مورد تحویل سکینه آشتیانی، بانوی ایرانی محکوم به مجازات سنگسار به برزیل، یک سخن احساسی خوانده است.

رامین مهمانپرست به خبرنگاران گفت «با توجه به شناختی که ما، از جناب آقای داسیلوا - رئیس جمهوری برزیل - داریم وی، شخصیتی بسیار انسانی و عاطفی است که احتمالاً اطلاعات کافی درباره این پرونده به دستش نرسیده است.» قوه قضايیه جمهوری اسلامی ایران خانم آشتیانی را به اتهام زنای محصنه محکوم به مرگ کرده است.

دولت ایران به پیشنهاد یک کشور -- به گفته هر دو طرف -- دوست نیز در زمینه نجات جان یک متهم محکوم به مرگ، پاسخ منفی داد. برزیل از ایران خواسته بود سکینه اشتیانی را سنگسار یا اعدام نکند بلکه اگر وی برای دولت ایران مشکل ساز است، او را به برزیل تحویل بدهد تا در پناهندگی این کشور، زنده بماند.

اتهام سکینه آشتیانی، به گفته مقامات قضایی جمهوری اسلامی، زنای محصنه است. خانم آشتیانی، مادر دو فرزند که از چهار سال پیش تا کنون در زندان تبریز محبوس است، این اتهام را رد کرده است. او همچنین به اتهام رابطه نامشروع ۹۰ ضربه شلاق را هم تحمل کرده است.

مجازات زنا براساس برخی تفاسیر قرانی، سنگسار است. هرچند در دوره محمود هاشمی شاهرودی، ريیس پیشین قوه ی قضايیه، بخشنامه ای برای جلوگیری از اجرای چنین احکامی صادر شد، اما طبق آمار سازمان عفو بین الملل، طی چهار سال اخیر، دست کم شش نفر در ایران سنگسار شده اند. واکنشهای منفی بین المللی نسبت به چنین احکامی، روز به روز وسیع تر می شود.

گروههای زیادی از حقوقدانان و چهره ها و نهادهای بین المللی مدافع حقوق بشر تا حال کوشیده اند این حکم لغو شود. این فعالان حتی یک روز را در سراسر جهان، روز کمپین بین المللی اعتراض به حکم سکینه آشتیانی اعلام کرده اند. تظاهرات و تجمع های مختلفی به این منظور برگزار شده است. اظهارنظرهای بسیاری علیه چنین مجازاتهایی در رسانه های خارجی منتشر شده است که عموماً آن را غیرانسانی و متناقض با قوانین و استاندارد های بین المللی خوانده اند.

ایالات متحده آمریکا سنگسار را «مجازاتی وحشیانه» و وزیر امور خارجه بریتانیا، آن را مجازات «قرون وسطایی» خوانده است. نروژ سفیر جمهوری اسلامی ایران را در آن کشور در اعتراض به این حکم، احضار کرده است. سازمان عفو بین‌الملل در این باره بیانیه‌ای ویژه صادر کرده و خواهان لغو فوری حکم مرگ خانم اشتیانی شده است. نامه معروفی با امضای۹۰ شخصیت شناخته شده سیاسی و هنری جهان منتشر گشته است که جملگی به این احکام، اعتراض کرده اند.

گرچه پیشتر، محمدجواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه ایران گفته بود این گونه اعتراض‌ها «هیچ تأثیری در نظر قضات» نمی گذارد. اما بعضی نیز استدلال می کنند اینکه مقامات اعلام کرده اند خانم اشتیانی سنگسار نمی شود ولی حکم اعدامش برقرار است، نمونه ای است از تاثیر واکنش مدافعان جهانی حقوق بشر. فشارهای بیرونی، به گفته سازمان عفو بین الملل، حداقل جلوی اجرای حکم سنگسار را در مورد ۱۵ نفر دیگر در ایران، گرفته است.

سرانجام، برخی واکنشهای انبوه و گسترده جهانی را علیه یک مورد نقض حقوق بشر، مقایسه می کنند با اعدام گروه زندانیان سیاسی و افراد حتی زیر ۱۸ سال طی دهه اول روی کار آمدن جمهوری اسلامی. این عده ابراز خوشبینی می کنند که اکنون به یمن پیشرفت تکنولوژی و ابزارهای اطلاع رسانی از جمله اینترنت، نجات جان عده زیادی در زندانهای ایران، میسرتر شده است زیرا رسانه های جهان و افکار عمومی، نسبت به اعمال خشونت حساس تر شده اند.

XS
SM
MD
LG