اعتراضات اخیر ایران که از آبان ماه آغاز شد، برای کاربران شبکههای اجتماعی یادآور تعدادی از داستانهای مشهور است. برخی کاربران نقل قول هایی از این داستانها را به اشتراک گذاشته اند و عده ای دیگر دوباره به سراغ خواندن این کتابها رفته اند.
«۱۹۸۴» نوشته جورج اورول، منتشر شده در سال ۱۹۴۹، نهمین و آخرین کتابی بود که این نویسنده و روزنامه نگار انگلیسی نوشت.
اورول در این کتاب با داستانی نفس گیر به تأثیر رژیم های خودکامه و سرکوبگر بر رفتار شهروندان می پردازد.
«مزرعه حیوانات»، دیگر اثر مشهور جورج اورول است که در سال ۱۹۴۵ منتشر شد.
«مزرعه حیوانات»، داستان شورش حیوانات یک مزرعه است که مزرعه دار را بیرون می کنند و زمام امور را در دست می گیرند، به امید آن که بتوانند جامعه ای ایجاد کنند که در آن تمامی حیوانات شاد و برابر و آزاد باشند. اما همه چیز به هم می ریزد و با روی کار آمدن یک خوک دیکتاتور شرایط بدتر از پیش می شود.
«قدرت بی قدرتان»، مجموعه مقالاتی که واتسلاو هاول، نمایشنامه نویس و رئیس جمهوری پیشین چک، در اکتبر سال ۱۹۷۸ نوشت.
هاول در این مجموعه زندگی تحت رژیمی کمونیستی و این که چطور یک شهروند عادی تبدیل به مخالفی سیاسی می شود، را تصویر می کند.
«قصه ندیمه» نوشته مارگارت اتوود نویسنده کانادایی در سال ۱۹۸۵ منتشر شد و به فهرست آثار پرفروش راه پیدا کرد.
در قصه ندیمه، داستان سرزمین خیالی «گیلیاد» را می شنویم که با رژیمی خودکامه اداره می شود؛ حکومتی که در آن مردان از هیچ آزار و شکنجه ای در قبال زنان ابایی ندارند.
«سبکی تحمل ناپذیر هستی» نوشته میلان کوندرا نویسنده اهل جمهوری چک، زندگی روشنفکران و هنرمندان را در دوره موسوم به «بهار پراگ» تصویر می کند.
«بی خبری» دیگر اثر مشهور میلان کوندرا با عنوان «جهالت» به فارسی ترجمه شده است. این رمان، دهمین رمان میلان کوندرا است که مانند آثار دیگر او به شرایط چکسلواکی پس از «بهار پراگ» و حمله نیروهای پیمان ورشو به این کشور می پردازد و تصویری از زندگی مهاجران در غربت را ارائه می دهد.
کوندرا از سال ۱۹۷۵ که چکوسلاواکی کمونیست را ترک کرد در پاریس زندگی کرده و بیشتر آثار مشهورش را در آنجا نوشته است.
«سالهای سگ» نوشته گونتر گراس، نویسنده و هنرمند آلمانی که در سال ۱۹۶۳ منتشر شد.
«سالهای سگ» به سه بخش قسمت شده است که از دهه ۱۹۲۰ آغاز شده و در دهه ۱۹۵۰ به پایان می رسد. این داستان زندگی دو دوست را از دوران پیش از جنگ در آلمان تا پس از آن دنبال می کند.
«حسرت نمی خوریم: زندگی در کره شمالی» نوشته باربارا دمیک، خبرنگار لس آنجلس تایمز، از آثار نسبتا جدیدی است که توجه برخی را به خود جلب کرده است. این اثر با الهام از گفتگوهای خانم دمیک با پناهنده هایی از کره شمالی نوشته شده است.