لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۰۶

دولت بایدن هم مانند دو دولت قبلی، معافیت صدا و سیما از تحریم‌ها را تمدید کرد


وب‌سایت آمریکایی «واشنگتن فری‌بیکن» گزارش داد که دولت بایدن، ماننده دو دولت قبل آمریکا، معافیت صدا و سیما، بازوی خبری حکومت ایران از تحریم‌ها را تمدید می‌کند.

این نشریه محافظه‌کار می‌نویسد این تصمیم در شرایطی گرفته شده که حکومت جمهوری اسلامی از سوی مخالفان متهم است که از این رسانه برای تحریف و ارائه گزارش‌های ناقص از کشتن مخالفانش و دامن زدن به محاکمه‌های ساختگی علیه معترضان استفاده می‌کند.

فری بیکن می‌گوید آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در یک ابلاغیه خصوصی به کنگره روز پانزدهم فوریه که نسخه‌ای از آن به دست «واشنگتن فری‌بیکن» رسیده، این تصمیم دولت بایدن را به اطلاع کنگره رسانده است. هنوز مقامات دولت بایدن در اینباره موضع گیری نکرده اند.

این معافیت به صدا و سیما اجازه می‌دهد تا تراکنش‌های مالی انجام دهد و کمتر از یک ماه پس از لغو تحریم‌ها علیه همکاری هسته‌ای ایران و روسیه توسط دولت بایدن صورت می‌گیرد.

این معافیت شامل «معاملات مربوط به ارائه خدمات اتصال زمینی و اتصالات فیبر نوری در خارج از ایران» است.

معافیتی از دوران اوباما

معافیت صدا و سیما از تحریم‌ها به زمان دولت اوباما باز می‌گردد که وقتی با ایران توافق هسته‌ای کرد، صدا و سیمای جمهوری اسلامی را نیز از بخشی از تحریم‌ها معاف کرد. دولت دونالد ترامپ هم با وجود خروج از برجام، تمدید معافیت صدا و سیما را انجام داد. هرچند که برخی هم حزبی‌های آقای ترامپ خواستار لغو این معافیت شده بودند. حتی تیرماه ۱۳۹۷ بعد از پخش اعترافات بازداشت شدگان اعتراضات در صدا و سیما، ده‌ها تن از مخالفان جمهوری اسلامی در نامه‌ای به مایک پومپئو، وزیر خارجه وقت ایالات متحده، خواستار اعمال تحریم‌ علیه صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران شده‌ بودند.

با این حال، دولت ترامپ و بعد دولت بایدن در چند نوبت مقامات و دست اندرکاران صدا و سیما از جمله خبرنگارانی که در اعتراف‌گیریهای اجباری نقش دارند را تحریم کردند.

این اولین بار است که دولت بایدن بعد از اعتراضات چندماه اخیر در ایران، تصمیم به تمدید معافیت صدا و سیما می‌گیرد.

موافقان و مخالفان چه می‌گویند

سعید قاسمی نژاد، کارشناس مسائل ایران در اندیشکده «بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها» به فری بیکن گفت که صدا و سیما بخش مهمی از ابزار سرکوب رژیم جمهوری اسلامی است و در تخریب شخصیتی مخالفان و تسهیل حذف فیزیکی آنها از طریق ترور و یا اعدام نقش دارد و در عین حال‌ به نقض حقوق بشر توسط دیگر نهادها کمک می‌کند و خود نیز حقوق بشر را نقض می‌کند.

جیسون برادسکی، مدیر سیاست‌گذاری سازمان «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» در توییتی نوشت که این معافیت از تحریم‌ها هرگز نباید چه در دوران ترامپ و چه در دولت بایدن صادر می‌شد. او افزود: «این در واقع پاداشی برای شبکه‌ای ناسازگار و وابسته به نهادهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی است

ریچارد گلدبرگ، مدیر پیشین بخش مقابله با سلاح‌های کشتار جمعی ایران در شورای امنیت ملی کاخ سفید در سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰ معتقد است این معافیت‌ها از کسانی محافظت می‌کند که به رژیم جمهوری اسلامی ایران در سرکوب معترضین کمک می‌کنند.

گلدبرگ به «واشنگتن فری‌بیکن» گفت: «کمی عجیب است که دولت افرادی را که برای صدا و سیما کار می‌کنند تحریم می‌کند اما خود صدا و سیما را تحریم نمی‌کند. این سازمان پایگاه‌هایی در خارج از ایران دارد که آمریکا می‌تواند آنها را با تحریم هدف قرار دهد.»

صدا و سیما دفتری هم در نیویورک دارد که علی رجبی آن را مدیریت می‌کند.

نریمان غریب، کارشناس امنیت سایبری معتقد است این اقدام درست است و می‌گوید اگر تحریم باشد «مستقیم به سمت ماهواره‌ها پارازیت می‌فرستند» ولی حالا در صورت انجام این کار، تحریم را پیش رو خواهند داشت و «در شرایط فعلی ماهواره‌ها کابوس جمهوری اسلامی هستند.»

دولت اوباما نیز به عنوان بخشی از یک توافق جانبی که در جریان مذاکرات برجام امضاء شد از این تحریم چشم‌پوشی کرد.

دولت ترامپ هم‌ معافیت از این تحریم‌ها را صادر کرد و در آن زمان خشم جمهوری‌خواهان کنگره و مخالفان ایرانی جمهوری اسلامی را برانگیخت.

شماری از کارمندان صدا و سیما به دلیل تهیه و پخش اعترافات اجباری مورد تحریم کشورهای غربی قرار گرفته‌اند.

پیمان جبلی، رئیس صدا و سیما، معاون او محسن برمهانی، و علی رضوانی و آمنه‌سادات ذبیح‌پور، که چندین ویدیوی اعتراف اجباری از زندانیان سیاسی و یا خانواده‌های کشته‌شدگان تهیه کرده‌اند و به «بازجو-خبرنگار» شهرت دارند از جمله افراد تحریم‌ شده هستند.

XS
SM
MD
LG