جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده، پنجشنبه شب ۱۱ مرداد به وقت واشنگتن گفت که کشته شدن اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی گروه حماس، برای دستیابی به آتشبس در جنگ غزه «مفید نبود.»
به گزارش خبرگزاری رویترز، جو بایدن که در مراسم استقبال از شهروندان آزاد شده در روسیه در پایگاه نظامی «اندروز» با خبرنگاران صحبت می کرد، این موضوع را در پاسخ به این پرسش که آیا کشته شدن هنیه شانس توافق آتشبس را از بین برد، بیان کرد.
او همچنین اشاره کرد که روز پنجشنبه به طور مستقیم با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، گفتگو کرده است.
اسراییل تاکنون مسئولیت کشته شدن اسماعیل هنیه را بر عهده نگرفته است. هر چند که جمهوری اسلامی و شماری از کشورها، اسراییل را متهم به دست داشتن در کشته شدن او در تهران کرده اند.
بر اساس گزارش ها، جو بایدن در گفتگوی تلفنی خود با بنیامین نتانیاهو، بار دیگر بر تعهد ایالات متحده به امنیت اسرائیل در برابر همه تهدیدهای جمهوری اسلامی و گروههای نیابتی آن تاکید کرد.
جو بایدن در این گفتگو که معاونش، کامالا هریس نیز در آن حضور داشت، با نام بردن از گروه های «تروریستی» نیابتی جمهوری اسلامی همچون حماس، حزبالله و حوثیها از تلاشها برای حمایت از حق دفاع اسرائیل در برابر تهدیدها، از جمله در برابر تهدید موشکهای بالستیک و پهپادها حمایت کرد.
او همچنین با اشاره به برنامه «استقرار نظامی دفاعی جدید ایالات متحده» بر اهمیت تلاشهای مستمر برای کاهش تنشها در منطقه تاکید کرد.
یک مقام ارشد آمریکایی پیشتر گفته بود که رئیس جمهوری ایالات متحده و نخست وزیر اسرائیل به دنبال کشته شدن دو مقام حزبالله و حماس در روزهای گذشته، در گفتگوی تلفنی، ابعاد این موضوع را بررسی کردهاند.
همزمان جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، در کنفرانس خبری روز پنجشنبه در کاخ سفید گفت ایالات متحده تحولات جاری در خاورمیانه را زیر نظر دارد و تمام تمرکز دولت بایدن از ۱۵ مهر سال گذشته تاکنون بر جلوگیری از گسترش درگیریها به یک جنگ گسترده منطقهای بوده، خطری که همواره وجود داشته است و اکنون نیز وجود دارد.
نشریه «آکسیوس» هم روز پنجشنبه گزارش داد که دولت بایدن بر این باور است که جمهوری اسلامی در پاسخ به کشته شدن اسماعیل هنیه، قصد دارد به همان شیوه حمله ۱۳ آوریل به اسرائیل حمله کند، اما ممکن است این حمله در مقیاسی بزرگتر و با دخالت حزبالله لبنان صورت بگیرد.
سه مقام آمریکایی به آکسیوس گفتند که ایالات متحده برای مقابله با این حمله احتمالی آماده است.
یک مقام دفاعی آمریکا گفت افزایش تنشها در خاورمیانه به دنبال کشته شدن مقامات ارشد حماس و حزبالله، پنتاگون را به اعزام نیروهای اضافی وادار نکرده، ولی ایالات متحده دست کم ۱۲ کشتی جنگی را در مناطق اطراف مستقر کرده است.
این مقام که خواست نامش فاش نشود، به «واشنگتن پست» گفت که این کشتیها شامل ناو هواپیمابر «یواساس تئودور روزولت»، کشتیهای جنگی همراه آن و گروه عملیاتی خاکی-آبی «وسپ» شامل سه فروند کشتی و بیش از ۴ هزار تفنگدار دریایی و ملوان میشود.
ناو هواپیمابر «یواساس تئودور روزولت» روز چهارشنبه ۱۰ مرداد با ۶ ناوشکن آمریکایی در خلیج فارس مستقر بود.
در شرق مدیترانه نیز سه کشتی آبی-خاکی «یواساس وسپ»، «یواساس اوکهیل»،و «یواساس نیویورک» همراه با دو ناوشکن «یواساس باکلی» و «یواساس روزولت» مستقر شدهاند.
بر اساس این گزارش، هیچ کشتی جنگی آمریکایی در دریای سرخ حضور نداشت. این در حالی است که ارتش آمریکا در روزهای اخیر با حوثیهای تحت حمایت جمهوری اسلامی که طی ماههای گذشته حملات متعددی را به کشتیرانی تجاری در این منطقه انجام دادهاند، درگیر است.
همزمان، سخنگوی دولت اسرائیل روز پنجشنبه گفت که اسرائیل در پی تهدیدهای جمهوری اسلامی و متحدانش به «انتقامگیری» کشته شدن رهبران ارشد حزبالله و حماس برای هرگونه احتمالی آماده است و به هر حملهای «به شدت» پاسخ خواهد داد.