لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۴۵

اشتون: مذاکرات اتمی با ایران ۱۸ فروردین ادامه می یابد


نمایندگان ایران و شش قدرت جهانی گفت و گو بر سر برنامه هسته ای تهران را «با محتوی و سودمند» خوانده، و اعلام کرده اند که این مذاکرات روز هفتم آوریل (۱۸ فروردین ماه آینده) در وین، پایتخت اتریش و مقر آژانس بین المللی انرژی اتمی، از سر گرفته خواهد شد.
کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، امروز (چهارشنبه) با خواندن بیانیه ای مشترک، گفت که مذاکرات اخیر با نمایندگان جمهوری اسلامی، در برگیرنده بحث بر سر برنامه غنی سازی اورانیوم در ایران، رآکتور اراک، و تحریم هایی بود که جهان غرب بر تهران اِعمال کرده است.

خانم اشتون اطلاعات بیشتری به دست نداد.

یکی از مسوولان بلندپایه دولتی آمریکا به خبرگزاری رویترز گفت که رفع اختلاف شش قدرت جهانی با ایران بر سر رآکتور اراک، که جهان غرب نگران احتمال تولید پلوتونیوم قابل مصرف در سلاح های هسته ای در آن است، و نیز بر سر غنی سازی اورانیوم بسیار دشوار خواهد بود.

این مسوول بلندپایه افزود که دو طرف به تعهد خود برای دستیابی به توافق نهایی، در مهلت شش ماهه، پایبند خواهند ماند.

ایران وشش قدرت جهانی، گروه متشکل از آلمان، آمریکا، بریتانیا، چین، روسیه و فرانسه، سال گذشته به توافقی موقت دست یافتند که بر پایه آن تهران، در ازای تسهیلاتی در تحریم های اِعمال شده بر جمهوری اسلامی، حساسترین فعالیت های هسته ای اش را کاهش خواهد داد و مهار خواهد کرد.

از سوی دیگر شمار چشمگیری از سناتورهای آمریکایی خواهان گنجاندن یک رشته «اصول بنیادی» در توافق نهائی با ایران شده اند.
این ۸۳ سناتور، در نامه ای به باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، نوشته اند: ایران باید دریابد که عدم دستیابی به «موافقتنامه قابل قبول نهائی»، پی آمدهایی، از جمله تحریم های چشمگیرتر، در بر خواهد داشت.

این سناتورها همچنین گفته اند: به ایران نباید اجازه داد که همزمان با ادامه مذاکرات هسته ای، تحریم هایی را دور بزند که همچنان پا بر جاست. این تحریم ها به اقتصاد ایران آسیب زده و تهران، به عنوان بخشی از توافق نهائی با شش قدرت جهانی، خواهان رفع و الغاء کامل آن هاست.

در نامه سناتورهای یاد شده همچنین تاکید شده ایران «هیچ دلیلی» ندارد که تاسیساتی برای غنی سازی اورانیوم، مانند تاسیسات فردو، یا رآکتور آب سنگین اراک داشته باشد.

دولتهای غربی در پی دستیابی به این تضمین اند که رآکتور در دست ساختمان اراک به اندازه کافی چنان تعدیل شود و تغییر یابد که احتمال هر گونه خطر تکثیر سلاح هسته ای در آن منتفی شود. اما ایران تاکید دارد که این رآکتور بر پایه هر توافقی که حاصل شود، باید به کار خود ادامه دهد، بگفته ایران رآکتور اراک تنها برای تولید رادیو – ایزوتوپ های مورد نیاز پزشکی و درمانی بکار خواهد رفت.

جهان غرب ظنین است که ایران از برنامه غنی سازی اورانیوم برای تولید سلاح هسته ای بهره گیرد اما تهران این سوء ظن را بارها بی پایه دانسته است.
XS
SM
MD
LG