صد سال از کشتار حدود یک و نیم میلیون نفر از ارامنه، که گفته میشود توسط ترکهای عثمانی صورت گرفت، میگذرد و مراسم ویژه ای روز جمعه با حضور هزاران نفر و همچنین برخی از رهبران کشورهای مختلف جهان، از جمله فرانسه و روسیه، در حومه ایروان پایتخت ارمنستان برگزار شد.
رئیس جمهوری ارمنستان با قدردانی از حضور رهبران جهان، ابراز امیدواری کرد که اقدامات اخیر برای شناسایی کشتار ارامنه به عنوان «نسل کشی» بتواند ابهام صد ساله ناشی از انکار آن را بزداید، و به رنج مردمی که حتی در قرن بیست و یکم هراس و شکنجه نسل کشی را تجربه میکنند، پایان دهد .
سرژ سرکیسیان در ادامه اظهار داشت همانگونه که پاپ فرانسیس رهبر کاتولیکهای جهان به درستی گفته است، انکار و پنهان کردن «اعمال شیطانی» مانند آن است که بگذاریم زخم همچنان خونریزی کند. این زخم هنوز خونین است، زیرا هنوز بیطرفی، سکوت و انکار، در جهان وجود دارد.
فرانسوا اولاند رئیس جمهوری فرانسه با بیان این که حضور او در مراسم نشانی بر لزوم آشتی و حرکت به جلو است، گفت خاطره کشتار ارامنه باید برای وحدت به کار رود، نه ایجاد تفرقه.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه، ترکیه و ارمنستان را به حمایت از یکدیگر و احترام به منافع دوجانبه فراخوند و گفت «در یادآوری خوادث دردناک سالهای گذشته، ما همچنین باید به آینده با خوشبینی و باور به ایدهآلهای دوستی، حسن همجواری، و حمایت متفابل نگاه کنیم.»
در ایران نیز گروهی از ارامنه روز جمعه به همین مناسبت، از مقابل کلیسای شورای خلیفه گری ارامنه در تهران، به سوی سفارت ترکیه راهپیمایی کردند. مراسم ویژهای نیز در این ارتباط، روزهای پنجشنبه و جمعه در محل کلیسای شورای خلیفه گری ارامنه تهران برگزار شد.
حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از ارامنه در سال ۱۹۱۵ میلادی قتل عام شدند، یا در اثر ترک اجباری خانههای خود و در مسیر تبعید، از گرسنگی و بیماری جان خود را از دست دادند.
در حالی که ارمنیها آن کشتار را یک نسل کشی میدانند و تاریخ شناسان نیز آن را نخستین نسل کشی قرن بیستم میخوانند، ترکیه، که وارث امپراتوری عثمانی است، به شدت آن را رد میکند و میگوید در شمار کشته شدگان اغراق شده و کشته شدن ارامنه ناشی از جنگ داخلی و ناآرامیهای کشور بوده و ارتباطی به وابستگی دینی و نژادی نداشته است.