لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۱۹

سفر مقام امنیتی ارمنستان به ایران همزمان با افزایش تنش‌ها میان تهران و باکو


علی شمخانی و آرمن گریگوریان (راست).
علی شمخانی و آرمن گریگوریان (راست).

در حالی که تنش در روابط ایران و جمهوری آذربایجان در هفته‌های اخیر بالا گرفته است، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در دیدار با همتای ارمنستانی خود که به تهران رفته است گفت تنش در منطقه قفقاز به نفع هیچ کشوری نیست.

علی شمخانی روز یکشنبه در دیدار با آرمن گریگوریان همچنین پیرامون مسائل دوجانبه و منطقه‌ای گفت‌وگو کرد. به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، شمخانی به همتای ارمنستانی خود گفت: «هرگونه تغییر در جغرافیای منطقه قفقاز جنوبی اقدامی تنش‌زا» است.

روابط میان تهران و باکو پس از جنگ سه سال پیش «ناگورنو قره‌باغ» با تنش‌ همراه بوده و پس از حمله مسلحانه به سفارت جمهوری آذربایجان در ایران و افتتاح سفارت آن کشور در اسرائیل تیره‌تر هم شده است.

رئیس مجلس جمهوری آذربایجان به مقامات ایران چه گفت؟

در ادامه تنش‌ها بین جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی که در روزهای گذشته شدت گرفته، رئیس مجلس جمهوری آذربایجان به بیانیه اخیر مجلس شورای اسلامی ایران واکنش شدیدی نشان داد.

صاحبه غفاروا، رئیس مجلس آذربایجان در واکنش به بیانیه مجلس شورای اسلامی مبنی بر ضرورت اقدام نمایندگان مجلس آذربایجان علیه دولت «علی‌اف» بخاطر افتتاح سفارت جمهوری آذربایجان در اسرائیل گفت: «داشتن رابطه با هر کشوری تنها به خودمان مربوط است و به مقامات ایرانی ارتباطی ندارد.»

در جلسه علنی چهارشنبه ۱۶ فرودین ماه مجلس شورای اسلامی بیانیه‌ای با امضای ۲۱۰ نفر از نمایندگان در «محکومیت افتتاح سفارت آذربایجان» در اسرائیل قرائت شد.

به گزارش رسانه‎‌های جمهوری آذربایجان، صاحبه غفاروا، تاکید کرد: «هیچکس حق ندارد که در اعمال حق حاکمیت ملی آذربایجان مداخله کند. ما قاطعانه اتهامات بی‌مبنای مجلس ایران علیه کشورمان را رد می‌کنیم و از آنها می‌خواهیم به انجام چنین تحریکاتی پایان دهند و از کارهایی که روابط دوجانبه را خدشه‌دار می‌کند خودداری کنند.»

غفاروا تاکید کرده است: «جمهوری آذربایجان یک کشور مستقل است و داشتن رابطه با هر کشور دیگری تنها به خودش مربوط است.»

رئیس مجلس آذربایجان گفت: ایران در حالی می‌گوید بابت حقوق مسلمانان فلسطینی و سرزمین‌های اشغالی آنان در مناقشه با اسرائیل نگران است که در مناقشه میان باکو و ایروان، «هرگز مخالفتی با ارمنستان نکرد و به روش‌های گوناگون به ارمنستان کمک کرد.»

صاحبه غفاروا در ادامه تاکید کرد: «آنها به کشور ما تهمت می‌زنند، در منطقه تنش و درگیری می‌آفرینند و تلاش‌ها برای برقراری صلح دیرپا میان ارمنستان و آذربایجان را مختل می‌کنند.»

اخراج چهار دیپلمات سفارت جمهوری اسلامی

جمهوری آذربایجان روز پنجشنبه هفدهم فروردین و در ادامه تنش روابط میان تهران و باکو، از اخراج چهار دیپلمات سفارت جمهوری اسلامی در این کشور خبر داد. وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان اعلام کرد سفیر جمهوری اسلامی را «احضار» و به او اطلاع داد که چهار دیپلمات سفارت ایران در باکو «عنصر نامطلوب» هستند و باید ظرف ۴۸ ساعت این کشور را ترک کنند.

در همان روز همچنین جمهوری آذربایجان از دستگیری شش نفر به اتهام توطئه‌چینی برای کودتا خبر داده بود. وزارت کشور، سرویس امنیت ملی، و دفتر دادستانی کل جمهوری آذربایجان در بیانیه‌ای مشترک مدعی شدند این شش نفر «از سوی دستگاه اطلاعاتی ایران برای بی‌ثبات کردن وضعیت در این کشور استخدام شده‌اند.»

جمهوری آذربایجان در ماه ژانویه سال گذشته و به دنبال حمله یک فرد مسلح به سفارتخانه‌اش در تهران، آن را تعطیل کرد. باکو مدعی است سرویس اطلاعاتی جمهوری اسلامی پشت این حمله بوده است. اما تهران این موضوع را رد می کند.

جمهوری آذربایجان سال گذشته میلادی نیز پنج شهروند خود را به اتهام جاسوسی برای تهران و ١٧ نفر دیگر را به اتهام عضویت‌شان در «یک گروه مسلح غیرقانونی ایجادشده از سوی ایران» دستگیر کرد.

این کشور نفت‌خیز حوزه دریای خزر، تهران را به پشتیبانی از ارمنستان در منازعه بر سر قره‌باغ متهم می‌کند. جمهوری اسلامی این اتهام را نیز رد کرده است.

از طرف دیگر، جمهوری آذربایجان روابط نزدیکی با ترکیه، رقیب منطقه‌ای ایران، و همچنین اسرائیل دارد.

XS
SM
MD
LG